Alf Svensson och Ebba Busch Thor. Arkivbild. Pavel Koubek / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Alf Svensson: Gör upp med SD för att bryta isolering

Den tidigare KD-ledaren Alf Svensson anser att den politiska isoleringen av SD måste brytas och vill se en uppgörelse med partiet i frågor som rör brottslighet och migration.

– Jag tycker de ska vara med och tvingas ta ansvar. Då kommer deras opinionssiffror att sjunka, säger han till Expressen.

Svensson ger även den nuvarande partiledaren Ebba Busch Thor stöd för förslaget om att skärpa försörjningskravet vid anhöriginvandring, vilket är kontroversiellt internt inom partiet.

Toppnyheter

Illustrationsbild.  TT
Drönardåden i Saudiarabien

Bensinpriset höjs med 40 öre per liter efter drönardåd

De stora drivmedelsbolagen höjer bensinpriset med 40 öre per liter och priset på diesel höjs med 30 öre, skriver TT på tisdagen.

Efter den senaste höjningen kostar en liter 95-oktanig bensin 15,93 kronor, enligt nyhetsbyrån.

Bakgrunden till prishöjningarna är att oljepriserna stigit rejält efter helgens dubbla drönarattacker mot oljeanläggningar i Saudiarabien.

Oljepriserna rusade tvåsiffrigt på måndagen och fortsätter att stiga på tisdagen. Strax före 10-tiden är brent-oljan upp 1,3 procent medan WTI-oljan stiger 0,7 procent.

Texten uppdateras.

28 min
Iranska kvinnor håller upp porträtt av Ali Khamenei under en demonstration/ny bild på Ali Khamenei som släpptes i samband med dagens uttalande. TT
undefined

Khamenei: Iran kommer aldrig förhandla med USA

Alla Irans politiker är överens om att inga förhandlingar kommer att ske med USA på någon nivå. Det skriver landets högsta andliga och politiska ledare Ali Khamenei på sin officiella hemsida, enligt AFP.

I samma inlägg kallar han USA:s strategi om ”maximal press” mot Iran, som har medfört många svidande sanktioner mot landet, för ”värdelös”.

Ordkriget länderna emellan har återigen blossat upp. USA har anklagat Iran för helgens dubbla drönardåd mot oljeanläggningar i Saudiarabien, något som Iran nekar till.

1 tim
Trump när han anlände till ett kampanjmöte i natt. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Bevisen pekar mot Iran – USA mer redo än någonsin”

Bevisen pekar mot att det är Iran som ligger bakom drönardåden mot oljejätten Saudi Aramco som har fått världens oljemarknad i obalans, sa Donald Trump under en pressträff i Vita huset i natt.

– Jag söker inte konflikt, men ibland är det nödvändigt, sa presidenten under pressträffen.

Trump varnade också för USA:s militära kapacitet, skriver New York Times.

– USA är mer berett på konflikt än något annat land i världshistorien. Men med det sagt så skulle vi gärna vilja undvika det.

4 tim
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien
Illustrationsbild.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta föremålet i Trollhättan

Skola och flera bostäder i Trollhättan utrymda efter larm – bombgrupp på plats

En polisinsats pågår i Trollhättan efter att larm om ett misstänkt föremål inkommit, skriver GT och GP. Flera närliggande lägenheter har utrymts. Delar av Skogshöjdens skola har utrymts, enligt SVT Väst.

– Vi förflyttar eleverna till en annan skola i närheten, där ska de bli hämtade av föräldrar, säger Vivan Komstadius, kommunikationschef Trollhättans stad, till SVT.

Polisen spärrade av ett område och nationella bombgruppen kallades till platsen. Det finns inga uppgifter om skadade.

Föremålet hittades utomhus nära skolan av en privatperson, enligt polisen som fick larm om saken vid 06.30 i morse.

2 tim
Skogshöjdens skola i Trollhättan. Skärmdump från Google Maps.
undefined

Elever flyttas till annan skola – föräldrar ska hämta

Delar av Skogshöjdens skola i Trollhättan, som ligger i närheten av den plats där ett misstänkt föremål upptäckts, har utrymts, enligt SVT Väst. Högstadieeleverna flyttas till en närliggande skola, där de ska vänta på att bli upphämtade av sina föräldrar.

Polisen har meddelat att delar av Skogshöjdens skola inte ska nyttjas under den pågående insatsen. Evakueringen berör dock inte eleverna i årskurs 4–6.

– Deras undervisning fortsätter som vanligt, det finns ingen risk för de barnen, säger Vivan Komstadius, kommunikationschef på Trollhättan stad, till SVT.

