Ekonomi

Arkivbild, klimataktion utanförbilmässan i Frankfurt förra veckan. TT.
Klimatförändringarna

Inför klimattoppmötet – så här klarar länderna sina mål

Världens länder ligger långt efter de utsläppsmål som de kom överens om genom Parisavtalet 2015. Därför har FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kallat till klimattoppmöte nästa vecka, skriver AFP som gör en genomgång av hur de största utsläpparna ligger till i förhållande till sina löften.

Kina har beslutat sig för att minska sina koldioxidutsläpp från och med 2030 och ser ut att kunna klara detta, skriver AFP.

För USA ser det värre ut, sedan Donald Trump tog makten och sa att han skulle lämna Parisavtalet. Detta har dock inte skett ännu. Däremot har han skrotat företrädaren Barack Obamas löften om minskade koldioxidutsläpp.

EU har satt upp ett mål om en 40-procentig minskning av koldioxidutsläpp till 2030, jämfört med 1990 års nivå.

Ett antal länder har satt som mål att bli koldioxidneutrala till 2050, eller tidigare.

5 tim
Smog i kineiska staden Wenling. Arkivbild. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Studie: 100 företag står för 70 procent av utsläppen

Drygt 70 procent av utsläppen som påverkar klimatet kan kopplas till 100 företag, visar en ny studie från Stockholms universitet enligt DN. Den starka koncentrationen innebär att internationella regleringar kan ge stor effekt, menar forskarna.

– Det kan finnas en genväg mot tydliga förbättringar genom att jobba med de största aktörerna, säger Henrik Österblom, lektor vid Stockholm Resilience Centre och en av forskarna bakom studien, till DN.

Igår 17:20
Läs mer om Klimatförändringarna
H&M:s vd Karl-Johan Persson till vänster. Ordföranden Stefan Persson till höger.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
H&M:s försäljning

Analyser: H&M på rätt väg – aktien kan lyfta i höst

H&M:s ökade försäljning i det tredje kvartalet visar att klädjätten nu är på rätt väg efter fjolårets problem, skriver Dagens Industris Ulf Petersson.

Han pekar på att aktien var upp 50 procent sedan årsskiftet när aktiemarknaden fick analysera siffrorna. Hade inte aktien rusat så mycket i år borde aktien ha handlats upp på de färska siffrorna. Men nu sjunker aktien istället ett par procent, menar DI-skribenten.

”Möjligen får H&M-aktien därmed sin revansch när resultatsiffrorna också släpps i oktober”, skriver han.

H&M:s comeback har varit imponerande, skrev SvD Näringsliv Patricia Hedelius innan bolaget släppte sina färska försäljningssiffror.

”Det man hittills åstadkommit, på relativt kort tid, med ett uppdaterat butikskoncept och utvecklingen av e-handeln är imponerande”, skrev hon bland annat.

Igår 10:44
Sven-Olof Johansson.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljardär: H&M-köp lyckade – det är börsen som gäller

Fastighetsmiljardären Sven-Olof Johansson har köpt aktier i H&M i omgångar och äger nu totalt 1 miljon aktier i klädjätten, enligt ägardatatjänsten Holdings.

I samband med att H&M nu redovisat försäljningssiffrorna för tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret berättar Fastpartner-vd:n för DI att investeringen ”blivit en bra affär”. Han säger att han också köpt på sig fler aktier, men på konton som Holdings inte ser.

Johansson menar att den nuvarande räntenivån gör att det inte finns några alternativ till börsen.

Totalt äger Johansson aktier för 12,5 miljarder enligt Holdings. Den största delen ligger i egna bolaget – fastighetsbolaget Fastpartner.

Igår 10:43
undefined

H&M ökar försäljningen till 63 miljarder kronor

H&M ökar försäljningen med 12 procent i det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret, enligt färsk statistik. I lokala valutor ökade försäljningen med 8 procent.

Den totala försäljningen på 62,6 miljarder är marginellt högre än analytikernas förväntningar.

”Väl mottagna sommarkollektioner och ökade marknadsandelar visar att H&M-gruppen är på rätt väg med förändringsarbetet”, skriver klädjätten i ett pressmeddelande.

Igår 06:02
Läs mer om H&M:s försäljning