Philip Manshaus och sin advokat. Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
Moskédådet i Bærum

Polisens teori: Ville likna moskédådet i Nya Zeeland

Den norska polisen jobbar utifrån teorin att Philip Manshaus, 21, som i helgen gick till attack mot en moské, försökte kopiera moskéskytten Brenton Tarrant som dödade 51 personer på Nya Zeeland i mars, skriver VG.

Strax före han gick till attack mot al-Noor-moskén i lördags publicerades ett inlägg under namnet Philip Manshaus på ett nätforum som är kopplat till tidigare masskjutningar. Polisen har ännu inte kunnat bekräfta att det är 21-åringen som ligger bakom inlägget.

Dessutom utreder polisen andra inlägg och bilder som publicerats på forumet.

Philip Manshaus misstänks för terrorbrott, mord och mordförsök efter att ha gått till attack mot en moské i Bærum.

Toppnyheter

Frankrikes president Emmanuel Macron. PHILIPPE LOPEZ / POOL
Bränderna i Amazonas

Macron anklagar Bolsonaro för att ha ”ljugit” på G20 – ska blockera handelsavtal

Frankrikes president Emmanuel Macron anklagar Brasiliens president Jair Bolsonaro för att på G20-mötet i Osaka i juni ha ljugit om sitt engagemang för miljön. Macron menar att Bolsonaro inte har respekterat de klimatåtaganden som han skrivit under, rapporterar franska medier.

Frankrike kommer därför att blockera ett handelsavtal mellan EU och flera latinamerikanska nationer.

”Under de här omständigheterna kommer Frankrike att motsätta sig Mercosuravtalet så som det är formulerat”, heter det i ett uttalande.

Bråket mellan de båda ledarna har uppstått i samband med de stora skogsbränderna i Amazonas regnskog.

Macron har kallat bränderna för ”en internationell kris” och satt frågan på agendan inför helgens G7-möte i Frankrike, vilket fått Bolsonaro att anklaga länderna som deltar för ”kolonialism”.

2 tim
Isabella Lövin.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lövin oroad över bränder: Ytterligare en larmsignal

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) oroas över de pågående bränderna som just nu rasar i Amazonas.

– Det här är ytterligare en av alla larmsignaler som allt oftare ljuder över världen. Det visar hur bråttom det är att ställa om, säger Lövin till Expressen.

Hon menar att detta visar att skyddet av regnskogen på grund av politiska förändringar i Brasilien inte längre är värt något. Sverige måste därför arbeta med att stärka bland annat civilsamhället och miljöorganisationer i landet.

1 tim
Pedro Ribas Alves från den brasilianska räddningstjänsten hjälper ett bältdjur att dricka/bränder rasar på tusentals plats i Amazonas. TT
undefined

”Vi förlorar miljontals och åter miljontals djur”

De rekordmånga bränderna i Amazonas sammanfaller med att regnskogen avverkas i en allt snabbare takt, vilket har skapat en hätsk debatt om skövling i Brasilien.

Roel Brienen, professor vid Leeds universitet i England, har studerat Amazonas i mer än 15 år. Han varnar för ett mardrömsscenario där Amazonas blir torrare, en savann, vilket vore ”game over” för kampen mot klimatförändringarna. Han understryker också hotet mot artrikedomen.

– Bränderna innebär att vi förlorar miljoner och åter miljoner djur.

Robin Chazdon, professor emeritus vid Connecticuts universitet, säger att man kan vänta sig negativa konsekvenser för den globala uppvärmningen eftersom bränderna bidrar till koldioxidutsläpp. Om regnskogen inte får återhämta sig kommer den inte att kunna fylla sin höga potential för lagring av koldioxid.

– Skogar kan växa upp igen efter bränder, men inte om bränderna återkommer var femte år och inte om marken anpassas till jordbruk, säger hon till NBC News.

Idag 06:39
Läs mer om Bränderna i Amazonas

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Migranter ombord på räddningsfartyget ”Ocean Viking” ANNE CHAON / AFP
Flykten till Europa

EU-länder överens om att ta emot migranter på fartyg

Flera europeiska länder har kommit överens om att räddningsfartyget Ocean Viking får lägga till i Malta, rapporterar flera internationella medier.

