Ett vykort från 1908. Wikipedia Commons
Klarna

Därför ”får” kvinnor fria den 29 februari

På skottdagen ”får” kvinnor fria – enligt en gammal tradition. Det var i de borgerliga salongerna som fenomenet uppstod i 1800-talets England. I den viktorianska tidseran var sedligheten viktig – och här fanns en möjlighet för kvinnor att en gång vart fjärde år bryta konventionerna. 

Det nyfunna påfundet blev populärt och det sägs att män som tackade nej till frieriet fick böta och ge tolv par handskar till kvinnan som nekats.

Det är dock högst oklart hur många kvinnor som faktiskt friade på skottdagen – troligen ganska få enligt historiska experter. Men skottdagen bjöd med all säkerhet in till en mer flirtig stämning och under så kallade skottdagsbaler kunde kvinnor bjuda upp män till dans utan att det ansågs opassande. 

Ringar ska få fler att fria

Att vi överhuvudtaget har skottdagar beror på ett astronomiskt faktum – ett varv runt solen tar 365,25 dagar. Därför har vi skottdagar som ser till att kalendern inte hamnar fel i relation till solåret.

Traditionen att fria på skottdagen lever kvar än i dag. Det är anledningen till att Klarna vill uppmana fler att bryta med den förlegade traditionen och få fler romantiker att fria när, hur och till vem de vill. Tillsammans med Bea Åkerlund har Klarna lanserat en unik unisex ringkollektion – med ringar som är allt annat än traditionella. 

– Våra ringar är en påminnelse om att aldrig låta traditioner eller andras förväntningar stå i vägen för det man vill ha, säger ​Christian Cabau​, marknadschef Klarna Sverige.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Klarna Partner

Toppnyheter

Kina
Frisör med skyddsdräkt och ansiktsmask återupptar nu verksamheten NOEL CELIS / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Kina

Wuhans invånare kan lämna staden: ”Vi är lyckliga”

Invånarna i Wuhan får åter resa in och ut ur den kinesiska staden efter att restriktionerna lättats. Men för att kunna resa behöver man bevisa att man är frisk genom att visa en grön hälsokod i en särskild app.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att tusentals invånare samlats för att ta tåget ut ur regionen där spridningen av coronaviruset inleddes.

– Wuhan har förlorat mycket i den här epidemin och invånarna har betalat ett högt pris. När restriktionerna nu har hävts är vi nog alla rätt så lyckliga, säger Yao, 21 år, som är på väg till Shanghai och ett arbete inom restaurangbranschen.

1 tim
 Johan Björnfot. Privat/TT
Coronaviruset Smittan i Kina

Johan i karantän i 75 dagar: Längtar efter uteservering

Svenske Johan Björnfot har suttit i karantän i kinesiska Wuhan sedan 23 januari – nu hoppas han snart få börja röra sig obehindrat i miljonstaden igen.

– Att bara kunna gå till en uteservering och köpa en kaffe, det kommer kännas som en av de bästa upplevelserna i mitt liv. Jag ser så otroligt fram emot att få gå fritt ute, säger han till Aftonbladet.

I nuläget måste Johan Björnfot och alla andra Wuhanbor visa upp en grön hälsokod i en app för att styrka att de är friska.

Idag 11:36
Barn i Peking leker. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Kina

Ny milstolpe i Kina: Inga nya döda senaste dygnet

Kina rapporterar noll nya dödsfall till följd av coronaviruset det senaste dygnet. Det är första gången det sker sedan landet började presentera siffror i januari, skriver AFP.

Samtidigt anklagas Kina fortfarande för att underrapportera de ”verkliga” siffrorna när det gäller smittade och döda – något regeringen bestämt förnekar. Bland annat har Donald Trump sagt att Kina mörklägger siffror.

På tisdagen rapporterades 32 nya fall av smittan. Samtliga var importerade.

