Branden nära Gare du Lyon. JULIEN CLAUS / TT NYHETSBYRÅN
Utrikes

Storbrand i centrala Paris – Gare de Lyon utrymd

Den brann under fredagskvällen kraftigt centrala Paris, rapporterar AFP. Järnvägsstationen Gare du Lyon fick utrymmas och bilder visade hur tjock rök steg från platsen.

Polisen skriver på Twitter att människor ska undvika området runt stationen. Enligt AFP beror branden på personer som demonstrerat mot att den kongolesiske artisten Fally Ipupa ska uppträda i Paris. Branden uppges vara under kontroll.

Ipupa har kritiserats av exilkongoleser för att stå nära den tidigare presidenten Joseph Kabila. En konsert i staden 2017 fick ställas in eftersom evenemanget ansågs vara för riskfyllt.

Gare de Lyon, Paris

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i USA
Anthony Fauci/Bild från Chicago. TT
Coronaviruset Smittan i USA

Folkhälsochefen: 200 000 amerikaner kan dö

Folkhälsochefen Anthony Fauci tror att coronaviruset kan skörda uppemot 200 000 amerikanska dödsoffer. Det skriver flera medier. I nuläget har USA 125 000 bekräftade fall och över 2 000 dödsfall orsakade av viruset.

Enligt Fauci har Donald Trump gått med på att inte införa karantän i delstaterna New York, New Jersey och Connecticut efter ”väldigt intensiva diskussioner” i Vita huset. Han menar att uppmaningar om att stanna hemma fungerar lika bra, om inte bättre, än direkt tvingande åtgärder – bland annat för människors moral.

1 tim
911-central, arkivfoto//New York i veckan TT
undefined

New Yorks nödnummer överbelastat: ”Är livrädd”

Nödnumret 911 har blivit överbelastat under coronavirusets framfart i New York, rapporterar New York Times. Stadens larmcentral tog på torsdagen emot 7 000 samtal, nästan dubbelt så många som en normal dag och en mängd som inte förekommit sedan terrorattackerna den 11 september 2001.

På grund av mängden samtal måste personalen ta snabba beslut som gäller liv och död. Ambulanssjukvårdaren Phil Suarez, som har arbetat i staden i 26 år, har åkt ut till familjer i trånga lägenheter som alla verkar ha drabbats av viruset.

– Ärligt talat vet jag inte om jag kommer att överleva. Jag är livrädd för vad jag kanske redan fått med mig hem, säger han.

Idag 07:17
Donald Trump och Manhattan på lördagen. TT
undefined

Trump backar: New York slipper coronakarantän – stark reseavrådan utfärdas

Det blir ingen karantän för New Yorks storstadsregion, skriver president Donald Trump på Twitter. Tidigare på lördagen lyfte han idén och sa att han ”hade velat se New York i karantän eftersom det är en smitthärd för det nya coronaviruset”.

Efter samtal med guvernörerna i respektive delstat, samt Vita husets coronainsatsgrupp, har han kommit fram till att det inte är nödvändigt. I stället kommer den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC att utfärda en stark reseavrådan.

Under natten kom nya siffror som visade att dödssiffran i landet fördubblades på två dygn från drygt 1 000 till över 2 000.

Idag 03:33
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Kung Carl XVI Gustaf. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Kungens uppmaning till folket: Lyssna på experterna

Kung  Carl XVI Gustaf sitter just nu isolerad tillsammans med drottningen då de båda på grund av sin ålder tillhör en riskgrupp för coronavirus. I en längre intervju med DN uppmanar han svenska folket att följa myndigheternas råd.

– Det är de som har den samlade informationen och överblicken som kan göra den bästa bedömningen, säger kungen.

Han uppmanar också sina generationskamrater att passa på att ta vara på tiden då de behöver hålla sig hemma till att göra saker som de annars inte hinner med, som att läsa böcker eller måla om huset. Han påminner också om att det är viktigt att röra på sig och att hålla kontakt med anhöriga även om man inte träffas fysiskt.

1 tim
Illustrationsbild.  Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kerstin, 88, får ingen hjälp att handla: ”Får väl svälta”

Kerstin Björkström, 88, i Partille har inte fått någon hjälp med att handla mat, trots att hon tillhör en riskgrupp och avråds från att ge sig ut i butikerna, rapporterar SVT Nyheter Väst. Hon har frysvaror och konserver i sitt hem för uppåt två veckor, men vad som händer efter det kan hon bara sia om.

