Inrikes

Petra Lundh. TT
RÅ:s rekryteringar

RÅ:s ex-kollegor fick jobb på Åklagarmyndigheten

Sedan Petra Lundh tillträdde som ny riksåklagare, chef för Åklagarmyndigheten, har fyra personer från hennes tidigare arbetsplats Södertörns tingsrätt fått jobb på myndighetens rättsavdelning, skriver DN.

Bland andra anställdes Marie-Louise Ollén, en av Lundhs närmaste medarbetare på Södertörns tingsrätt, som rättschef. Ollén har enligt tidningen sedan hjälpt en annan vän och tidigare kollega med hennes ansökan till en tjänst som hen sedan fick. Olléns dotter har också fått ett utannonserat sommarjobb på myndigheten.

Varken Lundh eller Ollén säger att de gjort något fel och att de inte haft aktiv del i rekryteringarna. Mejl som DN begärt ut visar dock att de tidigare kollegorna bett varandra om hjälp under rekryteringsprocessen.

I ett skriftligt uttalande säger Lundh att rekryteringarna skett via sedvanligt förfarande, och att myndigheten inte ”kan ägna sig åt varken positiv eller negativ särbehandling” av personer som arbetat med henne tidigare.

3 tim
Riksåklagare Petra Lundh. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

RÅ: ”Rekryteringarna har skett på sedvanligt sätt”

Riksåklagare Petra Lundh anser inte att några felaktigheter har begåtts i samband med att fler av hennes tidigare kollegor fått jobb på Åklagarmyndigheten, vilket DN rapporterar om.

– Dagens Nyheters tes förefaller vara att de fyra tillsättningarna inte gått rätt till, men jag har till tidningen ärligt svarat att så inte är fallet. I stället har det varit sedvanliga ansökningsförfaranden med annons, intervjuer, tester och referenstagning, säger Lundh i ett pressmeddelande.

Hon säger vidare att en statlig myndighet måste utgå från förtjänst och skicklighet när tjänster tillsätts, och att hon själv avstått från att delta i rekryteringar när personer hon känner sökt jobben.

Enligt DN var det Lundh som rekommenderade den tidigare kollegan Marie-Louise Ollén till jobbet som rättschef, som Ollén sedan fick. De två skrev också flera mejl till varandra under rekryteringsprocessen.

3 tim
Läs mer om RÅ:s rekryteringar