Nöje & kultur

Personer från filmen ”Psykos i Stockholm” anländer till invigningen av Göteborgs filmfestival. Regissör och manusförfattare Maria Bäck i mitten.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Göteborgs filmfestival 2020

”Psykos i Stockholm” invigde filmfestivalen

Filmen ”Psykos i Stockholm” invigde i går Göteborgs filmfestival, rapporterar Kulturnytt i P1.

Den är skriven och regisserad av regissören Maria Bäck och bygger på självupplevda erfarenheter.

Filmen handlar om en mamma som får en psykos under en resa hon gör med sin dotter från Göteborg till Stockholm.

– Jag åkte på den här resan med min mamma när jag var 14 och redan då kändes det surrealistiskt och lite som att vara med i en film, säger Maria Bäck till radion.

2 tim
Stellan Skarsgård på Göteborgs filmfestival. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skarsgård fick pris: ”Inget fuss eller glitter här”

Stellan Skarsgård fick ta emot Nordic Honorary Dragon Award när Göteborgs filmfestival invigdes under fredagskvällen. I sitt tacktal lyfte han sin kärlek till festivalen.

– Den här festivalen står mig väldigt nära, det är en av mina favoritfestivaler i världen för det är inget fuss, inget nonsens och inget glitter utan total dedikation till bra film, säger Skarsgård, enligt ett pressmeddelande från festivalen.

Mai Zetterling-priset delades under kvällen ut till stopmotion-animatören Niki Lindroth von Bahr och svenska regissörsföreningens representanter höll ett tal för att synliggöra kvinnliga filmskapares plats inom filmen.

Igår 21:44
Amanda Lind invigde Göteborgs filmfestival. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amanda Lind invigde filmfestivalen efter kritiken

Kulturminister Amanda Lind (MP) invigde på fredagen årets upplaga av Göteborgs filmfestival och passade på att ge en blinkning till sina kritiker, rapporterar SVT Nyheter.

– Jag anser mig vara en filmälskare men jag har inte kunskap om varenda film, som ni kanske har läst i tidningarna, säger ministern.

Lind väckte tidigare i veckan ilska hos flera kulturjournalister när hon avslöjade att hon inte hade sett någon av de filmer som nominerats vid Guldbaggegalan.

Igår 20:58
Läs mer om Göteborgs filmfestival 2020
Helg Recensioner
Nicolas Cage i ”Color out of space”. Nonstop entertainment
Helg Recensioner

Skruvad skräckfilm med Cage både hyllas och ratas

Det råder väldigt delade uppfattningar om science fiction-rysaren ”Color out of space”, vagt baserad på H P Lovecrafts novell från 1927. DN och GP ger båda filmen med Nicolas Cage en etta.

”En osannolik orgie i konstigheter”, skriver DN:s Mårten Blomkvist.

GP:s Mats Johnson stämmer in i sågningen och konstaterar att Nicolas Cage en bit in i filmen övergår till ”ett hysteriskt överspel”.

Men SVT:s och SvD:s recensenter däremot gillar filmen skarpt och ger betyget fyra respektive fem.

”Tvillingsjälarna Nicolas Cage och Richard Stanley hittar varandra i vansinnig Lovecraft-tolkning”, skriver Sebastian Lindvall i SvD.

Karolina Fjellborg på Aftonbladet nöjer sig med en trea och konstaterar att hon i varje fall inte har tråkigt.

Filmen har premiär i dag.

Igår 13:06
Robert Downey Jr spelar doktor John Dolittle. TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Dolittle” sågas: ”Som att se 50 trailers på raken”

Kritikerna är inte nådiga mot äventyrskomedin ”Dolittle”. Trots stjärnor som Robert Downey Jr och Antonio Banderas är filmen frustrerande rörig, med scener och dialoger som bara hjälpligt hänger ihop och en klippning som främst verkar ha gått ut på att dölja de grövsta missarna. Det skriver Svenska Dagbladets recensent Anna Hellsten, som tycker att till och med datoranimeringen ”missar målet”.

Det tycker däremot inte Göteborgs-Postens Mats Johnson, som kallar animeringen ”toppklass”. Men i princip allt annat går fel, skriver han och pekar på avsaknaden av regi, handling och sammanhang: ”Att titta på ”Dolittle” är som att se typ 50 bombastiska trailers på raken.”

Dagens Nyheters Mårten Blomqvist skriver att ”Dolittle” verkligen ser ut att bli en kostsam flopp, men att den som film betraktad inte är den totala genomklappning man kunnat befara och syftar till det senaste årets förhandssågningar och kritiska röster från filmens medarbetare.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

Igår 13:36
Pet Shop Boys Neil Tennant 2016. Eduardo Verdugo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Inget fyrverkeri – men värt att fira att de finns”

Brittiska popduon Pet Shop Boys är tillbaka med sitt första album sedan 2016, ”Hotspot”. Det är gruppens fjortonde studioalbum sedan debuten 1986. Aftonbladets Markus Larsson konstaterar att Pet Shop Boys storhetstid var på 80- och 90-talen men att de fortfarande har en egen ”liten loge” vid sidan av den övriga popbranschen.

”Nya skivor med gruppen är sällan värda några fyrverkerier, men det är fortfarande värt att fira att Pet Shop Boys finns”, konstaterar han.

NWT:s Johanna Karlsson menar att albumet på papper ”ser himla lovande ut” men att resultatet på det stora hela låter ”rätt trött”.

Brittiska recensenter är mer entusiastiska. Daily Mails Adrian Thrills menar att duon har blivit djupare på äldre dagar och att låtarna är lika ”gripande som de är pulserande”.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

Igår 13:27
Läs mer om Helg