Finansminister Magdalena Andersson intervjuas efter att ha presenterat nya satsningar på välfärden.  Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kommunernas intäkter

Ledare: S har ett guldläge att utkräva leverans

Opinion Höghastighetståg, rysk politik och ett tänkbart momentum i välfärdsdebatten är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Lärare ska hållas högt, inte hängas i sociala medier

Opinion Föräldrar som beter sig som om de vore missnöjda kunder på en marknad är ett problem för landets lärare skriver Borås Tidning i en osignerad ledare. ”Det bästa dessa föräldrar kan göra för sina barn är att själva vara goda föredömen genom att inte hänga ut deras lärare på nätet”, skriver man.

Alex Voronov: Efter Putin kommer Putin

Opinion Rysslands president kommer på ett eller annat sätt klamra sig fast vid makten även efter 2024, skriver Eskilstuna-Kurirens Alex Voronov. Han menar att det är mindre viktigt vad Putins framtida befattning kommer att kallas så länge det håller honom och den närmaste kretsen utanför fängelse.

Katarina Erlingson: Ohelig allians rubbar tilliten till politik

Opinion M och KD offrar företagen för maktens skull vilket kan få svåra konsekvenser för svensk politik, skriver Katarina Erlingson i Hallands Nyheter. ”Genom sin alltmer tydliga flirt med SD drar de sig längre och längre från borgerlig samverkan som grundat sig i liberalt tänkande och människors lika rätt och värde”, skriver hon i ledaren.

Gustav Ericsson: Ledningsfel om regeringen fortsätter med höghastighetstågen

Opinion Det är provocerande att se hur regeringen dundrar vidare med sina svulstiga planer på höghastighetståg, skriver Gustav Ericsson i VLT. Han menar att det inte är rimligt med tåg som går i 320 km/h mellan storstäderna när Sverige har problem med att underhålla det befintliga järnvägsnätet.

Sofie Eriksson: Delta i manifestation för välfärden!

Opinion Nu finns det momentum i välfärdsdebatten, skriver Sofie Eriksson i Västerbottens Folkblad. Hon menar att S nu har ett guldläge att utkräva leverans på riktigt och skriver: ”Gå till sakfrågan istället för att fokusera på spelet. Menar M och KD verkligen vad de säger, då borde det finnas utrymme för stordåd”

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Resenärer kontrolleras på väg in i Tanzania. FILBERT RWEYEMAMU / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

WHO: Risken för global spridning nu ”mycket hög”

Världshälsoorganisationen (WHO) uppgraderar risken för att det nya coronaviruset får global spridning till ”mycket hög”, rapporterar AFP. Beskedet kom från organisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus på fredagskvällen.

Under fredagen har fem nya länder bekräftat sina första fall av viruset. Totalt har nu över 4 000 fall bekräftats utanför Kina där utbrottet startade. 48 länder har hittills drabbats.

2 tim
Fartyget Diamond Princess.  Athit Perawongmetha / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Första brittiska dödsfallet – smitta nu även i Mexiko

En brittisk man som tidigare befann sig ombord på det virusdrabbade kryssningsfartyget Diamond Princess har dött i karantän i Japan, skriver AFP.

Det är det första brittiska dödsfallet i smittan. Brittiska myndigheter har bekräftat dödsfallet, men inte gått ut med några detaljer om patienten. Enligt Sky News var mannen en av fyra britter från fartyget som satts i karantän.

Samtidigt rapporterar AFP att det första fallet av viruset i Mexiko har bekräftats.

3 tim
CHINA DAILY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Verklig nedgång av sjukdomsfall i Kina

Kinas långtgående åtgärder för att stoppa spridningen av det nya coronaviruset har gett resultat. Den rapporterade nedgången av nya fall av covid-19 är verklig, skriver världshälsoorganisationen WHO:s team på plats i landet i en färsk rapport.

De officiella och sjunkande kinesiska insjukningssiffrorna tas av många med en nypa salt, men teamet skriver att flera andra källor stödjer slutsatsen att det skett skarp nedgång i nya fall.

”En stor del av den globala gemenskapen är inte redo, varken mentalt eller fysiskt, att implementera de åtgärder som använts för att hindra covid-19 i Kina”, står det i rapporten.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild Vita huset.  Omni
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Lyssna: Allt om USA-valet i Omnis nya podd ”Vägen till Vita huset”

“Vägen till Vita huset” är en helt ny podcast från Omni som tar dig med på resan mot det amerikanska presidentvalet 2020. Varje vecka dyker podden ner i valrörelsens hetaste händelser och tar upp allt från sakpolitik och opinionsmätningar till skandaler och avslöjanden.

– Löftet till lyssnarna är att bjuda på en podd som både är informativ och rolig att lyssna på, säger Henrik Svensson som är poddens producent och programledare.

