Illustrationsbild. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stöket i Trollhättan

Oroligheter i Vänersborg – liknar stöket i Trollhättan

Polis i Vänersborg uppges under fredagskvällen ha blivit beskjuten med raketer. Tidigare i veckan har det varit oroligt på liknande sätt i grannstaden Trollhättan.

– Det är ungefär samma typ av händelse som i Kronogården tidigare i veckan. Man har skjutit raketer hej vilt, slagit sönder en del fönsterrutor och kastat föremål mot polisen, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, till GP.

Minst tre personer har omhändertagits för störande av ordning. Totalt ska ett 30-tal ungdomar i åldrarna 15–25 år varit inblandade. En del ska ha varit maskerade.

Även i Lövgärdet i Göteborg har det varit oroligt. Polis utsattes i går för stenkastning och en förundersökning om våldsamt upplopp har inletts.

Toppnyheter

President Xi Jinping. TT
Coronavirusets spridning

Xi: Situationen är allvarlig – men vi kan vinna slaget

Kina står inför en ”allvarlig situation” konstaterade landets president Xi Jinping i samband med ett akutmöte med landets politbyrå, rapporterar Reuters.

Enligt Xi sprids det nya coronaviruset som hittills orsakat över 40 människors död och smittat över 1 300 personer allt snabbare, trots de omfattande åtgärderna som kinesiska myndigheter har vidtagit.

Men han sa också att landet kommer att göra allt för att stoppa viruset, att expertis ska samlas på specialbyggda sjukhus där särskilt allvarliga sjukdomsfall ska behandlas. Xi sa också att inga avkall kommer att göras på grund av höga kostnader.

– Vi kan vinna absolut vinna slaget, sa presidenten.

1 tim
Personal på sjukhus i Wuhan, flygbild över nya sjukhusbygget.  TT
undefined

Kaos på sjukhusen i Wuhan – ny virusklinik panikbyggs

Patienter vittnar om fullständigt kaos på de överfulla sjukhusen i Wuhan och många skickas till och med hem utan att kontrolleras om de har viruset eller inte, rapporterar South China Morning Post.

– Jag är desperat, jag vet inte vad klockan är eller vilken dag det är. Jag vet inte om vi kommer att få uppleva det nya året, säger en 36-årig kvinna som förgäves försökt få sin febersjuke man undersökt.

För att få en lösning på sjukvårdsbristen byggs ett nytt virussjukhus med 1 000 platser som man hoppas ska stå klart redan nästa vecka. Minst 41 personer har dött efter att ha smittats av coronaviruset.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Helg Intervjuer
Den amerikanska sångerskan Lizzo utnämndes till ”Entertainer of the year” av AP. Brent N. Clarke / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Lizzo om märkliga vägen till toppen: ”Före sin tid”

Lizzo har flest nomineringar inför årets Grammygala och slog igenom stort förra året med sitt tredje album. I en lång intervju med Rolling Stone berättar hon om den märkliga vägen till toppen. När den två år gamla låten ”Truth Hurts” förekom i Netflix-filmen ”Someone great”, samtidigt som hon trendade på Instagram med ett klipp där hon spelade flöjt, var superstjärnan ett faktum.

Lizzo säger till tidningen att hon visste att ”Truth hurts” var före sin tid redan när hon skrev den. Hon berättar också att hennes breda musik och budskap om att älska sig själv har varit lätt för människor att håna:

– Min musik är till för alla. Folk får helt enkelt vänja sig vid mig.

Idag 07:06
Robinson och Assange. Arkiv från 2011. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försvarar Assange: ”Har sett vad han tvingats utstå”

I ett decennium har människorättsjuristen Jennifer Robinson haft en ledande roll i Julian Assanges juristteam. I februari kommer hon att företräda Wikileaksgrundaren i utlämningsprocessen. USA har begärt att få Assange utlämnad från Storbritannien.

I en stor intervju med Elle berättar Jennifer Robinson om sina erfarenheter som Assanges advokat.

– Jag har sett hela spektrat av den behandling han tvingats utstå. Det har fått mig att ifrågasätta rättstatliga principer, säger hon bland annat.

