President Alpha Conde. MICHAEL TEWELDE / TT NYHETSBYRÅN
Politiska situationen i Guinea

Omröstning öppnar för att Guineas president blir kvar

I helgen skulle Guinea folkomröstat om en förändring i grundlagen, som bland annat skulle göra det möjligt för president Alpha Conde att behålla makten i landet i ytterligare tolv år, skriver Reuters. I sista stund meddelade dock Conde att omröstningen skjuts upp, rapporterar AFP.

Enligt det nya förslaget ska presidenten kunna sitta två sexårsperioder istället för två femårsperioder som i dag. Conde har dock antytt att hans hittillsvarande tid vid makten inte ska räknas, utan att nästa mandatperiod ska ses som den första.

De föreslagna förändringarna har orsakat månadslånga protester i landet, och minst 30 personer har dött.

82-årige Conde tillträdde för tio år sedan och lovade då att återställa demokratin i landet.

Guinea

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Människor med munskydd i Peking. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

WHO: Coronapandemin ”långt från över” i Asien

Världshälsoorganisationen, WHO, varnar för att coronapandemin är ”långt från över” i Asien, skriver The Guardian.

– Kina har passerat en topp i utbrottet. Utmaningen nu är att förhindra ett uppsving av nya fall, säger talespersonen Tarik Jasarevic till tidningen. Han tillägger att kampen mot viruset kommer att bli långvarig.

3 303 personer har dött till följd av virusutbrottet i Kina, enligt landets senaste rapport.

41 min
Jair Bolsonaro. Arkivfoto. EVARISTO SA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Facebook tar ner Jair Bolsonaros coronainlägg

Facebook är den senaste sociala medier-jätten som agerar mot Brasiliens president Jair Bolsonaro. På måndagskvällen togs bland annat ett videklipp på Facebook och Instagram bort där Bolsonaro sågs mingla med andra människor utanför huvudstaden Brasilia, skriver Washington Post. Videon har uppfattats som ett hån mot WHO:s rekommendationer om social distansering.

Facebook skriver i ett uttalande att de tar bort innehåll som bryter mot reglerna, som ”inte tillåter desinformation som kan skada människor”.

Bolsonaro har kallat coronaviruset en ”liten influensa” och menar att för tuffa åtgärder mot viruset kommer skada samhället och ekonomin mer än själva smittan. Hans utspel har mötts av hård kritik, även från det egna partiet.

3 tim
Elefanter i Chiang Mai i norra Thailand. LILLIAN SUWANRUMPHA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Risk att elefanter svälter ihjäl när turister sinar

Minskningen av turister i Thailand på grund av coronaviruset riskerar att slå mot landets elefanter, skriver BBC. När intäkterna från turismsektorn sinar kämpar djurskötarna med att ha råd med den stora mängd mat som elefanterna behöver varje dag.

– Om det inte kommer något stöd kommer elefanterna, varav vissa är dräktiga, att antingen svälta ihjäl eller tvingas tigga på gatorna, säger Lek Chailert, grundare av organisationen Save Elephant Foundation, till BBC.

Risken finns att elefanterna nu säljs tillbaka till djurparker eller återvänder till att arbeta inom skogsindustrin.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Det tillfälliga fältsjukhuset i Älvsjö är redo att tas i bruk.  Jonas Ekströmer/TT / TT NEWS AGENCY
Coronaviruset Smittan i Sverige

Interna handlingar visar: Sjukhusen i Stockholm tros bli fulla under nästa vecka

Stockholms sjukhus väntas vara fullbelagda inom en vecka, enligt interna dokument som Aftonbladet läst. Samtidigt väntas toppen på coronavirusutbrottet inte nås förrän drygt ett par veckor senare.

Nästa steg i kampen mot viruset blir därför enligt handlingarna att vårdcentralerna högre grad ska ta ansvar för coronasmittade patienter. Samtidigt ska läkare snabbutbildas för att vårda svårt sjuka i hemmet.

Christoffer Bernsköld, chef på Lokala särskilda sjukvårdsledningen, skriver i ett mejl till tidningen att planen är en av flera prognoser som gjorts de senaste veckorna i syfte att ligga steget före sa att kapaciteten kan förstärkas för att täcka behoven.

2 tim
Illustrationsbild. Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larmet från Eslöv: Unga hostar och nyser vid äldre

Eslövs kommun i Skåne varnar för att ungdomar medvetet hostar, nyser och spottar i närheten av äldre, skriver Aftonbladet.