Den nya podden kommer ut varje fredag hela vägen fram till valet i november. Dagens premiäravsnitt bjuder på allt om Super Tuesday och Michael Bloombergs intåg i valrörelsen – och dessutom en måste-lektion i hur ett presidentval egentligen går till.

– Vägen till Vita huset kommer att upplevas som beroendeframkallande för alla USA-valsnördar, säger Markus Gustafsson, chefredaktör och vd på Omni.

Idag 10:30
Joe Biden. TT
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Biden pumpar in pengar inför supertisdagen

Joe Biden får en ekonomisk knuff i ryggen inför den så kallade supertisdagen den 3 mars, då flera delstater ska rösta, skriver CNBC. En stor grupp som skänker kampanjpengar till Biden – en super-pac – öppnar plånboken för att göra reklam i flera nyckeldelstater. Radio- och internetannonserna ska vända sig till väljare i Alabama och North Carolina.

Gruppens kassör Larry Rasky konstaterar att Biden haft mer framgång senaste veckorna, med ett bättre valresultat och en starkare debattinsats än tidigare.

– Saker och ting börjar kännas bättre för givarna, säger han.

Idag 07:34
Läs mer om Nordamerika
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

SJ-personal tas ur tjänst efter coronasmitta på tåg

SJ har bekräftat att det tåg som en virussmittad man reste med till Göteborg är ett av företagets, enligt GP. Personalen som jobbade ombord på tåget kommer inte att arbeta de närmaste dagarna.

Mannen konstaterades ha smittats av det nya coronaviruset i onsdags, men tåget togs ur trafik först i dag. Det kommer nu att städas extra noga på toaletter och handtag.

SJ har även uppmanat sina anställda som kommit hem från norra Italien att vänta 14 dagar innan man återgår till jobbet.

2 tim
Illustrationsbild Mats Schagerström/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

500 har testat sig hittills – väntas snabbt öka

Snart har 500 personer testats för coronaviruset i Sverige, rapporterar TT. Omkring 100–150 analyser görs varje dag, så antalet provtagna väntas stiga snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Hittills har sju svenska fall bekräftats. Tre av dem är i Västra Götalandsregionen.

Ett provtagningstält kommer på fredagen att sättas upp upp utanför infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg, för att öka kapaciteten för provtagning. Sedan tidigare genomförs provtagning av symtomfria patienter utomhus i Malmö och Lund, skriver DN.

5 tim
Stefan Löfven/Infektionsklinik i Kalmar. TT
undefined

Löfven om virusutbrottet: Krishanteringsråd kallas in

Statsminister Stefan Löfven (S) säger till TT att regeringskansliets krishanteringsråd kallats in på måndag in ”för att informera sig om hur myndigheter krishanterar och samverkar med anledning av coronavirusets spridning”.

Han säger att regeringen har hög beredskap:

– Regeringen är beredd att fatta fler beslut och vidta extraordinära åtgärder om så skulle behövas, säger Löfven utan att konkretisera vilka åtgärder det kan bli tal om.

Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att drygt 500 svenskar hittills har testats för smittan.

Idag 09:59
Läs mer om Coronaviruset

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Flyktingar på gränsen mot Grekland.  OZAN KOSE / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Hundratals flyktingar vid gränsen mot Grekland

Grekland har stoppat hundratals flyktingar från att ta sig in i landet under fredagen, rapporterar AFP. Uppgifterna kommer bara timmar efter att Turkiet meddelande att landet inte längre tänker hindra flyktingar i landet från att ta sig till Europa.

AFP:s reportrar rapporterar hur lastbilar med beväpnade soldater och taggtråd anlänt till gränsen. De grekiska myndigheterna uppger att säkerheten vid gränsen höjts till högsta möjliga nivå.

Samtidigt uppger EU-kommissionen att avtalet med Turkiet om att stoppa flyktingar står fast, rapporterar EU Observer. Enligt talespersonen Peter Stano har Turkiet på officiell nivå inte meddelat att landet ändrat inställning.

1 tim
Grekiska soldater vid gränsen SAKIS MITROLIDIS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Migranter uppges söka sig mot gränsen till EU

De obekräftade uppgifterna att Turkiet ska öppna gränserna mot EU har fått hundratals migranter har börjar röra sig mot den grekiska gränsen, rapporterar TT.

Enligt anonyma uppgifter från en hög turkisk befattningshavare, som intervjuats av Reuters, så kommer Turkiet inte längre stoppa syriska flyktingar och migranter från att nå EU land- eller sjövägen.

Bilder från provinsen visar migranter som vandrar längs motorvägar och över fält i hopp om att beskedet ska visa sig stämma. Grekland och Bulgarien har svarat med att förstärka bevakningen längs gränserna.

I utbyte mot miljardbistånd har Turkiet sedan tidigare lovat att hindra flyktingar och migranter från att ta sig till Europa.

– Jag vill påpeka att det inte har kommit något officiellt besked från den turkiska sidan om några förändringar, kommenterar EU-kommissionens utrikespolitiske talesperson Peter Stano enligt TT.

