Nöje & kultur

Helg Recensioner
Woody Allen. MIGUEL MEDINA / TT NYHETSBYRÅN
Helg Recensioner

”Lätt att förstå kritikerna – men det är rolig läsning”

När Woody Allens memoarer nu når bokhandlarna efter kontroversen om de överhuvudtaget ska ges ut rynkar flera recensenter på näsan åt filmregissörens brist på självinsikt. DN:s Johan Hilton skriver att ”Apropos of nothing” är i stort behov av en redaktör men att den ändå är ”genuint rolig läsning”. Hilton skriver att beskrivningarna av Scarlett Johansson och även av Soon-Yi Previn präglas av en kladdig förtjusning.

Hynek Pallas skriver i Expressen att det är lätt att förstå de kritiker som avfärdar Allen på grund av dessa beskrivningar av kvinnor inom filmen.

”Vad kritikerna inte berättar är att han tar upp deras övriga förtjänster som skådespelare – och att man som läsare förstår att detta är odelbart för Allen”, skriver Pallas.

Den som letar efter en bekännelse blir besviken, pusslet Woody Allen-Mia Farrow förblir olöst, skriver Deadlines Peter Bart. I boken prisar regissören sin exhustrus prestationer samtidigt som han ger detaljer om hennes beteende mot sina barn.

”Inget i Woodyland är enkelt”, skriver Bart.

Igår 12:59
Thundercat. Winslow Townson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Thundercats nya skiva rå med sorg över Millers död”

Jazz-fusionmusikern Thundercat, som bland annat gjort sig känd för sin medverkan i Kendrick Lamars ”To pimp a butterfly”, har länge sneglat mot det existentiella – och nya skivan ”It is what it is” bär tydliga spår av den kris han gick igenom när vännen och rapparen Mac Miller dog för två år sedan. Det menar NME:s Sam Moore, som prisar skivans balanserande mellan sorg, läkande och ren livsglädje, bland annat i ett magiskt nummer tillsammans med Childish Gambino och 80-talsfunklegenden Steve Arrington.

Roisin O’Connor på The Independent hyllar Thundercats förmåga att kunna få sin komplext strukturerade musik att låta så mänsklig. Låten ”Fair chance”, som uttryckligen berör Mac Millers död, beskriver hon som ”rå med sorg” – och hela ”It is what it is” som en lysande skildring av en artist som accepterar sin egen dödlighet.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

Igår 12:59
Lydia Sandgren. Emelie Asplund/Albert Bonniers förlag
undefined

”Glöm pandemin och läs denna sensationella debut”

32-åringen Lydia Sandgrens debutroman ”Samlade verk” får så gott som unisona hyllningar från recensenterna.

Romanen utspelar sig mestadels i Göteborg på 1980-talet och handlar om förläggaren Martin Berg, frun Cecilia som lämnat honom och den alkoholiserade målaren Gustav Becker. Den väcker frågor om litteratur, frihet och kärlek, skriver Aftonbladets Carl-Michael Edenborg.

”Under mina tjugofem år som litteraturkritiker på Aftonbladet har det inte hänt många gånger att jag fått äran att recensera en sensationell debut”, skriver han.

Expressens Victor Malm är ”full av beundran” för romanen.

”Glöm pandemin, glöm ekonomin, läs Lydia Sandgren och tänk att det är med ’Samlade verk’ som 2020-talet börjar.”

Igår 12:59
Läs mer om Helg