– Då dör jag väl svältdöden, något ska man ju dö av. Det är mindre plågsamt än corona, tror jag.

Kerstin Björkström har vänt sig till kommunen för att få hjälp utan resultat. SVT får dock till svar att man ska försöka sprida informationen om frivilliginsatser bland äldre.

5 tim
Godsmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild. TT
undefined

Socialstyrelsen: Nej till 300 liksäckar till Uppsala

Region Uppsala har skickat in en lista till Socialstyrelsen med saker man behöver för att hantera coronapandemin, skriver P4 Uppland. Bland annat ber man om 300 liksäckar.

– Vi vill kunna ta hand om de som avlider på ett värdigt sätt, säger Malin Sjöberg Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande, till radion.

Men Socialstyrelsen, som fått i uppdrag att samordna krisberedskapen i Sverige när det gäller coronaviruset, säger nej till Uppsalas begäran. Skälet är att regionen inte drabbats lika hårt som exempelvis Stockholm.

Idag 10:03
Läs mer om Coronaviruset
Kina
Vårdpersonal i Italien. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Kinesiska skyddsmasker återkallas i Nederländerna

Nederländerna har återkallat hundratusentals skyddsmasker för vårdanställda som har visat sig inte fungera som de ska, skriver AFP. Maskerna tillhör ett parti om 1,3 miljoner som köpts in från en kinesisk tillverkare. Vid kontroller visade de sig inte sluta tätt och det var även fel på luftfilter.

Stora delar av utrustningen har redan levererats till olika sjukhus i landet.

Frankrikes sjukvårdsminister Olivier Véran har tidigare meddelat att även Frankrike beställt en miljard masker, framför allt från Kina.

Igår 23:21
 I det tystaste rummet hos biltillverkaren i Torslanda, känt som “ljudlabbet”, utvecklas ljud för de nya elbilarna.
Volvo Car Sverige

Hur låter Volvos elbilar och laddhybrider?

Hur ska egentligen en batteridriven Volvo låta? När det vanliga motorljudet upphör försvinner också det ljud vi som fotgängare vant oss vid för att uppmärksamma en bil som närmar sig. Frågan är högaktuell för Volvo Cars. I det tystaste rummet hos biltillverkaren i Torslanda, känt som “ljudlabbet”, utvecklas ljud för de nya elbilarna.

Ljuddesigner Pontus Larsson berättar:

– Syftet med ljudet är att skapa medvetenhet. Du kommer att känna igen det, det är ett däckljud men längre ner i hastighet. På så vis blir det intuitivt vad det är för typ av farkost som kommer.

12 mar
Läs mer om Kina
Coronaviruset Svenska fallen
Människor i centrala Stockholm. David Keyton / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

119 nya konstaterade fall i Stockholm – färre än igår

119 personer i Stockholm har konstaterats vara smittade med det nya coronaviruset i Stockholm det senaste dygnet. Det är en minskning jämfört med gårdagssiffran på 227 nya konstaterade fall.

Totalt har 1 657 personer i regionen konstaterats vara smittade. 92 personer vårdas på intensivvårdsavdelning, jämfört med 85 under gårdagen. Därutöver får 443 patienter annan sjukhusvård.

Smittskyddsläkare Per Folin säger till Aftonbladet att läget i Stockholmsvården just nu är ansträngt. Han lägger inte så stor vikt vid att siffrorna går upp eller ner enskilda dagar.

– Det viktigaste är den generella trenden, och där ser vi en fortsatt ökning, säger han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Ekot att utvecklingen under veckan har legat på en jämn nivå, men att man ska vara väldigt försiktig med att dra några slutsatser.

3 tim
Anders Tegnell.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Antalet nya smittade i intensivvården minskar: ”Det vi gör måste ha effekt”

Antalet personer som tagits in för vård på intensiven efter att ha smittats med coronaviruset har minskat dag för dag de senaste dagarna, rapporterar TT. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att utvecklingen är positiv och att Sverige de senaste tre, fyra dagarna haft ungefär lika många fall varje dag.

– Det alla gör här i landet måste rimligen ha en effekt, säger Tegnell och betonar att utvecklingen i Sverige ser annorlunda ut än i de länder som ”råkat riktigt illa ut”.

Totalt har 110 personer dött i Sverige efter att ha smittats med coronaviruset, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. I hela landet har 3 700 personer bekräftats smittade och 255 personer har fått intensivvård.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Bilder från Ischgl Wikimedia/TT
Coronaviruset Smittan i Europa

Hundratals vill stämma efter smitta på afterski

Runt 400 personer säger sig vara redo att medverka i en gruppstämning mot myndigheterna i österrikiska staden Ischgl – där en bar utreds för at ha mörkat smittfall. Det skriver AFP.