– Det här är respektlöst, väldigt respektlöst. Vi har en pågående pandemi och vi gör allt för att inte sprida smittan, säger Ingrid Westerlund, verksamhetschef.

Hon uppmanar nu föräldrar att prata med sina barn, men hon påpekar också att det bara rör som en liten grupp och inte alla Eslövs unga.

6 tim
Vårdpersonal i Kalmar. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trots uppmaningarna: Personal i vården testas inte

Trots att Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell flera gånger poängterat vikten av att vårdpersonal testas för coronavruset för att undvika att de är hemma i onödan görs nästan inga sådana test i Stockholm. Det rapporterar Ekot.

Charlotta Dickman, sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm är kritisk.

– Jag tycker det är dårskap att inte testa personal med symptom eftersom vi måste stanna hemma då, säger hon.

Enligt regionens chefläkare Elda Sparrelid handlar det om resursbrist, och att regionen inte vill äventyra möjligheten att testa patienter.

Idag 14:33
Läs mer om Coronaviruset
Kina
Människor med munskydd i Peking. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

WHO: Coronapandemin ”långt från över” i Asien

Världshälsoorganisationen, WHO, varnar för att coronapandemin är ”långt från över” i Asien, skriver The Guardian.

– Kina har passerat en topp i utbrottet. Utmaningen nu är att förhindra ett uppsving av nya fall, säger talespersonen Tarik Jasarevic till tidningen. Han tillägger att kampen mot viruset kommer att bli långvarig.

3 303 personer har dött till följd av virusutbrottet i Kina, enligt landets senaste rapport.

41 min
Vårdpersonal och patient i Gallatin, Tennessee. Mark Humphrey / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

USA går om Kina i antal bekräftade döda i smittan

Antalet bekräftade dödsfall till följd av viruset i USA är nu fler än i Kina där utbrottet startade i vintras. Enligt en sammanställning av Johns Hopkins University har 3 415 personer dött i USA jämfört med 3 309 i Kina.

De officiella siffrorna i Kina har emellertid ifrågasatts och på tisdagen presenterade landet över 1 500 nya coronafall som tidigare inte offentliggjorts. Dessa ska ha varit personer som testats positivt men som inte har uppvisat några symptom.

Statliga dokument som South China Morning Post tidigare rapporterat om visar att drygt 43 000 personer testats positivt i Kina utan att visa symptom. Detta är inga fall som rapporterats officiellt.

5 tim
Adidas

Bianca Salming: ”Som person är jag perfektionist”

Hon blev fyra i junior-VM, kvalade in till inomhus-EM och har flera SM-guld i bagaget. Bianca Salming är en av Sveriges största talanger inom mångkamp och höjdhopp. Men själv är hon långt ifrån nöjd.

– Jag vill bli bäst. Som person är jag perfektionist och oavsett om det är jobbet eller idrotten så går jag all in, säger Bianca Salming.

Som dotter till Börje Salming så är Bianca van vid uppmärksamhet men den största pressen kommer från annat håll.

– Jag känner press från olika håll. Mycket från sociala medier och tidningar och att jag haft en pappa som var väldigt duktig. Men den absolut största pressen kommer från mig själv. Jag tycker dock att lite press är bra, att det kan ta mig till nya nivåer.

Nu har Bianca Salming siktet inställt på nya mål.

– Vi får se vilka tävlingar som blir av nu men mina stora mål för utomhussäsongen är garanterat att kvala till EM. Men också att få vara med i OS.

16 mar
Läs mer om Kina
Coronaviruset Smittan i Norden
En av den sorten maskiner som köpts in/Erna Solberg Regeringen.no/TT
Coronaviruset Smittan i Norden

Solbergs coronaköp sågas: ”Det är brist på kunskap förklätt till handlingskraft”

På tisdagen kallade Norges statsminister Erna Solberg till presskonferens och sa att hon hade ”glada nyheter”. Regeringen hade beslutat att köpa in 1 000 ”nödrespiratorer”. Det är en maskin där vårdpersonalen kan placera en handventilator så att de slipper pumpa luften själva.

Men köpet kritiseras av sjuksköterskornas fackförbund NSF. Ordföranden Lill Sverresdatter Larsen säger till VG att det är svårt att se vad nyttan ska vara, då det ändå krävs minutiös bevakning av svårt sjuka. Mer utrustning kräver mer personal – och det är där bristen finns, menar Larsen.