Läs hela intervjun via länken nedan.

5 tim
Arkivbild. Alik Keplicz / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Offentliggör dagboken som kunde kostat henne livet

Sheindi Miller-Ehrenwald, 90, förde en hemlig dagbok över sina upplevelser i förintelselägret Auschwitz, dit hon skickades som 14-åring.

I en intervju med tyska Bild väljer hon nu för första gången att dela med sig av dagboksanteckningarna, totalt 54 sidor, som skulle kunna ha kostat henne livet om den hade upptäckts.

– Jag funderar på hur jag kunde skriva allt det här. Egentligen var det inte möjligt. Det var så farligt där. Ändå skrev jag, säger hon till Bild.

Idag 07:14
Läs mer om Helg
Raserat hus i Elazig. STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Jordbävningen i Turkiet

Hundratals lämnade sina hem – får skydd i moskéer

Hundratals människor har tvingats lämna sina hem efter den kraftiga jordbävningen i östra Turkiet, rapporterar AP. Moskéer, skolor, sporthallar och studentkorridorer har öppnat upp för människor i nöd.

– Jordbävningen var väldigt kraftig, vi sprang i panik från vårt hus. Vi har ingen säker plats att vara på just nu, säger Emre Gocer till statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

Det är minusgrader i området och hjälparbetare rapporteras dela ut filtar och kläder. Minst 22 personer har dött och över tusen har skadats efter skalvet på fredagskvällen som följdes av 228 efterskalv.

3 tim
Byggnader har rasat samman efter jordskalvet. STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

18 döda och 500 skadade efter jordskalv i Turkiet

En kraftig jordbävning i östra Turkiet på fredagen dödade minst 18 personer, rapporterar Reuters med hänvisning till turkiska myndigheter. Ytterligare över 500 personer ska ha skadats och många uppges sitta fast i kollapsade byggnader, skriver AP.

Jordbävningen som mätte magnituden 6,8 och skedde på 6,7 kilometers djup hade sitt epicentrum nära staden Sivrice, 75 mil öster om Ankara.

Flera räddningsteam har skickats till området och även militären är redo att bistå, uppger landets försvarsminister.

Igår 21:13
Läs mer om Jordbävningen i Turkiet
Statsminister Stefan Löfven  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kommunernas intäkter

Löfven: ”V accepterar SD som ett stödparti”

Statsminister Stefan Löfven riktar skarp kritik mot Vänsterpartiet efter att man i veckan kommit överens med M, KD och SD om en extrabudget som ger mer pengar till välfärden.

– Nu helt plötsligt accepterar Vänsterpartiet Sverigedemokraterna som ett stödparti, säger statsministern i en intervju med TV4 Nyhetsmorgon.

I intervjun säger Löfven att han inte har några problem med mer pengar till välfärden, men att han vänder sig emot hur de fyra partierna i opposition har agerat eftersom detta enligt honom skapar kaos i budgetprocessen.

Om M, KD, V och SD har bestämt sig för att agera tillsammans måste de själva ange om de har ett gemensamt regeringsalternativ, menar han.

6 tim
Rossana Dinamarca. Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statsvetare: Dinamarca har en poäng om V och SD

Statsvetaren Jonas Hinnfors tycker att Rossana Dinamarca har en poäng i det hon framfört på Aftonbladet Debatt under fredagen. På Twitter skriver Hinnfors att Dinamarca har rätt i att det kommer bli svårt för Vänsterpartiet framöver att påpeka att andra partier fått igenom sin politik med hjälp av SD.

”Huruvida sen M/KD gjort upp med V för att sen kunna legitimera liknande med SD väldigt svårt avgöra. Men kan förstås få den konsekvensen”, skriver Hinnfors.

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg tror att det blir ”lurigt” för Dinamarca att få stöd för sin linje internt.

”Hade V vägrat släppa fram Löfven utan V-samarbete hade det ju också skett med stöd av högern och SD”, skriver han på Twitter.

Igår 21:59
Läs mer om Kommunernas intäkter