Idag 09:34
Läs mer om Kina
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Boris Johnson/St Thomas Hospital. TT
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Utrikesministern om Boris Johnson: ”Är en fighter”

Storbritannien premiärministern Boris Johnson andas utan respirator och är vid gott mod. Det säger utrikesminister Dominic Raab på en presskonferens.

– Han är inte bara premiärminister och vår chef, han är också vår arbetskamrat och vän. Han är en ”fighter” och kommer snart tillbaka till oss, säger Raab.

I söndags lades Boris Johnson in på sjukhus, efter tio dagar av coronavirussymptom som inte velat ge med sig. I går lades han in på intensivvårdsavdelningen.

2 tim
Kvinna i London med skylt till stöd för Johnson. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Han förkroppsligar virusets dystra verklighet”

Storbritanniens premiärminister vårdas på intensivavdelningen för covid-19 – men skulle han inte klara sig kommer jobbet inte automatiskt att gå till utrikesminister Dominic Raab, som nu har hoppat in. Det skriver DN:s Katrine Marçal.

Det är nämligen drottningen som ber en ny person att bilda regering, enligt Marçal med största sannolikhet den person ”som regeringen i ett sådant läge skickade fram”.

Charlotta Buxton på SvD skriver att Boris Johnsons sjukdom förvärrar ett redan instabilt läge för regeringen, där viruset orsakat ett maktvakuum. Regeringens försök att hålla tyst om hur premiärministern mår gör att britterna inte vet vad de ska tro”, skriver hon.

Hon beskriver också Johnson som en politiker vars karriär gått ut på att liva upp stämningen, men nu ”förkroppsligar han i stället coronavirusets dystra verklighet”.

2 tim
Coronagraffiti i Glasgow. Andrew Milligan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Totalt över 6 000 döda i covid-19 i Storbritannien

Storbritannien har rapporterat in 786 nya dödsfall orsakade av covid-19 det senaste egistrerade dygnet, rapporterar flera medier.

Sammanlagt har 6 159 avlidit som en följd av coronaviruset, meddelar hälsodepartementet.

Omkring 213 000 människor har hittills testats för viruset, varav drygt 55 000 personer konstaterats bära på smittan.

Skottland står för en stor del av de rapporterade fallen och försteminister Nicola Sturgeon förklarar de ”relativt höga” dödssiffrorna med att man nu börjat rapportera in coronadödsfall varje dag, vilket man tidigare inte gjort.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska jobben
Riksdagen väntas rösta ja till paketet. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska jobben

Regeringens a-kasseförslag ser ut att få grönt ljus

Finansutskottet föreslår att riksdagen ska säga ja till regeringens förslag om att lätta på reglerna kring a-kassan, möjligheter till hyresstöd för företagare samt att ge idrott och kultur en miljard i stöd. Det rapporterar TT.

Enligt förslaget om a-kassa ska man bland annat endast ha varit med i a-kassan i tre månader för att kunna få ersättning. Den högsta ersättningsnivån höjs också.

Riksdagen ska rösta om förslagen under ondagen.

1 tim
Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ikea: Intäkterna kommer rasa med tiotals miljarder

Ikea har fått stänga merparten av sina 400 butiker runt om i världen på grund av coronaviruset, skriver DN.

Detta slår hårt mot möbeljättens intäkter och Jesper Brodin, vd för Ingka Group, säger att de vissa veckor sett intäkterna minska med upp emot 70 procent.

Ikea räknar med att omsättningen ska minska med tiotals miljarder i år, skriver DN och lägger till att butikerna och varuhusen omsatte runt 396 miljarder i fjol.

Brodin vill inte uttrycka det som att 2020 är ett förlorat år.

– Vad vi pratar om är hur vi kan säkra så många jobb så länge som möjligt, säger han.

