Politik

Stefan Löfven.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Löfvens känga: Kristersson är helt beroende av SD

En dagsfärsk mätning visar att S och SD för närvarande är ungefär jämnstora bland väljarna. I en intervju med Aftonbladet säger S-ledaren Stefan Löfven att han tror att SD:s framgångar till stor del kan förklaras med att frågor om otrygghet och gängbrottslighet fått stort fokus, men säger sig inte vara orolig.

I stället passar han han på att rikta en känga till Moderaternas ledare Ulf Kristersson, som på senare tid haft en allt mjukare ton när det gäller SD.

– Kristersson har gjort sig helt beroende av Sverigedemokraterna när han nu försöker forma ett nytt högerkonservativt block. Men frågan är, vem håller i taktpinnen i det blocket om SD är lika stora som de andra två tillsammans? säger Löfven.

6 tim
SD:s partiledare Jimmie Åkesson.  Adam Ihse /TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SD når rekordnotering i ny mätning från DN/Ipsos

SD får den högsta noteringen hittills i en opinionsmätning från DN/Ipsos. Avståndet till Socialdemokraterna är nu bara en procentenhet, skriver DN. Enligt mätningen skulle 23 procent av väljarna rösta på SD om det vore val i dag, att jämföra med 19 procent för bara en månad sedan.

SD-väljarna kommer främst från M och S, som båda backar märkbart. S tappar från 26 till 24 procent och M från 19 till 16 procent.

– Det är uppenbart att både Socialdemokraterna och Moderaterna har svårt att navigera i det nya politiska landskapet, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

Idag 10:35
Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD).  TT
undefined

Statsvetare: Skillnaderna mellan könen mer extrem

Den senaste opinionsmätningen från SvD/Sifo visar att skillnaden mellan könen blivit mer extrem, säger statsvetaren Ann-Cathrine Jungar i en kommentar till SvD.

Männen röstar i högre utsträckning på SD som är åt det traditionella, auktoritära, och nationalistiska hållet på den så kallade GAL-TAN-skalan medan kvinnorna lägger rösterna på mer gröna, alternativa och liberala partier på skalan, exempelvis V och C.

– Det säger något om värderingar bland män och kvinnor, säger Jungar.

Det är inte bara bland männen som SD når framgångar i opinionen. Expressen/Sifos mätning från tidigare i veckan visade att fler väljare vill se samarbete med SD när åsikterna är lika. Den utvecklingen är såväl dramatisk som unik, skriver statsvetaren Jenny Madestam i Expressen.

”Partiet som varit en udda fågel i övriga partiers ögon är nu solen som allting tycks kretsa kring.”

Idag 08:09
Läs mer om Opinionsläget
Pontus Georgsson. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avtalsrörelsen 2020

Pappers följer Kommunal och lämnar avtalsrörelsen

Fackförbundet Pappers gör som Kommunal och lämnar avtalsrörelsen för att förhandla på egen hand, rapporterar Dagens Nyheter. Det innebär att 12 av 14 förbund stöttar LO i den samordnade lönerörelsen.

Beskedet kommer efter att LO:s representantskap under onsdagen röstat ja till en samordnad rörelse och till en satsning för anställda som har en lön under 26 100 kronor.

– Pappers har alltid trott på en samordning, men nu ser vi inte att det finns någon sådan, säger avtalssekreterare Pontus Georgsson enligt DN.

Idag 09:45
Karl-Petter Thorwaldsson Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

LO-basen: Är arbetsgivarna som vinner på situationen

Efter att Kommunal i går hoppade av avtalsrörelsen ska 13 LO-förbund i dag samlas för att besluta om man ska samordna sig i rörelsen, skriver Dagens Nyheter.

Vid en pressträff på onsdagen beklagar LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson att LO inte står enat, och han menar att det är arbetsgivarna som vinner på att situationen är som den är.

– De vet exakt hur de ska göra för att slå split (sic) mellan oss. Det är tydligt att det finns en skadeglädje när vi inte når fram, säger han enligt nyhetsbyrån Direkt.

Idag 08:24
Tobias Baudin. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kommunal: ”Det motsvarar inte ens ett myrsteg”

Utan riktade satsningar på lönerna i välfärdsyrken som domineras av kvinnor riskerar Sverige att få en helt ny välfärdsmodell, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin, enligt nyhetsbyrån Direkt.