Frankrike kommer att ta emot 150 migranter från fartyget, enligt landets inrikesminister. Tyskland, Portugal, Rumänien, Luxemburg och Irland deltar också i överenskommelsen.

Ombord på det norskflaggade fartyget finns 356 migranter, varav fler än 100 är barn. När migranterna får gå i land är fortfarande inte klart.

3 tim
Pia Klem Sea-Watch
undefined

Tysk räddningskapten ger Paris hedersmedalj nobben

Fartygskaptenen Pia Klem, som riskerar 20 års fängelse i Italien för att ha räddat migranter på Medelhavet, vägrar att ta emot den hedersmedalj som hon tilldelats av staden Paris.

I ett inlägg på Facebook går tyskan till angrepp mot borgmästaren Anne Hidalgo.

”Madame Hidalgo, du vill belöna mig med en medalj för mitt solidariska handlande i Medelhavet. Samtidigt stjäl din polis filtar från människor som du tvingar leva på gatorna, du gör räder mot demonstrationer och kriminaliserar människor som står upp för migranters och asylsökandes rättigheter. Du vill ge mig en medalj för handlingar som du själv bekämpar på hemmaplan”, skriver Klem.

Idag 07:44
En av personerna ombord på fartyget vid landstigningen. Guglielmo Mangiapane / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Låsningen över: Migranter klev iland på Lampedusa

Nästan 100 migranter ombord på det spanska räddningsfartyget Open Arms har natten till onsdag fått gå iland på Lampedusa, skriver Reuters.

Fartyget har drivit omkring utanför den italienska öns kust i snart tre veckor efter att den italienska regeringen satt hårt mot hårt. Strax före midnatt lade fartyget till i hamnen.

Spanien, Frankrike, Tyskland, Rumänien, Portugal och Luxemburg har erbjudit sig att ta emot migranterna.

Den spanska hjälporganisationen som bemannar fartyget har sagt att personerna ombord har befunnit sig i nöd och desperat behov av skydd.

21 aug
Läs mer om Flykten till Europa
Henrik Larsson. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Larssons HIF-sorti

Krönikor: ”Bottenlöst sorgligt för svensk fotboll”

Att Henrik Larsson avslutar sitt uppdrag för Helsingborgs IF på grund av verbala påhopp är bottenlöst sorgligt för svensk fotboll, skriver Mattias Larsson i en krönika i Sportexpressen. Samtidigt menar han att Helsingborgs IF måste byggas om genom både kontinuitet och klubbkärlek.

Sportbladets Robert Laul skriver att sagan om Henrik Larsson och Helsingborg förtjänar ett bättre slut. Det här är en historia som bara har förlorare, konstaterar han.

”Det är dåliga förutsättningar att ta sig an den ångesthöst i nedre delen av den allsvenska tabellen som väntar ett Helsingborg som just nu inte ens har en huvudtränare längre” skriver han i krönikan.

1 tim
Henrik Larsson SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
undefined

Henrik Larsson slutar i HIF efter ”verbala påhoppen”

Henrik Larsson avslutar sitt uppdrag som huvudtränare för Helsingborgs IF. Orsaken är den ”mängd verbala påhopp” som han fått utstå enligt klubben.

– Uppdraget Henrik fick var att hålla laget kvar i allsvenskan. När han tog över låg laget på negativ kvalplats och just nu ligger vi på tolfte plats med två poäng ner till den negativa kvalplatsen. Utifrån var vi står nu har han klarat uppdraget, säger HIF:s ordförande Krister Azelius i ett pressmeddelande.

Larsson återvände som tränare i mitten av juni efter att ha åkt ur allsvenskan med klubben 2016. HIF ligger i dag på en tolfte plats i tabellen, med två poäng ner till Falkenberg på kvalplats, skriver SVT Sport.

4 tim
Läs mer om Larssons HIF-sorti