Myndigheterna avfärdade också varningar om smitta från en grupp turister och vidtog åtgärder först när en bartender på ett afterski-ställe blivit smittad – och sedan smittade ytterligare 15 personer.

Österrikiska konsumentskyddsorganisationen VSV skriver i sin gruppstämning att regionen Tyrolen, där staden ingår, fördröjde stängningen ”av kommersiella skäl”.

26 min
Skidåkning i Hammarbybacken/fältsjukhus i Italien.  TT
undefined

”Stockholmarnas sportlov sammanföll med smittan”

Svenskarnas februariledighet råkade sammanfalla med att coronaviruset hade börjat spridas okontrollerat i delar av Italien, skriver SvD i ett långt reportage om hur covid-19 bredde ut sig över världen.

Mellan 15 000 och 20 000 stockholmare var på väg till Alperna samtidigt som Italiens regering insåg att smittan var utom kontroll i norra delarna av landet.

– Det var olyckligt att det sammanträffade med stockholmarnas sportlov, säger Helena Hervius Askling, före detta smittskyddsläkare i Sörmland.

Hon betonar också att det är första gången på 40 år som världen har en pandemi utan varken läkemedel eller vaccin som biter.

Idag 06:17
Vårdpersonal i Italien. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinesiska skyddsmasker återkallas i Nederländerna

Nederländerna har återkallat hundratusentals skyddsmasker för vårdanställda som har visat sig inte fungera som de ska, skriver AFP. Maskerna tillhör ett parti om 1,3 miljoner som köpts in från en kinesisk tillverkare. Vid kontroller visade de sig inte sluta tätt och det var även fel på luftfilter.

Stora delar av utrustningen har redan levererats till olika sjukhus i landet.

Frankrikes sjukvårdsminister Olivier Véran har tidigare meddelat att även Frankrike beställt en miljard masker, framför allt från Kina.

Igår 23:21
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Johan Rockström. TT
Coronaviruset Röster om viruset

”Vi borde mobilisera på samma sätt för klimatet”

Även om det viktiga för stunden är att bekämpa de akut negativa effekterna av den pågående coronakrisen måste vi också redan nu börja tänka på vilken ekonomi vi vill ha när krisen är över. Det skriver Johan Rockström, professor i miljövetenskap i en krönika i SvD.

Att försöka återgå till hur situationen var tidigare vore förödande för klimatet, skriver Rockström. Istället bör världen ta lärdom över hur coronakrisen hanteras.

”Vi borde vara fullt kapabla att mobilisera oss på samma sätt och lösa den planetära krisen – och vi kan göra det nu”, skriver Rockström.

Alex Schulman väljer i sin krönika i Expressen att hylla vårdpersonalen som arbetar vidare trots larm om brist på skyddsutrustning.

”Det är både mardrömslikt och hjältelikt och hopplöst, för jävligt på en och samma gång”, skriver han.

1 tim
Anne Rosendahl. TT/Facebook.
undefined

”Går till jobbet för din skull – stanna hemma för min”

Ett Facebookinlägg där intensivvårdssjuksköterskan Anne Rosendahl vädjar till människor att följa myndigheternas rekommendationer för att minska smittspridningen har fått stor spridning, skriver UNT.

I inlägget beskriver hon situationen på sin arbetsplats på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som den senaste dagarna blivit allt mer pressad när svårt sjuka covid-19-patienter strömmar in.

”Jag går till jobbet för din skull, stanna hemma för min skull”, avslutar hon inlägget.

2 tim
Bild från veckans pressträff där regeringen deltog tillsammans med Polismyndigheten och Folkhälsomyndigheten. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Ledare: Dags att peka med hela handen och ropa stopp

Opinion Vi är varnade och fullt medvetna om vad som är på väg i coronakrisen, men trots det vidtas inte de nödvändiga åtgärderna. Det skriver DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, som under epidemin har blivit en av offentlighetens starkaste röster för tuffare åtgärder, i en ny söndagsledare.

Med djup oro ser han hur Sverige rör sig i samma riktning som värre drabbade länder.

”Någon måste peka med hela handen och skrika stopp, fortsätt inte så här. Det handlar om att rädda människoliv”, skriver han.