Baudin hänvisar till LO:s mål om att halvera löneskillnaderna mellan män och kvinnor innan 2028. LO:s förslag skulle ge medlemmarna i Kommunal 17 kronor i höjd lön, enligt Baudin.

– Det motsvarar inte ens ett myrsteg för att minska löneskillnaderna, säger han.

Idag 10:19
Läs mer om Avtalsrörelsen 2020
Helene Odeljung (t.v.) bredvid tidigare partiledaren Jan Björklund och nuvarande partiledaren Nyamko Sabuni 2010. Staffan Claesson / TT NYHETSBYRÅN
Lokalpolitiken i Göteborg

Odenljung lämnar L:s partiledning efter 12 år

Helene Odeljung (L), förste vice ordförande i Göteborgs kommunstyrelse, ställer inte upp till omval till partiets nationella presidium. Det skriver hon på Facebook, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera om.

”Det betyder inte att jag slutar. Mitt liberala hjärta bultar hårt och energin att försvara socialliberala värden i en svår tid har verkligen inte klingat av. Tvärtom”, skriver hon i inlägget.

Hon skriver också att hon kan tänka sig att fortsätta sitta i partistyrelsen.

Odenlung har suttit i Liberalernas partistyrelse sedan 2003 och i presidiet sedan 2007.

Idag 13:23
Göteborgs stadshus Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljoner till lokalnämnden efter ekonomiskt bakslag

Lokalnämnden i Göteborg har hamnat i ekonomiska bekymmer och på onsdagen beslutade kommunstyrelsen därför att skjuta till de 32 miljoner kronor som saknas, skriver Göteborgs-Posten.

Tidigare har alliansstyret sagt nej till nämndens begäran om pengarna, men då stadens ekonomi efter stadsledningskontorets senaste prognos anses gå bättre svängde man nu om.

– Det är resultatet av att vi fört en ansvarsfull ekonomisk politik under året, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) till tidningen.

Nämnden har tidigare meddelat att pengarna är nödvändiga för att underhåll till bland annat skolor, förskolor och äldreboenden ska kunna genomföras.

Idag 12:38
Läs mer om Lokalpolitiken i Göteborg
Justitieminister Morgan Johansson  TT
Svenska brottsbekämpningen

Regeringen vill skärpa krav för villkorlig frigivning

Regeringen vill skärpa kraven för den som får villkorlig frigivning efter ett fängelsestraff rapporterar Sveriges Radio Ekot. Endast de personer som deltar i vård och behandling samt inte missköter sig ska kunna komma ut efter två tredjedelar av strafftiden.

– Med de här nya villkoren så innebär det att om du inte deltar är risken att du får sitta tiden ut, alltså ytterligare en tredjedel av din strafftid, säger justitieminister Morgan Johansson till Ekot.

Regeringens förslag ska nu ut på remiss. Tanken är att lagen ska börja gälla från den första januari 2021. Förslaget är det andra att presenteras ur det 34-punktsprogram med brottsbekämpande åtgärder som regeringen nyligen lade fram.

Idag 03:28
Mikael Damberg.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen ska kunna gå in i brottsmisstänktas datorer

Polisen ska få möjlighet att gå in i brottsmisstänktas datorer och mobiler för att läsa krypterad information, meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff.

– Det finns en radioskugga i den svenska brottsbekämpningen, säger han.

Åtgärden står högst upp på regeringens 34-punktslista över åtgärder mot gängkriminaliteten och remissen lämnas nu till Lagrådet. Damberg säger att avläsningen är ett kraftfullt verktyg som är efterlängtat från myndigheterna.

– Det ska bara användas vid allvarlig brottslighet.

Enligt TT var en utredning i frågan klar redan i november 2017 och en lag föreslogs börja gälla i januari i år, men det har dröjt.

Igår 07:59
Anne Ramberg. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ramberg om förslaget: Är integritetskränkande

Advokaten och den tidigare generalsekreteraren för Advokatsamfundet, Anne Ramberg, är kritisk till att regeringen vill ge polisen möjlighet att gå in i brottsmisstänktas datorer och mobiler. Till SVT Nyheter säger hon att tekniken öppnar för ”väldigt integritetskränkande åtgärder”.

– Det möjliggör att man i princip i realtid kan följa en människa, sätta på kameran och mikrofonen för att lyssna på allt som sägs i ett rum. Det kan sitta andra människor som inte är misstänkta för brott i det rummet.

Hon förstår att polisen kan ha ett behov av åtgärden men menar att det riskerar att urholka demokratin.

Igår 11:04
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen