Ekonomi

Tequandra Rozier, uppsagd från Starbucks. JOE RAEDLE / TT NYHETSBYRÅN
Smittans effekter

Ny extrem siffra från USA: Över 6 miljoner anmälde sig arbetslösa förra veckan

Hisnande 6,6 miljoner amerikaner anmälde sig arbetslösa under förra veckan, enligt färsk statistik.

Analytikerkåren hade på förhand väntat sig 3,1 miljoner nyanmälda arbetslösa, enligt CNBC.

Förra veckan var samma siffra 3,3 miljoner. Det i sig var den klart högsta siffran som någonsin uppmätts. Den tidigare högstanoteringen innan coronakrisen var nära 700 000 personer under en vecka 1982.

– USA:s arbetsmarknad är i fritt fall, säger Gregory Daco, chefsekonom vid Oxford Economics, till Reuters.

Enligt Daco kommer det att bli än värre. Allt fler delstater är på väg att stängas ner. Och många stater har fortfarande inte hunnit registrera alla inkomna anmälningar om arbetslöshet, säger han.

1 tim
H&M:s vd Helena Helmersson. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

DI: H&M permitterar tiotusentals medarbetare

H&M ska masspermittera tiotusentals medarbetare på grund av coronapandemin, avslöjar DI. Senare under dagen väntas klädjätten presentera ett sparpaket som personalen redan ska ha informerats om.

Det innebär att bolaget permitterar omkring hälften av alla anställda på centrala funktioner. En stor del uppges vara anställda i Sverige.

– Dialog med medarbetare om tillfälligt förkortad arbetstid som berör tiotusentals medarbetare globalt har inletts på flera marknader, säger kommunikationsdirektör Kristina Stenvinkel till DI.

I morgon fredag väntas H&M:s kvartalsrapport.

4 tim
Karin Nyman. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS flaggar för att stoppa inrikesflyg: ”Inte gångbart”

Efter att Bra pausat alla flyg flaggar nu även SAS för att stoppa inrikestrafiken, skriver SVT Nyheter.

– Vi har sagt att vi kommer köra så länge det är kommersiellt gångbart och det är det inte nu, säger kommunikationsdirektören Karin Nyman till kanalen.

Hon påpekar möjligheten att göra som i Norge där staten har valt ut de linjerna som anses viktigast och sedan delat upp dem mellan marknadsaktörerna och hjälpt till med finansieringen.

Igår 21:53
Läs mer om Smittans effekter
Coronaviruset Dagens börs
Kevin Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Dagens börs

Skakig öppning på Wall Street – oljebolag lyfter

New York-börserna öppnar runt nollan på torsdagen. Efter några minuters handel ser det ut som följer:
• S&P 500: +0,2 procent
• Nasdaq: +/-0 procent
• Dow Jones: +/-0 procent


Enligt CNBC stod terminerna länge på tydliga plus, med draghjälp från stigande oljepriser. Men nyheten om att 6,6 miljoner amerikaner anmälde sig som arbetslösa förra veckan raderade uppgångarna. Veckan före var samma siffra 3,3 miljoner, vilket då med råge var den högsta nivå som någonsin uppmätts.

– USA:s arbetsmarknad är i fritt fall, säger Gregory Daco, chefsekonom vid Oxford Economics, till Reuters.

På bolagsfronten gynnas energisektorn av WTI-oljans lyft på 10 procent. Donald Trump sa på torsdagen att han förväntar sig att Saudiarabien och Ryssland ska kunna nå en överenskommelse i det pågående priskriget.

Exxon Mobil och Chevron stiger 3–4 procent medan Apache lyfter 15 procent.

31 min
undefined

USA-chocken pressar ner Stockholmsbörsen på minus

Efter svängig handel tidigare under torsdagen har Stockholmsbörsen tagit ett tydligt kliv nedåt på eftermiddagen. En massiv ökning av antalet nyanmälda arbetslösa i USA pressar de ledande indexen vid 15.20-tiden.
• OMXS30: –1,2 procent
• OMXSPI: –1,1 procent
I USA stängde gårdagskvällens handel på klart minus där de tre stora indexen föll över 4 procent vardera. De tidigare terminsuppgångarna idag försvann när det meddelades att hela 6,6 miljoner amerikaner anmälde sig arbetslösa i förra veckan. Veckan dessförinnan var antalet 3,3 miljoner – det i sig ett extremt rekord från tidigare högstanoteringen på dryga 700 000 från 1982.

Oljesektorn, som får draghjälp av stigande oljepriser, är dagens stora vinnare. På bolagsnivå stiger IPC närmare 13 procent efter att man meddelat en sänkt utgiftsprognos.

Klädjätten Hennes & Mauritz går svagast av storbolagen och är ner mer än 5 procent. Enligt DI ska H&M masspermittera tiotusentals medarbetare på grund av coronapandemin.

Redan hårt slaktade Intrum, som fallit med 55 procent under året, har av Handelsbanken sänkts till sälj från tidigare behåll. Intrum är ner drygt 6 procent och handlas runt 117 kronor.

Idag 07:20
Illustrationsbild. Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svagt uppåt på Asienbörser – men Tokyo sjunker

Ledande Asienbörser inledde torsdagens handel med nedåtgående index, men Kina vände upp över nollstrecket igen. Vid 05-tiden svensk tid såg läget ut som följer:
• Nikkei: −0,9%
• Shanghai: +0,5%
• Shenzhen: +0,7%
• Hang Seng: −0,3%
• Kospi: +1,3%

I den inledande handeln var nedgångarna breda och bland annat Hongkongs Hang Seng-index och Seouls Kospiindex var ner runt 1 procent, men båda lyckades återhämta sig.

