Nöje & kultur

Helg Intervjuer
Cardi B. Jordan Strauss / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Cardi B: ”Behöver alltid hjälp att tala om känslor”

Rapparen Cardi B har tonat ner sin stil. Nu gillar hon att bära kostym. Mestadels eftersom hon älskar tanken på att människor blir förvånade när hon klär sig i kostym.

Inom loppet av fem år gick hon från ett liv som strippa, via sociala medie-fenomen till världsberömd artist. Nu arbetar hon hårt med ”det svåra andra albumet” som ska släppas tidigt nästa år. I en intervju med Vogue berättar hon om utmaningen i att framstå som mjukare.

– Jag behöver en långsam låt, en personlig låt. De är svårare för mig. Jag behöver alltid hjälp när det kommer till att prata om mina känslor. Det är svårt för mig att vara mjuk, punkt.

Läs hela intervjun via länken nedan.

21 min
Ronnie Spector med The Ronettes 1966/Ronnie Spector 2010. Wikimedia/TT
undefined

Ronnie Spector: Min ex-man sågs som geniet

”Jag älskar #metoo och ’Time’s up’, för männens tid är förbi”. Så säger artisten Ronnie Spector i en intervju med The Guardian.

I intervjun talar hon om sin artistkarriär och hur hon fick stå i skuggan av sin ex-man, musikproducenten Phil Spector, som misshandlade henne både fysiskt och psykiskt. Hon anser att idén om det manliga geniet, som bland annat applicerades på hennes ex-man, är på väg att försvinna.

– När jag gjorde mina hitskivor var min ex-man ’geniet’ och själv kände jag ’jaha, vem är jag då?’. Du kände dig liten, säger hon.

Läs intervjun via länken nedan.

4 tim
Läs mer om Helg
Illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kulturbesparingarna i Göteborg

Alliansen i Göteborg: Inga bibliotek ska läggas ner

Sex bibliotek i Göteborg har hotats av nedläggning efter att den styrande Alliansen flaggat för stora besparingar. Men efter hård kritik från flera håll vänder man nu i frågan och meddelar att inga bibliotek ska läggas ner, skriver GP.

De 30 miljoner kronor som kulturnämnden behöver spara ska tas från annat håll. Bland annat ska 13 miljoner kronor sparas genom att lägga ner verksamheter och enligt det förslag som ska klubbas igenom på måndag ska 2,5 miljoner kronor tas från Film i Väst.

Igår 22:28
Stadsbiblioteket 300 m2/illustrationsbild, bibliotek. Google Street View/TT
undefined

Göteborgs kulturliv håller andan inför nedskärningar

Sex bibliotek hotas av nedläggning i Göteborg, rapporterar Göteborgs-Posten. På måndag tar kulturnämnden beslut om kulturförvaltningens budgetförslag inför 2020 och staden står inför stora besparingar, omkring 30 miljoner om Alliansens budget ska hålla.

Lotta Hellman, bibliotekarie i Hjällbo, säger till SVT Nyheter att ”det gör ont i hjärtat”. Förutom biblioteket i Hjällbo hotas även Stadsbiblioteket 300 m2, Älvstranden, Styrsö och Donsö, Trulsegårdens och Kärra bibliotek av nedläggning.

Därutöver ska politikerna bland annat ta ställning till skolbio, kultursommarjobb samt utvecklingsstöd till Kulturskolan.

11 dec
Läs mer om Kulturbesparingarna i Göteborg
Helg Recensioner
Stormzy. PRESS
Helg Recensioner

”Stormzy fortfarande etta bland brittiska rappare”

Tre år efter debuten är Stormzy tillbaka med skivan ”Heavy is the head”, där den brittiske rapparen i sina texter bland annat utforskar den press som kommer av snabba framgångar och höga förväntningar. The Independents recensent Roisin O’Connor kallar skivan en kraftfull förbättring efter en redan imponerande debut.

Neil McCormick på The Telegraph tycker att nya skivan cementerar Stormzys ledande plats inom brittisk hiphop och prisar hur rapparen genom hela ”Heavy is the head” ständigt brottas med framgångens privilegier och dess börda. ”Precis som många av våra mest fascinerande popstjärnor, från John Lennon till Robbie Williams, balanserar Stormzy mellan sitt stora ego och ett slags Shakespearaktigt självtvivel”, menar recensenten.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

Igår 17:57
Pressbild Folkets bio
undefined

Recensenter golvade av fransk kärleksskildring

Franska regissören Céline Sciammas ”Porträtt av en kvinna i brand” har gjort 10-talets bästa film, tycker Emma Gray Munthe i Aftonbladet. Andra svenska recensenter stämmer in i hyllningarna om filmen som skildrar förbjuden kärlek mellan två kvinnor på 1700-talet.

”Passionen mellan Marianne och Héloïse flammar och lever i varje perfekt bildruta”, skriver Helena Lindblad i DN och ger filmen en femma.

Sveriges Radios Nina Asarnoj är dock kritisk till att förutom de ljust klädda huvudkaraktärerna är kvinnorna i filmen brunklädda och i tjänsteposition.

”Som vitmossan runt ljusen i en adventsstake”, skriver Asarnoj och tycker att filmen då tappar i feministisk elegans.

Filmen har svensk premiär under fredagen. Läs recensionerna i länkarna nedan.

Igår 12:49
Nordstedts.
undefined

Recension: Carlssons debut vemodig och ängslig

Kan man överhuvudtaget få en människa att byta ståndpunkt? Det är den frågan Hanna Rut Carlsson ställer i sin debutroman ”Sista hösten i Legoland”, skriver Aftonbladets recensent Inga-Lina Lindqvist.

Boken handlar om tre orakel i Köpenhamn som kommer för att varna om en närastående klimatkatastrof, en i form av Amir som hittar hem i ett kollektivboende.

En vemodig teatralisk ekoroman, skriver Lindqvist.

I GP skriver Sinziana Ravini att romanen bitvis är ängsligt samtida. ”Det är en text där klichén, karikatyren och den övertydliga symboliken regerar”.

Boken skulle ha mått bra av att dra mot det ännu mer absurda och mer-än-mänskliga, resonerar hon.

Igår 12:51
Läs mer om Helg