Idag 10:35
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Lena Hallengren, Stefan Löven och Isabella Lövin. Regeringen
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Stefan Löfven: ”Råd från myndigheter inga lösa tips – ska följas varje minut”

Statsminister Stefan Löfven (S) fortsätter att påminna om vikten av att hålla distans och följa myndigheternas råd under coronakrisen.

– Allmänna råd från myndigheter är inga lösa tips, de ska följas varje minut, sa Löfven på en presskonferens under tisdagen.

Presskonferensen handlade i övrigt framför allt om den nya proposition som regeringen nu lagt fram om utökade maktbefogenheter under krisen. Socialminister Lena Hallengren förklarade att lagen under en begränsad period gör att regeringen nu exempelvis kan stänga hamnar och köpcenter, samt omfördela vårdresurser. Hon sa att det gör att Sverige nu har större möjligheter att agera under den fortsatta krisen.

– Vi måste vara beredda på att det kan bli värre, sa hon.

4 tim
Magdalena Andersson (S). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern: Fel tid att höja skatterna

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill ”kickstarta” den svenska ekonomin så snart coronakrisen lagt sig, skriver Sydsvenskan.

– Vi längtar alla efter att krisen vänder. Det bestäms av smittspridningen. Vi förbereder oss för olika scenarion. Krisen kan vara över snabbt, men det kan också bli ett utdraget förlopp, säger hon till tidningen.

Regeringen har så här långt spenderat 100 miljarder kronor i diverse krispaket. Någon skattehöjning är inte aktuell enligt finansministern som menar att ”välfärden har goda möjligheter utan skattehöjningar”.

2 tim
Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Vice Statsminister Isabella Lövin (MP). Erik Simander / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Den nya lagen gör Sverige lite sämre

Den nya nödlagen som ger regeringen utökade befogenheter under coronakrisen riskerar att göra Sverige lite sämre, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys. Hon frågar sig hur stort behovet av lagen faktiskt är eftersom nästan all verksamhet redan ”lagt ned sig själv” sedan krisen började.

Hon skriver också att lagen riskerar att politisera den svenska krisberedskapen.

”Den som gapar högst och mest populistiskt får som den vill, även om det egentligen är helt onödigt - eller till och med fel”, skriver Mellin.

Även Expressens Viktor Barth-Kron ifrågasätter lagen.

”Vilket köpcentrum skulle trotsa en myndighetsrekommendation om att stänga?” frågar han sig bland annat.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Testkittet som ska skickas ut. KTH
Coronaviruset Smittan i Sverige

KTH skickar ut självtest till 1 000 Stockholmare

Från och med i morgon kommer 1 000 slumpvis utvalda Stockholmare få hem ett självtest för det nya coronaviruset från Kungliga tekniska högskolan (KTH), rapporterar P4 Stockholm.

Med testet hoppas KTH kunna hjälpa myndigheter med viktig information om provtagning och nya testmetoder, samt ge överblick över hur spritt viruset är. Provet lämnas anonymt och den testade får inte veta sitt resultat.

Tidigare i dag meddelade Folkhälsomyndigheten att runt 4 000 personer i hela landet ska få liknande tester från dem.

2 tim
Bårhus. FRITZ SCHIBLI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ishall blir tillfälligt bårhus i Göteborg under krisen

Göteborg har hyrt in fyra kylcontainrar och tecknat avtal med en ishall för att avlasta stadens bårhus under coronakrisen, rapporterar Ekot. Liknande lösningar finns sedan tidigare i Stockholm och Jämtand.

– Det kommer fungera utmärkt, finns ingen verksamhet där nu, det finns kyla och kistor kan placeras på hockeyrinken, säger Katarina Evenseth, begravningschef i Göteborg.

Tidigare i dag uppmanade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap alla anhöriga att försöka begrava de som dör av viruset så skyndsamt som möjligt.