”Det här är brist på kunskap förklätt till handlingskraft”, skriver hon i ett uttalande.

1 tim
Vägkontroll/och finska ministrarna Maria Ohisalo och Sanna Marin.  TT.
undefined

Finsk förvirring över svensk strategi: Behöver klara bud

Medan Finland har valt att stänga såväl skolor som restauranger till följd av virusutbrottet har Sverige valt en annan väg, något som väckt både förvirring, förvåning och ilska i grannlandet, skriver SvD i ett reportage.

Finska Hannu Östensson som bott i Sverige säger till tidningen att hon känner sig förbryllad och att framtiden får utvisa vilket av länderna som hade rätt.

Anders Eriksson, direktör för Finlandsinstitutet i Stockholm, säger att grannländernas olika coronahantering visar på kulturskillnader och nämner företagsvärldens ”management by perkele”-klyscha.

– Finländarna behöver klara bud från ledningen. Svenskarna diskuterar sig fram.

Idag 05:46
Läs mer om Coronaviruset
Ett fältsjukhus har byggts upp i Central park i New York. Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
Smittan i USA

Ryssland hjälper USA: ”Accepterade tacksamt”

Ryssland bistår USA med utrustning för att bekämpa coronavirusepidemin, rapporterar Reuters med hänvisning till ryska nyhetsbyrån Interfax. Rysslands Vladimir Putin erbjöd Donald Trump hjälpen när de båda presidenterna talades vid under måndagen.

– Trump accepterade tacksamt det humanitära biståndet, säger en talesperson för Kreml.

För andra dagen i rad har över 500 personer i USA dött av smittan. Den totala dödssiffran i landet är nära 3 600 personer och 180 000 har konstaterats vara smittade.

1 tim
Vårdpersonal och patient i Gallatin, Tennessee. Mark Humphrey / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA går om Kina i antal bekräftade döda i smittan

Antalet bekräftade dödsfall till följd av viruset i USA är nu fler än i Kina där utbrottet startade i vintras. Enligt en sammanställning av Johns Hopkins University har 3 415 personer dött i USA jämfört med 3 309 i Kina.

De officiella siffrorna i Kina har emellertid ifrågasatts och på tisdagen presenterade landet över 1 500 nya coronafall som tidigare inte offentliggjorts. Dessa ska ha varit personer som testats positivt men som inte har uppvisat några symptom.

Statliga dokument som South China Morning Post tidigare rapporterat om visar att drygt 43 000 personer testats positivt i Kina utan att visa symptom. Detta är inga fall som rapporterats officiellt.

5 tim
Fältsjukhuset i Central Park. TT
undefined

Minderåring död i covid-19 i New York – fältsjukhus i Central Park öppnar i dag

New York rapporterar sitt första bekräftade fall där en minderårig person dött till följd av coronaviruset, skriver AP.

Detaljer om personens ålder eller sjukdomsbild återgavs inte av stadens hälsodepartement. Totalt 914 personer har dött i staden New York enligt måndagens siffror.

Samtidigt öppnar fältsjukhuset i Central Park på tisdagen. Sjuksköterskan Kristen Dirkas, som har varit med och hjälpt till att få sjukhuset på plats, säger att hon är mer van vid att arbeta i katastrofzoner, så som efter jordbävningar eller tornados.

– New York är en vacker stad. Det är svårt att se den i den här situationen, säger hon till New York Post.

Idag 14:00
Läs mer om Smittan i USA
Coronaviruset Smittans effekter
Trafik på Essingeleden i Stockholm Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Nära var tredje bil borta från Stockholms gator

Trafiken i Stockholm har minskat med 30 procent sedan coronautbrottet startade, rapporterar SVT Nyheter. Vissa dagar är nivåerna av skadliga kväveoxider 50 procent under genomsnittet för åren 2017–2019.

Även internationellt syns flera utsläppsminskningar till följd av smittan. Bland annat har flygtrafiken i Europa minskat med 70 procent.

Men den ekonomiska nedgången kan också få negativa följder för klimatet, bland annat eftersom många företag nu förlorar pengar som kunde gått till klimatinvesteringar.

1 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skistar stänger alla sina svenska skidanläggningar

Skistar stänger samtliga skidanläggningar i Sverige för resten av säsongen från och med den 6 april, enligt ett pressmeddelande.

”Skistar har från Folkhälsomyndigheten fått rådet att stänga skidanläggningarna i Sverige på grund av risken för överbelastning i sjukvården i de berörda regionerna”, skriver bolaget.