Flera andra tunga ledarskribenter diskuterar coronaviruset i dag. GP:s Peter Hjörne vill se en framtidskommission som tacklar den ekonomiska baksmällan när den akuta krisen är avklarad. Kanske kan Anders Borg leda den? skriver han.

”Han var med om att baxa Sverige ur 2008 års finanskris och utsågs till Europas mest framgångsrike finansminister”, skriver han.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Illustrationsbild från vården/bild från Stockholms universitet. TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Ekot erfar: Fribeloppet tas bort så att fler kan arbeta

Januariparterna är överens om att tillfälligt avskaffa studenters fribelopp, erfar Ekot. Det görs för att fler studenter ska kunna hjälpa till inom vården under coronakrisen.

– Det skulle också innebära att man inte förlorar ekonomiskt på att göra det, säger Mats Persson (L), som dock inte vill kommentera förhandlingarna närmare.

Förslaget väntas presenteras i morgon. Kravet har förts fram från flera håll under de senaste dagarna, bland annat från Moderaterna och Kristdemokraterna.

Den som i dag pluggar med studiemedel och samtidigt tjänar mer än CSN:s fribelopp blir återbetalningsskyldig.

3 tim
Ulf Kristersson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M vill masstesta svenskar – förslag läggs fram på tisdag

Moderaterna vill att Sverige ska införa masstester för coronaviruset och på så sätt rädda den svenska ekonomin, rapporterar Ekot. En storskalig testning skulle bli kostsam, men man räknar med att de ekonomiska vinsterna av att fler kan gå till jobbet väger tyngre.

– Jag förstår att det här är en utmaning, säger Kristersson till SR.

Partiet vill framför allt att personer inom samhällsviktiga arbeten prioriteras. Förslaget ska läggas fram till regeringen på tisdag.

Länder som Island och Tyskland har infört mer omfattande tester än Sverige.

5 tim
Statsminister Stefan Löfven, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och EU:s Charles Michel. TT
undefined

Analyser: Nytt läge väntar – i Sverige, i Norden och i EU

Coronakrisen kommer att förändra svensk politik, skriver Expressens Viktor Barth-Kron i en analys. Han spår att ekonomin, beredskapen och utrikesfrågorna snart seglar upp i topp på den politiska dagordningen.

”2010-talet är definitivt slut”, skriver han.

Altingets Johan Manell breddar utblicken till hela Norden. Han menar att den svenska hanteringen av coronaviruset skapar huvudbry i våra grannländer, och han tror att relationen kan få en törn av krisen.

”Det är svårt att påstå att Norge och Finland står Sverige närmare än någonsin”, skriver Manell.

EU-journalisten Ylva Nilsson zoomar ut ytterligare genom att fokusera på EU-politiken och splittringen mellan länderna. På sajten Om Europa skriver hon att Angela Merkel inte agerar särskilt EU-mässigt. Nilsson tycker att Tyskland agerar ännu mer hårdhänt nu än under finanskrisen, då tyska intressen också räddades ”på bekostnad av andra länder”.

Idag 07:43
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Regeringen uppmanar alla bolag: Vänta med utdelningar

Regeringen uppmanar samtliga svenska företag att stoppa sina aktieutdelningar, alltså även de som inte tar emot statligt stöd vid permittering. Orsaken är att vi kan stå inför en svår och långvarig ekonomisk kris, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till Dagens Industri.

– Det är extrema tider. Då kan man inte bara tänka i gamla banor utan behöver fundera på att bolaget kan komma att hamna i ekonomiska svårigheter, säger han.

Bolund säger även att det under vanliga omständigheter inte är regeringens sak att uppmana privata företag på ett sätt som detta – men att sådana omständigheter inte råder.

43 min
Stillsamt på uteservering vid Medborgarplatsen i Stockholm.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige fortsätter förvåna: Lockdown - what lockdown?

Svenskarnas taktik för att hantera coronapandemin fortsätter att skapa rubriker runt om i världen. Exempelvis har BBC under söndagen rubriken ”Lockdown, what lockdown? Sveriges ovanliga strategi mot coronaviruset” medan amerikanska nyhetsbyrån AP väljer formuleringen ”Iväg till fiket – Sverige avviker om virusrestriktioner”.

AP har bland annat intervjuat Sten Linnarsson, professor vid Karolinska institutet, som är kritisk till Sveriges linje. Linnarsson menar att det finns bristande vetenskapligt stöd för den väg regeringen valt och jämför den med att bränna ner köket med förevändningen att man ska släcka branden senare.

– Faran är förstås att man i stället bränner ner hela huset, säger han.