4 tim
Turkietstödda rebeller i Idlibregionen Ghaith Alsayed / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Nato måste ställa sig på Turkiets sida i Syrien

Inbördeskriget i Syrien och det parallella proxykriget, där flera stormakter försöker positionera sig mot varandra, håller på att smälta samman till en krutdurk vars explosion kan få påtagliga följder långt utanför Mellanöstern. Det skriver BBC:s Jonathan Marcus i en analys efter de senaste striderna mellan turkiska trupper och syriska regeringsstyrkor understödda av ryskt flyg i Idlibregionen. Att ryskt stridsflyg kan ha träffat styrkor från ett Natoland på uppdrag i Syrien understryker magnituden av det som pågår, skriver han.

Neil Hauer från kanadensiska The Globe and Mail skriver att Nato tydligt måste ställa sig på medlemslandet Turkiets sida i konflikten med Ryssland. Om inte det sker riskerar Rysslands allt mer aggressiva beteende i Idlibregionen att leda till en humanitär katastrof, skriver Hauer. Han hävdar samtidigt att Ryssland bär ansvaret för flera civila dödsfall i Syrien än Islamiska staten.

Idag 11:07
Läs mer om Syrienkriget
President Alpha Conde. MICHAEL TEWELDE / TT NYHETSBYRÅN
Politiska situationen i Guinea

Omröstning öppnar för att Guineas president blir kvar

I helgen håller Guinea folkomröstning om en förändring i grundlagen, som bland annat skulle göra det möjligt för president Alpha Conde att behålla makten i landet i ytterligare tolv år, skriver Reuters.

Enligt det nya förslaget ska presidenten kunna sitta två sexårsperioder istället för två femårsperioder som i dag. Conte har dock antytt att hans hittillsvarande tid vid makten inte ska räknas, utan att nästa mandatperiod ska ses som den första.

De föreslagna förändringarna har orsakat månadslånga protester i landet, och minst 30 personer har dött.

82-årige Conde tillträdde för tio år sedan och lovade då att återställa demokratin i landet.

2 tim
Togos Gnassingbe Eyadema och Zimbabwes Robert Mugabe. TT
undefined

Conde trettonde afrikanska ledare att förlänga sin makt

Om Guinea röstar för de föreslagna förändringarna i grundlagen, kan landets president Alpha Conde bli den senaste afrikanska ledaren att förlänga sin egen makt, skriver AFP.

Nyhetsbyrån listar ytterligare 13 länder där presidenter och makthavare genomfört liknande förändringar. Bland annat nämns Zimbabwes Robert Mugabe, som 2013 kunde sitta kvar tack vare en ändring i grundlagen. Han avsattes dock 2017 efter 37 år vid makten och dog 2019.

AFP nämner också Togos Faure Gnassingbe som nyligen valdes om för fjärde gången i ett omdiskuterat val. Detta tack vare att hans far och företrädare Gnassingbe Eyadema 2002 såg till att begränsningen för hur länge presidenten får sitta i landet togs bort.

2 tim
Läs mer om Politiska situationen i Guinea
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Illustrationsbild Vita huset.  Omni
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Lyssna: Allt om USA-valet i Omnis nya podd ”Vägen till Vita huset”

“Vägen till Vita huset” är en helt ny podcast från Omni som tar dig med på resan mot det amerikanska presidentvalet 2020. Varje vecka dyker podden ner i valrörelsens hetaste händelser och tar upp allt från sakpolitik och opinionsmätningar till skandaler och avslöjanden.

– Löftet till lyssnarna är att bjuda på en podd som både är informativ och rolig att lyssna på, säger Henrik Svensson som är poddens producent och programledare.

Den nya podden kommer ut varje fredag hela vägen fram till valet i november. Dagens premiäravsnitt bjuder på allt om Super Tuesday och Michael Bloombergs intåg i valrörelsen – och dessutom en måste-lektion i hur ett presidentval egentligen går till.

– Vägen till Vita huset kommer att upplevas som beroendeframkallande för alla USA-valsnördar, säger Markus Gustafsson, chefredaktör och vd på Omni.

Idag 10:30
Joe Biden. TT
undefined

Biden pumpar in pengar inför supertisdagen

Joe Biden får en ekonomisk knuff i ryggen inför den så kallade supertisdagen den 3 mars, då flera delstater ska rösta, skriver CNBC. En stor grupp som skänker kampanjpengar till Biden – en super-pac – öppnar plånboken för att göra reklam i flera nyckeldelstater. Radio- och internetannonserna ska vända sig till väljare i Alabama och North Carolina.

Gruppens kassör Larry Rasky konstaterar att Biden haft mer framgång senaste veckorna, med ett bättre valresultat och en starkare debattinsats än tidigare.

– Saker och ting börjar kännas bättre för givarna, säger han.

Idag 07:34
Läs mer om Presidentvalet i USA