Tysklands Angela Merkel, Portugals Antonio Costa, Sveriges Stefan Löfven, Finlands Juha Sipila och Nederländernas Mark Rutte under Europeiska rådets förra året. STEPHANIE LECOCQ / POOL
Klimatmötet i Madrid

Dokument: EU-ledarna vill nå klimatneutralitet 2050

EU:s ledare kommer att försöka enas om ett mål på nollutsläpp av växthusgaser till 2050, enligt dokument som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

EU-ländernas ledare möts i nästa vecka i Bryssel och tidigare försök att enas om ett nollutsläpp har blockerats av Polen, Ungern och Tjeckien.

Planen för att övertyga dessa länder den här gången sätts i samband med bland annat Europeiska investeringsbankens tillkännagivande om att låsa upp tusen miljarder euro för gröna investeringar till 2030, skriver Reuters med hänvisning till dokumentet.

Läs också

Toppnyheter

Isabella Lövin/Klimatdemonstrationer i Spanien. TT
Klimatmötet i Madrid

Fortsatt låst i samtal om klimatet: ”Det går dåligt”

Nattens förhandlingar har inte löst upp knutarna vid klimatförhandlingarna i Madrid, enligt Sveriges klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP).

– Nu väntar vi på en uppdatering från det chilenska ordförandeskapet. Sverige och EU kommer att stå fast vid att vi inte kan acceptera regler där man tillåts dubbelräkna utsläppsminskningar, säger Lövin till TT.

Framför allt tycks USA, Brasilien, Australien och Saudiarabien blockera samtalen, enligt nyhetsbyrån. Brasilien kämpar för att ett nytt handelssystem ska tillåta dubbelräkningar, att samma utsläppsminskning räknas av både landet som betalar och landet som genomför minskningen.

Nya förhandlingar ska inledas vid niotiden i dag. Sent i går kväll uppges stämningen ha varit irriterad.

– Det går faktiskt väldigt dåligt, allting är uppe i luften mer eller mindre, sa Lövin i går till SVT.

2 tim
Demonstranter i Madrid. CRISTINA QUICLER / AFP
undefined

Nattmangling väntas efter att klimatmötet kört fast

Förhandlare på klimattoppmötet COP25 i Madrid förbereder sig för en lång natt sedan förhandlingarna kört fast, skriver AFP.

I flera frågor står parterna fortfarande långt ifrån varandra. Det gäller framför allt artikel 6, där formerna för samarbete och handel med utsläppsminskningar regleras. Enligt källor på mötet är det framför allt Australien, Saudiarabien, Brasilien och USA som bromsar samtalen.

Sverige och EU ingår i en grupp på drygt 70 länder som driver på för högre ambitioner, skriver TT. Deras mål är att mötets sluttext ska skicka en signal om att alla undertecknare av Parisavtalet ska skärpa målen under nästa år.

Igår 19:50
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel på en pressträff. KENZO TRIBOUILLARD / AFP
undefined

26 av 27 länder säger ja till klimatneutralt EU 2050

EU:s medlemsländer har enats om att unionen ska vara klimatneutral år 2050, uppger Europeiska rådets ordförande Charles Michel på Twitter.

Under toppmötet i Bryssel pågick förhandlingar in i sen kväll om den nya EU-kommissionens förslag om ”en grön giv” som har målet att lagstifta om att EU ska ha nollutsläpp 2050.

Till slut landade överenskommelsen i att 26 av 27 länder ställer sig bakom målet – och att Polen står utanför, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

12 dec
Läs mer om Klimatmötet i Madrid

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Johan Alcén/ Oskar Lindblom Bildbyrån/TT
Lindbloms sjukdomsbesked

Moderklubben Brynäs i chock efter cancerbeskedet

NHL-spelaren Oskar Lindblom har diagnostiserats med skelettcancer och i hans moderklubb Brynäs tas beskedet emot med chock, skriver Sportexpressen.

– Allt är så overkligt, denna hemska sjukdom har drabbat en av världens absolut bästa killar, säger Johan Alcén, som spelade med Oskar Lindblom i Brynäs så sent som säsongen 2016/2017.

Brynäs sportchef Andreas Dackell säger till tidningen att alla i Gävleklubben tänker på Lindblom och hans familj.

4 tim
Robert Hägg. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
undefined

NHL-lagkamraten stöttar Lindblom: ”Jobbigt just nu”

Philadelphia Flyers-spelaren Robert Hägg är omskakad av nyheten att lagkamraten Oskar Lindblom fått diagnosen Ewings sarkom, en typ av skelettcancer.

– Det är så overkligt, jag har känt Oskar sedan jag var 16 år, så det är jobbigt just nu, säger Hägg till Sportexpressen.

När Philadelphia Flyers i går kväll, svensk tid, gick ut med sjukdomsbeskedet var Lindbloms lagkamrater i NHL-laget på resande fot inför kommande matchen mot Minnesota Wild.

9 min
Oskar Lindblom vid en match i november. DAVID W CERNY / BILDBYRÅN
undefined

Svenske NHL-stjärnan har drabbats av skelettcancer

Den svenske NHL-spelaren Oskar Lindblom har drabbats av cancer och kommer inte att spela mer den här säsongen, skriver hans klubb Philadelphia Flyers.

Lindblom har diagnosticerats med Ewings sarkom, en form av skelettcancer. Han kommer att få göra provtagningar nästa vecka och sedan påbörja en behandling.

”Flyers kommer att göra allt som är möjligt för att stötta Oskar och hjälpa honom till den bästa tänkbara vården”, skriver klubben.

Igår 21:57
Läs mer om Lindbloms sjukdomsbesked
Helg Intervjuer
Cardi B. Jordan Strauss / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Cardi B: ”Behöver alltid hjälp att tala om känslor”

Rapparen Cardi B har tonat ner sin stil. Nu gillar hon att bära kostym. Mestadels eftersom hon älskar tanken på att människor blir förvånade när hon klär sig i kostym.

Inom loppet av fem år gick hon från ett liv som strippa, via sociala medie-fenomen till världsberömd artist. Nu arbetar hon hårt med ”det svåra andra albumet” som ska släppas tidigt nästa år. I en intervju med Vogue berättar hon om utmaningen i att framstå som mjukare.

– Jag behöver en långsam låt, en personlig låt. De är svårare för mig. Jag behöver alltid hjälp när det kommer till att prata om mina känslor. Det är svårt för mig att vara mjuk, punkt.

Läs hela intervjun via länken nedan.

19 min
Ronnie Spector med The Ronettes 1966/Ronnie Spector 2010. Wikimedia/TT
undefined

Ronnie Spector: Min ex-man sågs som geniet

”Jag älskar #metoo och ’Time’s up’, för männens tid är förbi”. Så säger artisten Ronnie Spector i en intervju med The Guardian.

I intervjun talar hon om sin artistkarriär och hur hon fick stå i skuggan av sin ex-man, musikproducenten Phil Spector, som misshandlade henne både fysiskt och psykiskt. Hon anser att idén om det manliga geniet, som bland annat applicerades på hennes ex-man, är på väg att försvinna.

– När jag gjorde mina hitskivor var min ex-man ’geniet’ och själv kände jag ’jaha, vem är jag då?’. Du kände dig liten, säger hon.

Läs intervjun via länken nedan.

4 tim
Läs mer om Helg