Nedstängningarna berör anläggningarna i Sälen, Vemdalen och Åre.

Bolaget skriver att beslutet kommer att få en negativ effekt på helårsresultatet, men påpekar att en stor del av vintersäsongen redan är passerad.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
En cykel med tulpaner i ett folktomt Amsterdam. Peter Dejong / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Holländsk 101-åring frisk från smittan: ”Tuff kvinna”

En 101 år gammal kvinna i Haag som insjuknade i covid-19 har friskförklarats och skrivits ut från sjukhus efter en och en halv vecka.

– Hon är en tuff kvinna, och det har varit en fröjd att se henne följa medicinska råd som att nysa i armbågen, och hon har till och med uppmanat mig att hålla avståndet, säger lungläkaren Sunil Ramlal till Reuters.

Skolor, barer och restauranger i Nederländerna håller stängt, även om landets nedstängning inte är lika omfattande som i exempelvis Italien och Belgien, skriver TT.

1 tim
Desinfektion pågår utanför ikoniska Grand Bazaar i Istanbul. Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Turkiet vill släppa 90 000 fångar på grund av virusoro

Turkiets styrande parti AKP föreslår att drygt 90 000 fångar släpps fria, enligt Gazete Duvar. Detta på grund av oro för ett eventuellt utbrott i landets överfulla fängelser.

I ett förlag till lagändringar kommer bland annat personer äldre än 65 år, kvinnor med barn under sex år, och sjuka fångar att sättas i husarrest i stället för att sitta i fängelse. Drygt 45 000 fångar innefattas av lagändringarna. I ett separat förslag som presenterats samtidigt vill AKP frige ytterligare 45 000 från öppna anstalter.

Lagförslaget ska passera parlamentet i april innan det kan träda i kraft.

6 tim
Masker delas ut i flyktinglägret i Moria på Lesbos i Grekland. MANOLIS LAGOUTARIS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kvinna i flyktingläger i Grekland virussmittad

En kvinna i Grekland har testat positivt för coronaviruset efter att ha fött barn på ett sjukhus i Aten, rapporterar AFP och Reuters. Kvinnan bor i ett flyktingläger 80 kilometer norr om Aten och fallet är det första bekräftade virusfallet i grekiska flyktingläger. I Grekland har hittills 49 personer dött och 1 314 personer har bekräftats vara smittade, enligt Reuters.

Oro finns för att smittan kommer att slå hårt mot de trånga och överbefolkade flyktinglägren och flera åtgärder har vidtagits för att förhindra smittspridning har vidtagits.

102 nya coronavirusfall bekräftades i Grekland under tisdagen, 20 av dem är passagerare på ett amerikanskt kryssningsfartyg som ligger för ankar vid Pireaus utanför Aten.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Ambulanser utanför Excel center i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

13-årig brittisk pojke död i smittan: ”Förkrossade”

En 13-årig pojke från London har dött efter att ha insjuknat i covid-19, skriver Sky News. Enligt nyhetssajten kunde familjen inte närvara på grund av den höga smittorisken.

Familjen säger till Mirror att pojken, så vitt de känner till, inte hade några underliggande sjukdomar.

– Vi är förkrossade, säger en anonym representant för familjen till tidningen.

Sjukhuset Kings College Hospital bekräftar för Sky News att 13-åringen dött och att deras tankar finns hos familjen.

2 tim
Getter i Llandudno på tisdagen. Pete Byrne / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Getter tar över stad i Wales när människor stannar inne

När människor håller distans och stannar inne under coronapandemin har bergsgetter passat på att ta över gatorna i Llandudno i norra Wales, rapporterar flera medier.

– De tar sig längre och längre in i staden, säger fotografen Andrew Stuart till AP.

Enligt Stuart håller getterna till i ett naturområde intill staden och brukar hålla sig för sig själva. På sitt Twitter-konto har han lagt upp bilder och videoklipp som visar hur getterna betar på invånarnas vältrimmade häckar och träd.

3 tim
En ambulanssjukvårdare får hjälp att ta på sig munskydd av en kollega. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

393 nya dödsfall efter smittan i Storbritannien

Storbritannien rapporterar 393 nya dödsfall till följd av coronaviruset på tisdagen, skriver Sky News. De allra flesta hade underliggande sjukdomar. Den totala dödssiffran för landet ligger nu på 1 808.

I Skottland har 1 993 personer bekräftats smittade efter en kraftig ökning på tisdagen. Ökningen förklaras av Skottlands försteminister Nikola Sturgeon av att i rapporteringen av nya fall har försenats över helgen.

