Camilla Läckberg. Noella Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinion

Ledare: Offentliga vården är problemet – inte Läckberg

Opinion Camilla Läckbergs vårdcentral, Torypartiets valframgångar och Kinas inflytande är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

”Privata vårdalternativ en avlastning snarare än belastning”

Opinion Problemet med vården är inte Camilla Läckbergs omdiskuterade privata vårdcentral, utan att den offentliga vården inte levererar. Det slår Borås tidnings ledarsida fast. ”Parallellt med att vårdpersonal grävs ned i administration och dokumentation ringlar vårdköerna långa och väntetiderna blir allt längre.”

Susanne Nyström: Kinas ekonomiska makt kommer att öka

Opinion Varken Sverige eller Europa kan börja låta Kina diktera villkoren för de internationella relationerna, skriver Eskilstuna-Kurirens Susanne Nyström. Om västvärlden ger efter nu kommer Kina sannolikt spänna musklerna allt mer de kommande åren, menar hon.

Sofie Eriksson: Fastna inte i analyser, fortsätt kämpa

Opinion Torypartiets seger i brittiska valet innebär inte bara en hård brexit, det innebär också en eskalerande ojämlikhet, försämrad tillgång till sjukvård, inskränkt arbetsrätt och en allt mer utbredd rasism. Det skriver Folkladets Sofie Eriksson i en ledare. ”Du som vägrar ge efter för denna utveckling, håll huvudet högt. Det är så mycket som hänger på dig nu”‚ skriver hon.

Jacob Sidenvall: Brittisk demokratiseger

Opinion Valet i Storbritannien visar att respekten för väljarna fått vara avgörande, skriver ledarskribenten Jacob Sidenvall i Smålandsposten. Att folk gått ut och röstat i valrushen är en påminnelse om att medborgaranda och respekt för demokratin inte ska tas för givet, utan måste läras ut och upprätthållas, skriver Sidenvall.

Richard Böhme: Kommunals kvinnor är en viktig väljargrupp

Opinion SD är störst bland manliga LO-väljare i SCB:s nya mätning. Det sker samtidigt som SD försöker profilera sig som högerkonservativt, konstaterar Richard Böhme i Östersunds-Posten. I de pågående arbetskonflikterna känner sig Kommunal akterseglade av övriga förbund, skriver han. Där består 78 procent av kvinnor. Den väljargruppen kan nu få en nyckelroll i politiken, enligt Böhme.

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

President Xi Jinping. TT
Coronavirusets spridning

Xi: Situationen är allvarlig – men vi kan vinna slaget

Kina står inför en ”allvarlig situation” konstaterade landets president Xi Jinping i samband med ett akutmöte med landets politbyrå, rapporterar Reuters.

Enligt Xi sprids det nya coronaviruset som hittills orsakat över 40 människors död och smittat över 1 300 personer allt snabbare, trots de omfattande åtgärderna som kinesiska myndigheter har vidtagit.

Men han sa också att landet kommer att göra allt för att stoppa viruset, att expertis ska samlas på specialbyggda sjukhus där särskilt allvarliga sjukdomsfall ska behandlas. Xi sa också att inga avkall kommer att göras på grund av höga kostnader.

– Vi kan vinna absolut vinna slaget, sa presidenten.

15 min
Personal på sjukhus i Wuhan, flygbild över nya sjukhusbygget.  TT
undefined

Kaos på sjukhusen i Wuhan – ny virusklinik panikbyggs

Patienter vittnar om fullständigt kaos på de överfulla sjukhusen i Wuhan och många skickas till och med hem utan att kontrolleras om de har viruset eller inte, rapporterar South China Morning Post.

– Jag är desperat, jag vet inte vad klockan är eller vilken dag det är. Jag vet inte om vi kommer att få uppleva det nya året, säger en 36-årig kvinna som förgäves försökt få sin febersjuke man undersökt.

För att få en lösning på sjukvårdsbristen byggs ett nytt virussjukhus med 1 000 platser som man hoppas ska stå klart redan nästa vecka. Minst 41 personer har dött efter att ha smittats av coronaviruset.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Statsminister Stefan Löfven  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kommunernas intäkter

Löfven: ”V accepterar SD som ett stödparti”

Statsminister Stefan Löfven riktar skarp kritik mot Vänsterpartiet efter att man i veckan kommit överens med M, KD och SD om en extrabudget som ger mer pengar till välfärden.

– Nu helt plötsligt accepterar Vänsterpartiet Sverigedemokraterna som ett stödparti, säger statsministern i en intervju med TV4 Nyhetsmorgon.

I intervjun säger Löfven att han inte har några problem med mer pengar till välfärden, men att han vänder sig emot hur de fyra partierna i opposition har agerat eftersom detta enligt honom skapar kaos i budgetprocessen.

Om M, KD, V och SD har bestämt sig för att agera tillsammans måste de själva ange om de har ett gemensamt regeringsalternativ, menar han.

5 tim
Rossana Dinamarca. Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statsvetare: Dinamarca har en poäng om V och SD

Statsvetaren Jonas Hinnfors tycker att Rossana Dinamarca har en poäng i det hon framfört på Aftonbladet Debatt under fredagen. På Twitter skriver Hinnfors att Dinamarca har rätt i att det kommer bli svårt för Vänsterpartiet framöver att påpeka att andra partier fått igenom sin politik med hjälp av SD.

”Huruvida sen M/KD gjort upp med V för att sen kunna legitimera liknande med SD väldigt svårt avgöra. Men kan förstås få den konsekvensen”, skriver Hinnfors.

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg tror att det blir ”lurigt” för Dinamarca att få stöd för sin linje internt.

”Hade V vägrat släppa fram Löfven utan V-samarbete hade det ju också skett med stöd av högern och SD”, skriver han på Twitter.

Igår 21:59
Läs mer om Kommunernas intäkter
Raserat hus i Elazig. STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Jordbävningen i Turkiet

Hundratals lämnade sina hem – får skydd i moskéer

Hundratals människor har tvingats lämna sina hem efter den kraftiga jordbävningen i östra Turkiet, rapporterar AP. Moskéer, skolor, sporthallar och studentkorridorer har öppnat upp för människor i nöd.

– Jordbävningen var väldigt kraftig, vi sprang i panik från vårt hus. Vi har ingen säker plats att vara på just nu, säger Emre Gocer till statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

Det är minusgrader i området och hjälparbetare rapporteras dela ut filtar och kläder. Minst 22 personer har dött och över tusen har skadats efter skalvet på fredagskvällen som följdes av 228 efterskalv.

2 tim
Byggnader har rasat samman efter jordskalvet. STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

18 döda och 500 skadade efter jordskalv i Turkiet

En kraftig jordbävning i östra Turkiet på fredagen dödade minst 18 personer, rapporterar Reuters med hänvisning till turkiska myndigheter. Ytterligare över 500 personer ska ha skadats och många uppges sitta fast i kollapsade byggnader, skriver AP.

Jordbävningen som mätte magnituden 6,8 och skedde på 6,7 kilometers djup hade sitt epicentrum nära staden Sivrice, 75 mil öster om Ankara.

Flera räddningsteam har skickats till området och även militären är redo att bistå, uppger landets försvarsminister.

Igår 21:13
Läs mer om Jordbävningen i Turkiet