I går backade Wall Street rejält igen, sedan Vita huset flaggat för att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i coronapandemin. President Donald Trump varnade för att några ”väldigt, väldigt smärtsamma” veckor väntar.

Masayuki Kubota vid Rakuten Securities menar att oron nu är stor för att smittan ska ta ny fart och drabba ännu fler i Japan, som hittills anses ha lyckats begränsa smittspridningen någorlunda.

– De senaste dagarnas siffror har orsakat stor oro, säger han enligt TT.

Idag 03:49
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Bopriserna
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Bopriserna

Analytiker: Bopriserna kommer ändå att falla

Att amorteringskravet på bolån slopas till åtminstone mitten av juni 2021 är en välbehövlig lättnad för hushåll med stora lån och kommer att stimulera ekonomin. Men efterfrågan på bostadsmarknaden lär inte få samma stöd och en prisnedgång ligger i korten, spår Tor Borg, numer analytiker på Boverket.

– Det är ju bara en tillfällig paus. Nya bolån som tas nu kommer att vara amorteringsfria först, men behöva amorteras sen, säger han till Direkt.

Borg menar att amorteringar fortfarande kommer att ingå i bankernas kvar-att-leva-på-kalkyler och att det därför inte blir lättare att få ett bolån. Med börsfall och stigande arbetslöshet i coronapandemins spår ligger en boprisnedgång ”absolut i korten”.

– Om den sedan blir 5 eller 10 eller 15 procent är helt omöjligt att säga, säger Borg.

3 tim
Erik Thedéen, generaldirektör på FI.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FI efter beskedet: Flera tusen frigörs för hushållen

För svenska hushåll frigörs nu flera tusen kronor som varit bundna i amorteringar, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen, på en pressträff.

– Vi har med viss envishet hävdat att man ska bygga motståndskraft. Den motståndskraften ska nu användas, säger Thedéen och menar att amorteringskravet har tjänat Sverige väl.

– Det är ett exceptionellt läge, säger Thedéen och gör klart att amorteringsfriheten kan förlängas även efter juni 2021.

Enligt FI:s bedömning ger amorteringsfriheten i snitt 3 200 kronor mer till hushållen varje månad. Samtidigt är FI tydlig med att bankerna kan neka hushåll full amorteringsfrihet och att beslutet alltid är en uppgörelse mellan bank och kund.

5 tim
Illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Banker får pausa kravet på amortering – för alla kunder

Finansinspektionen ger grönt ljus till bankerna att ge alla nya och befintliga bolånekunder möjlighet till att pausa amorteringar till och med juni 2021. Det framgår av ett pressmeddelande.

Undantaget är tänkt att mildra de ekonomiska effekter av coronaviruset på svenska bolånetagare.

– När vi nu är inne i ett mycket svårt ekonomiskt läge är det rimligt att hushållen får handlingsfrihet att använda de marginalerna, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i en kommentar.

Tidigare har FI gett undantag för inkomstbortfall kopplat till det nya coronaviruset.

Idag 05:38
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska tillväxten
Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef vid Konjunkturinstitutet. Bezav Mahmod/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska tillväxten

KI varnar för ”synnerligen djup lågkonjunktur”

En synnerligen djup lågkonjunktur väntar Sverige i spåren av covid-19, skriver Konjunkturinstitutet i sin senaste prognos.

KI räknar med att BNP ska falla 6 procent i andra kvartalet. Samtidigt flaggar KI för att mer kortsiktiga prognoser är av begränsat värde på grund av det osäkra läget kring virusutbrottet.

KI skriver också att den relativt låga statsskulden ger stort utrymme för att stötta ekonomin.

Igår 07:28
Arkivbild för illustration.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonom: Ge svenskar helikopterpengar

Sverige borde följa efter Hongkong, USA och Japan och se över möjligheten att dela ut pengar till hushåll så att ekonomin kommer igång igen efter coronakrisen, säger Andreas Wallström, tillförordnad chefsekonom på Swedbank till DN. Han anser att så kallade ”helikopterpengar” till alla svenskar i arbetsför ålder skulle kunna ge en skjuts till ekonomin när coronarestriktioner lättas.

– Vi har så oerhört starka statsfinanser i Sverige. Vi skulle kunna gå ut med stora och breda stimulanser. Vi startar med sex månader, säger han till DN.

Wallström anser att en bra nivå är 10 000 kronor i månaden. I Hongkong har man delat ut motsvarande ungefär minst 13 000 kronor till alla över 18 år, och i USA pratar man om en nivå på motsvarande 12 000 kronor, men som ett engångsbelopp.

I Japan finns också ett förslag om helikopterpengar.

Igår 09:04
Illustrationsbild. Restaurang  Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Konkurserna ökar kraftigt – högsta nivån på 10 år

Konkursansökningarna inom hotell- och restaurangbranschen ökade kraftigt i mars jämfört med samma månad i fjol, visar UC:s senaste siffror.

Totalt gick 655 bolag i konkurs i mars, jämfört med 533 företag i samma månad i fjol. Det är den högsta siffran på tio år, enligt kreditupplysningsföretaget Creditsafe, skriver TT.

Konkurserna är en konsekvens av coronavirusspridningen.

– Om omsättningen minskar med 70–80 procent eller mer i ett svagt bolag blir läget snabbt akut. Hotell- och restaurangbranschen har det oerhört tufft, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Igår 08:29
Läs mer om Coronaviruset