Idag 14:15
Läs mer om Coronaviruset
Vad ska avgöra vem som gfår vård, undrar debattörerna. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om viruset

”Nya riktlinjer respekterar inte allas lika värde”

Opinion Delar av Socialstyrelsens uppdaterade riktlinjer för hur patienter ska prioriteras under coronaepidemin tycks inte ligga i linje med den prioriteringsplatform som riksdagen beslutat om. Det skriver fyra läkare och professorer i en debattartikel i Läkartidningen.

De anser bland annat att Socialstyrelsen lägger för stor vikt vid förväntad livslängd när patienter ska prioriteras. De varnar för att riklinjerna i praktiken alltid gör att en yngre person ska prioriteras före en äldre, vilket skulle kunna bryta mot principen om allas lika värde.

I stället vill de att prioriteringen görs utifrån sjukdomens allvarlighetsgrad, möjligheten till verkningsfull behandling och prognosen för att patienten kan tillgodogöra sig behandlingen.

24 min
Välfyllda uteserveringar på Lilla torg i Malmö den 21 mars. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Alla får betala för att en tredjedel inte bryr sig

Opinion Sju tidningar – sju olika infallsvinklar på samma ämne. De största svenska ledarsidorna fortsätter att vrida och vända på coronakrisen och dess effekter.

Vissa fokuserar på Sverige. Ivar Arpi på SvD:s ledarsida vänder sig ”till den tredjedel som inte bryr sig”. Han menar att alla får betala priset för deras ovilja att förändra sina liv.

En ny generations krisbarn kan vara på väg, enligt Aftonbladets Lotta Ilona Häyrynen, som varnar för en liknande ekonomisk kris som under 90-talet. GP:s Karin Pihl är i stället kritisk till att vissa passar på att utnyttja krisen för att driva sina egna politiska frågor.

”Corona blir en bricka i det vanliga politiska gnatet”, skriver hon.

Dagens Industri och Sydsvenskan tar mer globala grepp. DI:s Ellen Gustafsson varnar för att den geopolitiska stabiliteten kan rubbas när Ryssland hjälper Italien, samtidigt som ett handfallet EU ser på. Sydsvenskan oroar sig för att den öppna värld som många har vant sig vid kan slutas.

Idag 05:46
Läs mer om Röster om viruset
Coronaviruset Svenska vården
Vårdpersonal i Kalmar. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Stor oro hos vårdpersonal: ”Känns som att vi offras”

Det råder fortsatt stor oro bland vårdpersonalen på grund brist på skyddsutrustning och otydliga direktiv, skriver DN. Sjuksköterskan Apelsina Stråby Ögren beskriver hur hon arbetar med sjuka äldre som hostar. Hon är rädd att själv smittas och sedan sprida smittan vidare.

En sjuksköterskestudent säger att hen möter patienter utan skydd, men inte vågar säga till av rädsla för att underkännas. Även en läkare berättar om hur hen i vissa moment arbetar utan skydd.

– Det känns som vi offras, säger läkaren.

3 tim
Björn Eriksson på fältsjukhuset i Älvsjö. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny plan: Ingen intensivvård av coronasmittade i Älvsjö

Region Stockholm byter strategi när det gäller det nyupprättade fältsjukhuset i Älvsjö utanför Stockholm, skriver Expressen. Fältsjukhuset kommer inte att användas för att intensivvårda coronavirussmittade patienter. I stället ska patienter med andra vårdbehov vårdas där, medan intensivvården förläggs till de vanliga sjukhusen.

– Vi har tagit ett beslut om att renodla vår strategi så att vår bemanning ska räcka till på sjukhusen, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Han påpekar dock att det fortfarande på sikt kommer att behövas fler intensivvårdsplater i regionen och att detta är något man arbetar med.

3 tim
Ulla Andersson. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

V, M och KD kräver att vården får tiotals miljarder

Oppositionen kräver att regeringen går fram med en mångmiljardsatsning på vården, rapporterar Ekot. Vänsterpartiet kräver 25 miljarder kronor till kommunerna, Moderaterna kräver 15 miljarder till vård och omsorg och enligt Kristdemokraterna behövs det ”tvåsiffriga miljardbelopp”.

– Vi hoppas att regeringen ska lyssna på det här och inse att det är allvar, säger Vänsterns ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

Idag 11:23
Läs mer om Coronaviruset