Bevaka
Dagens börs

Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Dagens börs

Wall Street lyfte rejält trots rekordusla jobbsiffror – ny tjurmarknad för Dow Jones

Wall Streets urstarka återhämtning håller i sig. På torsdagen steg de ledande indexen för tredje dagen i rad, trots att färska siffror visar att nära 3,3 miljoner människor i USA registrerade sig som arbetssökande under förra veckan. Vid stängning såg det ut som följer:
• S&P 500: +6,2 procent
• Nasdaq: +5,6 procent
• Dow Jones: +6,4 procent
Ökningen av nya jobbsökande är den största någonsin. Det tidigare rekordet var 695 000 nya arbetslösa under en vecka 1982, enligt Market Watch.

Flera storbanker hade samtidigt väntat sig att siffran skulle vara ännu högre. Enligt CNBC reagerade terminerna faktiskt positivt på statistiksläppet.

Investerare vägde även in det gigantiska stimulanspaket på 2 000 miljarder dollar som den amerikanska senaten till slut röstade igenom sent i går kväll.

Börserna stärktes på torsdagseftermiddagen när talmannen Nancy Pelosi sa att hon är övertygad om att även representanthuset kommer att ge grönt ljus till krispaketet i morgon.

Breda S&P 500 har nu stigit 17 procent på tre dagar medan Dow Jones är upp över 20 procent – den största uppgången på tre dagar sedan 1931, skriver CNBC. Wall Street Journal konstaterar att Dow gått in i en ny tjurmarknad och lämnat historiens kortaste björnmarknad bakom sig.

På bolagsfronten fortsatte Boeing upp 14 procent efter gårdagens uppgifter om att staten väntas skjuta till flera miljarder dollar i nödlån. Aktien har nu rusat över 90 procent på mindre än en vecka.

Chattprogrammet Slacks aktie steg 10 procent efter att bolaget håvat in 9 000 nya kunder under första kvartalet.

26 mar
Dagens börs

Stockholm lyfte på nytt – är upp 12 procent på två dagar

Först uppgångar kring 4 procent. Sedan ner till nollan. Sedan upp igen. Handeln svängde på Stockholmsbörsen under onsdagen efter gårdagens rally. Vid stängning stod de ledande indexen återigen på tydliga plus:
• OMXSPI: +4,3 procent
• OMXS30: +4,5 procent
De globala börserna stärktes av beskedet att republikaner och demokrater i USA:s senat är överens om ett gigantiskt stimulanspaket på 2 000 miljarder. I Stockholm tilltog uppgångarna strax före stängning i samband med att regeringen presenterade sitt nya krispaket för småföretagen.

H&M och Atlas Copco toppade OMXS30 för andra dagen i rad med uppgångar på 8,8 respektive 9,6 procent. Båda aktierna har nu rusat över 20 procent på två dagar. SEB och Handelsbanken var två andra vinnare med lyft på 7,6 respektive 9,1 procent.

Forskningsbolaget Oasmia rusade 29 procent efter att ha tecknat ett globalt samarbetsavtal med amerikanska Elevar Therapeutics om kommersialisering av cancerpreparatet Apealea. Oasmia var dagens mest omsatta aktie på Stockholmsbörsen.

Hård nedpressade Catena Media lyfte knappt 49 procent efter att ha släppt siffror för januari-februari, och gett lugnande besked om coronavirusets påverkan på verksamheten.

Sämre gick det för byggbolaget Serneke, som inte kunnat slutföra försäljningen av 80-procent av Karlatornet i Göteborg till Oaktree Capital. Aktien backade 5 procent.

Wall Street hade ett historiskt rally under gårdagskvällen. Stockholmsbörsen följde med redan då och tisdagen var den bästa börsdagen sedan 2012. Onsdagens uppgångar innebär att OMXS30 nu är upp nästan 12 procent på två dagar.

25 mar