Politik

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Stefan Löfven/Riksdagshuset TT
undefined

Analys: Sverige har inte haft något liknande på 75 år

Regeringens nya förslag om att hoppa över riksdagen för att snabbare kunna driva igenom långtgående insatser mot coronavirusets spridning innebär att smittbekämpningen ställs mot demokratiska principer. Det skriver SVT:s politiske kommentator Mats Knutson i en analys.

”De maktbefogenheter regeringen begär för att bekämpa coronaviruset är de mest långtgående sedan andra världskriget”, påpekar Knutson.

Expressens Viktor Barth-Kron lyfter fram att förslaget utmanar en viktig demokratisk princip som skulle kunna komma att utnyttjas av framtida makthavare som bedömer att Sverige befinner sig i kris.

4 tim
Riksdagshuset.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bekräftat: Regeringen vill ha ökad makt under krisen

Regeringen har tagit fram ett utkast till en lagrådsremiss som skulle ge den ökad makt under coronakrisen, skriver Expressen. Det bekräftas av socialminister Lena Hallengrens (S) statssekreterare.

Enligt Expressen är syftet att snabbare kunna fatta beslut, utan krav på godkännande i riksdagen. Något färdigt förslag finns ännu inte men regeringen vill att det ska gälla i tre månader.

Exempel på sådana beslut skulle kunna vara ytterligare restriktioner kring folksamlingar, och möjlighet att stänga köpcentrum eller barer och kaféer.

Regeringen vill få stöd från oppositionen. Moderaterna menar att ”betydande makt” skjuts från riksdag till regeringen, och vill se ett ändrat förslag som ger riksdagen rätt att lägga veto.

Igår 19:48
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Stefan Löfven.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Analys: Utvecklingen avgör för både Löfven och Sverige

Stefan Löfven (S) tror på dödsoffer i tusental, regeringen vill ha mer makt och svenska medier får ett nytt stödpaket. Fredagen har inneburit flera nya politiska besked om coronakrisen, vilket gör att även analyserna har olika ingångar.

DN:s Ewa Stenberg skriver att statsministern med dagens uttalande vill visa på vilket allvar Sverige står inför, och att han måste övertyga väljarna om att man valt rätt väg. Löfven har haft stor nytta av sitt lugn men hans framtid avgörs av att vi inte får en utveckling i stil med Italiens, menar Stenberg.

”Det avgör Stefan Löfvens eftermäle, men framför allt avgör det Sveriges framtid.”

Expressens Viktor Barth-Kron skriver om den egna tidningens avslöjande att regeringen tillfälligt vill flytta makt från riksdag till regering för att kunna agera snabbare under krisen – något som tidigare hade varit otänkbart.

Moderaterna är kritiskt och någon form av kompromiss måste nås, menar Barth-Kron.

”Ska ett demokratiskt undantagstillstånd ha någon som helst legitimitet måste oppositionen vara med på tåget.”

Igår 18:57
Lena Hallengren.  Marko Säävälä/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministrar om mediebilden: ”Inte alls som vanligt här”

Den ”mjuka” svenska coronastrategin har blivit väl omtalad i tidningar och nyhetsinslag runt om i världen, men det är inte alls så att livet flyter på precis som vanligt här.

Det var budskapet när socialminister Lena Hallengren (S), utrikesminister Ann Linde (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP) höll en pressträff för utländska medier under fredagen.

Nyhetsbyrån AFP skriver hur den svenska regeringen visserligen infört stopp för sammankomster på fler än 50 personer och nu senast ett förbud mot besök på äldreboenden, men att Stockholm inte är någon ”spökstad” på långa vägar.

Ministrarna försvarar strategin och säger att man sett hur den haft effekt för att stoppa smittspridningen.

Igår 16:49
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Bild från Järvaveckan 2019. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Järvaveckan skjuts fram i ett år på grund av corona

Järvaveckan, den politikvecka som går av stapeln i nordvästra Stockholm varje sommar, flyttas fram ett år. Anledningen är coronaviruset och dess framfart.

– Synd, för vi tycker den behövs mer än någonsin. Segregationen syns verkligen nu, säger grundaren Ahmed Abdirahman till Mitt i.

Schemat för årets vecka kopieras rakt av och kommer i största möjliga mån att gälla även nästa år. Tidigare under torsdagen kom beskedet att Almedalsveckan på Gotland ställs in.

2 apr
Almedalen/ Löfven. TT
undefined

Partierna kan ställa in Almedalen – Löfven nobbar

Riksdagspartierna för samtal om att ställa in årets politikervecka i Almedalen, enligt uppgifter till Dagens Nyheter och TT.

Nyhetsbyrån erfar att ett parti redan bestämt sig för att föreslå att årets evenemang ställs in men väntar med att säga det offentligt eftersom samtal pågår mellan partiernas partisekreterare. Ett besked väntas inom kort.

I Aktuellt meddelar statsminister Stefan Löfven att han själv inte kommer att medverka under årets upplaga.

– Människor kommer att dö, därför tar jag det beslutet.

Arrangörerna av Almedalsveckan meddelade nyligen att planen fortfarande var att genomföra arrangemanget.

1 apr
Amanda Lind.  TT
undefined

Krisande Skansen ska få bidrag tidigare än vanligt

Statliga institutioner som Skansen ska få ta del av det statliga bidraget tidigare än vanligt. Detta eftersom många blivit av med bland annat biljettintäkter under virusutbrottet, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till Expressen.

– Det kommer att ge en lättnad för att hantera den kommande tiden, säger hon.

Regeringen har tidigare fattat beslut om ett krispaket på 500 miljoner till kulturlivet, men det omfattar inte de som redan får statligt bidrag.

1 apr
Läs mer om Coronaviruset