4 tim
MINISTRY OF PRESIDENTIAL AFFAIRS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företag ställer om i krisen – H&M fixar skyddskläder

Flera svenska företag ställer om sin verksamhet för att överleva den ekonomiska krisen som coronaviruset skapat och samtidigt hjälpa sjukvården, skriver TT.

Ett 15-tal anställda på Scania jobbar nu med att säkerställa att leveranserna av skyddsutrustning ska fungera. Getinge som tillverkar respiratorer har vidtagit åtgärder för att öka produktionen med 60 procent och flera kemiföretag har börjat tillverka handsprit.

H&M har sett till att det tillverkas skyddsutrustning som de i ett första skede kommer att donera.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Tomt i London. TT
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Storbritanniens karantän kan pågå till sommaren

Storbritanniens strikta åtgärder mot coronaviruset kan komma att gälla ända fram till juni – längre än de tre veckor som premiärminister Boris Johnson tidigare sagt. Det skriver AFP.

Boris Johnson befinner sig i isolering efter att ha testat positivt för coronaviruset. I ett brev som skickats till över 30 miljoner hushåll skriver han bland annat att ”det kommer bli värre innan det blir bättre” och framhåller att ju mer invånarna följer de nya reglerna, desto färre dödsoffer kommer viruset skörda.

”Desto tidigare kan vardagen återgå till det normala”, skriver han.

2 tim
En NHS-medarbetare testar en bilförare för coronaviruset i Chessington. Aaron Chown / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien vill testa 25 000 personer om dagen

Den brittiska regeringen är ”mycket bekymrad” över de nya siffrorna som visar att fler än 1 000 personer har dött till följd av coronaviruset i landet, skriver Sky News. I nuläget testas 10 000 britter varje dag, något regeringen vill öka till 25 000 om dagen.

– Vi gör allt vi kan för att öka antalet tester, säger Michael Gove, minister för statsrådsberedningen Cabinet Office, till Sky.

Han säger också att det inte går att svara på när landets tuffa restriktioner kommer att lättas.

Idag 08:29
Boris Johnson fortsätter att leda regeringen från karantänen Andrew Parsons10 Downing Street / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnson skickar brev med varning till 30 miljoner hem

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som har isolerats efter att han testats positivt för covid-19, vädjar till befolkningen att följa myndigheternas regler, skriver brittiska medier.

I ett brev som skickas till 30 miljoner hushåll i landet skriver Johnson att saker och ting kommer att bli värre innan det blir bättre och att det kan komma ännu tuffare åtgärder:

”Vi kommer inte att tveka att gå längre om det är vad vetenskapliga och medicinska råd säger att vi måste göra”, skriver han.

Idag 04:00
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
Det vänstra stapeldiagrammet visar konstaterade sjukdomsfall per åldersgrupp, det högra visar de svenska dödsfallen. Folkhälsomyndigheten
Coronaviruset Fakta om smittan

Siffror visar hur 50-åringar insjuknar och hur äldre dör

Det är svenskar i åldrarna 50 till 59 år som oftast blir sjuka i covid-19, men de allra flesta återhämtar sig. Bara 4 av 710 av de insjuknade i åldersspannet, eller 0,6 procent, har dött. Det visar Folkhälsomyndighetens uppdaterade siffror på söndagen.

Färre 80-plussare blir sjuka, men betydligt fler dör. Av 642 insjuknade har 75 personer dött, motsvarande 11,7 procent. Den officiella dödssiffran i Sverige är nu 110 personer.

Tidigare i dag rapporterade SVT Nyheter Jönköping att en man i 40-årsåldern dött i smittan i helgen. Det är det första dödsfallet som är yngre än 50 år, men det saknas i tabellen ovan. Folkhälsomyndighetens officiella siffror har även tidigare haft ett visst eftersläp jämfört med andra sajter som kartlägger virusets utbredning.

3 tim
WHO
undefined

USA och Tyskland går om Italien i nya rapporterade fall – 26 494 döda i världen

Både USA och Tyskland går om Italien i antal nya bekräftade fall, visar WHO:s senaste dygnsrapport. USA rapporterar 16 894 nya fall.

Med 62 514 nya bekräftade fall hamnar den totala siffran globalt på 571 678. De flesta som har smittats har tillfrisknat eller är bara lindrigt sjuka.

26 494 personer har dött i sjukdomen världen över, vilket är en ökning med 3 159 under det senaste dygnet.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 28 mars. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades 29 mars klockan 06.50.

Idag 04:50
Läs mer om Coronaviruset