36 min
Läs mer om Misstänkta föremålet i Trollhättan
Benny Gantz och Benjamin Netanyahu. TT
Nyvalet i Israel

Dags igen för val i Israel – upp till bevis för Netanyahu

I dag genomför Israel sitt andra val på fem månader. Från och med klockan 06.00 svensk tid ska de 6,4 miljoner väljarna rösta om den korruptionsanklagade premiärministern Benjamin Netanyahus politiska framtid, skriver AFP.

Huvudmotståndaren är den tidigare militärchefen Benny Gantz. Likt Netanyahu vill han föra en tuff säkerhetspolitik.

Även om landet för tillfället inte är i ett fullskaligt krig så finns alltid risken för att nya konflikter inträffar i området, skriver BBC. Den sittande premiärministern har sagt att han aldrig skulle acceptera ett självständigt Palestina, men det är mer oklart var utmanaren står i frågan. Klart är att Netanyahu står långt ut på högerkanten på den ideologiska skalan, medan Gantz placeras mer i mitten.

Det officiella resultatet väntas komma på onsdagen.

5 tim
En man lägger sin röst i en vallokal i Rosh Ha'ayin på tisdagen.  Sebastian Scheiner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Väljare: ”Efter så många år är det dags för förändring”

Nu har väljare runtom i Israel tagit sig till vallokalerna för att rösta i dagens val. En väljare som vill se en förändring mot premiärminister Benjamin Netanyahus långvariga styre är den 37-åriga läraren Gruny Tzivin, som tagit sig till en vallokal i Jerusalem.

– Efter så många år är det dags för en förändring och jag tror att det är rätt för landet, säger hon till AFP.

Resultaten från vallokalsundersökningar väntas presenteras när lokalerna stänger omkring klockan 21.00 i kväll, medan ett officiellt resultat väntas först i morgon.

1 tim
Läs mer om Nyvalet i Israel
Brexit Storbritanniens framtid
Demonstrationer skedde i samband med gårdagens möte mellan Boris Johnson och EU-kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Johnson: Största respekt för det juridiska systemet

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer att invänta högsta domstolens beslut kring huruvida hans kontroversiella drag att hålla parlamentet stängt höll sig inom lagens gränser. Det säger Johnson i en intervju med BBC.

– Jag har naturligtvis den största respekten för det juridiska systemet och dess självständighet. Jag tror att det bästa jag kan göra är att vänta och se vad domaren säger.

Domstolen kommer att pröva två olika överklaganden och processen kommer att hålla på fram till torsdag.

De brittiska parlamentsledamöterna ska inte återvända förrän den 14 oktober – två veckor innan Johnson har lovat att Storbritannien ska lämna EU. Kritiker menar att Johnsons drag gjordes för att få mer makt över brexitprocessen.

18 min
Boris Johnson. POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”God chans att nå ett avtal – men EU-initiativ krävs”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson menar att det finns en ”god chans” att nå ett avtal med EU efter hans samtal i dag med både EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel, rapporterar Sky News.

– Vi har precis den tid vi behöver för att få till ett avtal, men om vi inte kan få till ett så kommer vi se till att vi lämnar den 31 oktober, säger Johnson i en intervju som tidningen lagt ut på Twitter.

Han framhåller dock att det krävs ett initiativ från EU-sidan för att ett avtal ska nås.

Johnson ställde tidigare i dag in den gemensamma presskonferensen med Bettel efter deras möte.

Igår 15:26
Anti-brexitdemonstrationer utanför möteslokalen där Johnson och Xavier träffades i dag. Olivier Matthys / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson skippade möte med medier – utbuad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skippade den utlovade presskonferensen tillsammans med den luxemburgska premiärministern Xavier Bettel och åkte i stället i väg direkt efter mötet.

Utanför möteslokalen hölls högljudda anti-brexitdemonstrationer.

– Stick i väg, Boris! Lämna våra rättigheter i fred! hördes bland annat utanför möteslokalen, enligt TT.

I stället höll Bettel själv en presskonferens där han sa att EU behöver mer än bara ord utan även skriftliga förslag och framhöll att ”klockan går”.

– Nu är det upp till premiärminister Johnson. Han har det brittiska folkets framtid i sina händer. Det här är en mardröm. Folk behöver klara besked.

Igår 14:54
Läs mer om Brexit

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Isabella Lövin.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Lövin: Utvecklingstid är en arbetsmarknadsåtgärd

MP-språkröret Isabella Lövin menar att satsningen på den så kallade utvecklingstiden är en arbetsmarknadsåtgärd.

Regeringen lägger 200 miljoner under nästa år på att genomföra åtgärden som är en möjlighet för vissa anställda att ta ledigt för att utbilda sig eller starta eget. I en intervju med P1-morgon säger Lövin att tanken är att människor framför allt ska utbilda sig inom bristyrken.

Hon slår även ifrån sig kritiken som kommit från Svenskt Näringsliv och LO.