2 tim
Rinkeby i Stockholm. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Korttidsboende öppnar i Järva – ska hindra smitta

Stadsdelarna i Järvaområdet i Stockholm öppnar korttidsboenden för trångbodda familjer, skriver DN. Syftet är att stoppa spridningen av coronaviruset. Intresserade kan redan nu höra av sig till stadsdelsförvaltningarna för att ansöka om boendet, skriver tidningen.

– Det bygger helt på frivillighet. Vi tvingar ingen, men om man känner behov av att isolera sig från sina barn exempelvis så finns den möjligheten, säger Benjamin Dousa (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Kina
Frisör med skyddsdräkt och ansiktsmask återupptar nu verksamheten NOEL CELIS / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Kina

Wuhans invånare kan lämna staden: ”Vi är lyckliga”

Invånarna i Wuhan får åter resa in och ut ur den kinesiska staden efter att restriktionerna lättats. Men för att kunna resa behöver man bevisa att man är frisk genom att visa en grön hälsokod i en särskild app.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att tusentals invånare samlats för att ta tåget ut ur regionen där spridningen av coronaviruset inleddes.

– Wuhan har förlorat mycket i den här epidemin och invånarna har betalat ett högt pris. När restriktionerna nu har hävts är vi nog alla rätt så lyckliga, säger Yao, 21 år, som är på väg till Shanghai och ett arbete inom restaurangbranschen.

1 tim
 Johan Björnfot. Privat/TT
undefined

Johan i karantän i 75 dagar: Längtar efter uteservering

Svenske Johan Björnfot har suttit i karantän i kinesiska Wuhan sedan 23 januari – nu hoppas han snart få börja röra sig obehindrat i miljonstaden igen.

– Att bara kunna gå till en uteservering och köpa en kaffe, det kommer kännas som en av de bästa upplevelserna i mitt liv. Jag ser så otroligt fram emot att få gå fritt ute, säger han till Aftonbladet.

I nuläget måste Johan Björnfot och alla andra Wuhanbor visa upp en grön hälsokod i en app för att styrka att de är friska.

Idag 11:36
Barn i Peking leker. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny milstolpe i Kina: Inga nya döda senaste dygnet

Kina rapporterar noll nya dödsfall till följd av coronaviruset det senaste dygnet. Det är första gången det sker sedan landet började presentera siffror i januari, skriver AFP.

Samtidigt anklagas Kina fortfarande för att underrapportera de ”verkliga” siffrorna när det gäller smittade och döda – något regeringen bestämt förnekar. Bland annat har Donald Trump sagt att Kina mörklägger siffror.

På tisdagen rapporterades 32 nya fall av smittan. Samtliga var importerade.

Idag 09:34
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
En patient förs in på sjukhus. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Virusdödsfallen i New York har passerat 11 september

I New York har 731 nya dödsfall till följd av coronaviruset registrerats det senaste dygnet, rapporterar AFP. Det är den högsta dygnssiffran hittills i den hårt drabbade delstaten.

I staden New York har minst 3 202 personer dött rapporterar AP. Det innebär att fler har dött till följd av viruset än i terrordåden 11 september.

Guvernör Andrew Cuomo sa dock att kurvan över antalet personer som vårdas på sjukhus tycks plana ut. Han sa också att han arbetar på en plan för att återstarta livet i staden efter krisen, rapporterar CBS News.

Totalt har 5 489 personer dött i delstaten.

2 tim
En tysk variant av ett antikropptest under utveckling. Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: USA har börjat med antikroppstester

USA har börja ta blodprov över hela landet för att kartlägga hur omfattande coronavirusspridningen är, rapporterar AFP med hänvisning till källor. Testerna uppges spåra antikroppar och visar därmed både om en person är sjuk vid provtillfället eller har varit det tidigare.

Testerna ses som ett viktigt steg mot att kunna lätta på olika restriktioner eftersom de visar vilka som troligen har utvecklat immunitet mot smittan.

Igår 21:55
Läs mer om Coronaviruset