– Med friåret kunde man vara ledig för att knyppla men detta har ingenting med det att göra. Det här handlar om kompetensutveckling.

1 tim
Finansminister Magdalena Andersson, statsminister Stefan Löfven och MP-språkrören Per Bolund och Isabella Lövin.  Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: För jämlikhet krävs mer än höjda skatter

Opinion Flera ledarsidor fokuserar på skatter och den stundande höstbudgeten som presenteras i morgon.

Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin skriver att finansminister Magdalena Andersson vill hålla hårt i de ekonomiska tyglarna. Han menar att det inte räcker med höjda skatter för att skapa ett jämlikt samhälle och skriver: ”Dagens ansvarsmisslyckande handlar om att politikerna under årtionden inte velat finansiera välfärd och samhällsinvesteringar”.

Dagens Industris Tobias Wikström tar upp samma ämne och skriver att budgeten knappast kommer att innehålla något revolutionerande när det kommer till skatter.

Ledarskribenten Daniel Braw på Barometern kritiserar omgörningen av investeringsstödet och skriver att regeringens plan på att skapa en pott för Stockholm, Malmö och Göteborg är motsägelsefullt.

Linda Westerlind på Värmlands Folkblad tar upp regeringens förslag på ett nytt kostnadsutjämningsförslag och skriver att storstadspolitikerna inte förstår vilka utmaningar små kommuner har att stångas mot. ”Det är inte alls synd om Stockholm”, menar hon.

1 tim
Per Bolund och Ebba Busch Thor. SVT
undefined

Busch Thor kritisk mot nya satsningen: ”Ineffektiv”

Regeringens satsning på utvecklingstid, en ny variant av friåret, ”är märklig och rent av felaktig”. Det sa LO:s vice ordförande i SVT:s Aktuellt. Även KD-ledaren Ebba Busch Thor var kritisk och sa att åtgärden är ineffektiv. Hon efterfrågade i stället riktade satsningar på kompetensutveckling.

MP-språkröret Per Bolund försvarade satsningen.

– Att ge människor möjlighet att pröva en ny väg i livet och skaffa en ny kompetens så att man kan ta ett steg in i en annan karriär, och att utbilda sig inom bristyrken, det tror jag är väl investerad tid, sa Bolund.

Igår 20:54
Läs mer om Höstbudgeten
Kais Saied och Nabil Karoui prydde framsidorna av tidningarna i dag/en kvinna fyller i resultat på en tavla under rösträkningen. TT
Valet i Tunisien

Politisk jordbävning – två outsiders i topp i Tunisien

Juridikprofessorn Kais Saied och mediemogulen Nabil Karoui går mot seger i valets första runda i Tunisien. Med två tredjedelar av rösterna räknade hade 19,5 procent av väljarna röstat på Saied och 15,5 procent på Karoui. En chockseger för två politiska outsiders, skriver The Guardian.

Ledande Saied är en konservativ politiker som bland annat har försvarat dödsstraffet och kriminalisering av homosexualitet. Han slog igenom på bred front i Tunisien i samband med den arabiska våren 2011, då han ofta bjöds in till tv-program för att förklara teknikaliteter i grundlagen, rapporterar Al Jazeera.

– Väljarna har genomfört en revolution inom lagens gränser. De vill ha något nytt, sa en leende Saied till journalister från sitt kampanjkontor, enligt tidningen.

Eftersom ingen av kandidaterna har egen majoritet ser det ut att bli en andra och helt avgörande runda mellan politikerna.

2 tim
Presidentkandidaten Abdelfattah Mourou när han la sin röst i dag. Mosa'ab Elshamy / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: 26 vill bli president – samtliga är inkompetenta

Terrorism, en växande polarisering, en kraftfull ekonomisk kris och en låg tilltro till det demokratiska systemet – Tunisien står inför många stora problem trots att vissa demokratiska milstolpar har nåtts sedan den arabiska våren. Det skriver Haythem Guesmi i en analys i Al Jazeera inför dagens presidentval.

Och även om hela 26 kandidater gör upp om posten tycks ingen kompetent och pålitlig nog för att blåsa liv i tilltron till systemet.

”Många av dem satte sin personlighet, snarare än sina politiska och ekonomiska program, i fokus i sina presidentkampanjer”, skriver Guesmi.

Två populister är favoriter till att vinna valet, skriver Tarek Kahlaoui i Washington Post. Han menar att den rådande populistvågen kan skada tilltron till systemet i den relativt nya demokratin. I det stora startfältet ser han bara några kandidater som representerar demokratiska partier.

”Sådana kandidater kan vara det enda hoppet för att bekämpa den tidigare tolererade korruptionen”, skriver han.

15 sep
Läs mer om Valet i Tunisien