Toppnyheter

Turkiska styrkor patrullerar i den kurdiska staden Tal Abyad. BAKR ALKASEM / AFP
Turkiska offensiven i Syrien

Kurder tackar Ryssland – ”räddade från plågorna”

De kurdiskledda SDF-styrkornas högste befälhavare Mazlum Abdi tackar Ryssland för att ha räddat kurderna från ”krigets plågor”, rapporterar AFP. Detta sedan Ryssland och Turkiet enats om ett avtal som innebär att den turkiska offensiven i Syrien avslutas och att turkiska och ryska styrkor nu ska bevaka gränsområdet.

I ett telefonsamtal med den ryske utrikesministern sa Abdi dock att han reserverar sig mot några punkter i avtalet och att han vill ha fortsatt dialog med Ryssland.

Avtalet innebär att kurderna måste lämna flera städer de tidigare kontrollerat nära gränsen mellan Syrien och Turkiet. Analytiker menar att avtalet också omöjliggör den kurdiska visionen om helt eller delvis självstyre i regionen.

29 min
Donald Trump. Arkivbild. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA häver sanktioner mot Turkiet efter vapenvilan

USA är redo att häva alla sanktioner mot Turkiet efter vapenvilan i Syrien. Det säger USA:s president Donald Trump under en presskonferens.

– Tidigare i morse meddelade Turkiets regering min administration att de ska stoppa striden och offensiven i Syrien och göra vapenvilan permanent.

Trump säger att han är nöjd med den senaste utvecklingen vid gränsområdet mellan Syrien och Turkiet och är hoppfull att Turkiet kommer hålla vapenvilan.

– Kommer Turkiet inte att hålla vapenvilan kommer sanktionerna att införas igen, säger han.

Trump berättar även att ett mindre antal amerikanska trupper kommer att stanna kvar i ”syriska oljeområden”.

6 tim
Läs mer om Turkiska offensiven i Syrien
Illustrationsbild. Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Materialbristen på sjukhusen

Flera partier vill skärpa lagen efter materialkaoset

Den senaste tidens materialbrist som skapat kris i sjukvården i Mellansverige kan leda till att lagen skärps. Det skriver TT med hänvisning till Dagens Medicin.

Sex av riksdagens partier C, KD, L, M, SD och V vill att lagen ses över. S är emot medan MP inte har tagit ställning.

C:s Anders W Jonsson kallar krisen ”ett haveri av sällan skådat slag”. Han vill att lagen ska ställa hårdare krav på kvalitet när det gäller leverantörer till sjukvården.

– Enligt lagen kan man väga in kvalitetskriterier, men det är få regioner som vågar säga nej till ekonomiskt fördelaktiga anbud till förmån för kvalitet, säger han.

Civilminister Lena Micko (S) säger å sin sida att lagen i sig redan är tillräcklig men att regionerna kan agera annorlunda när de upphandlar tjänsterna.

2 tim
Illustrationsbild. Johan Gunséus / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Veterinärer skickar 3 000 skoskydd till Akademiska

Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA) har skickat två pallar med engångsmaterial till Akademiska sjukhuset i Uppsala för att hjälpa sjukhuset efter materialkrisen, rapporterar P4 Uppland.

Bland annat bidrar SVA med 3 000 skoskydd och 500 plastförkläden, säger Mikael Probst, presstalesperson på SVA.

– Vi jobbar just nu med försörjningsberedskap inom vår egen organisation och kunde se att vi kunde avstå en del, säger han.

2 tim
Läs mer om Materialbristen på sjukhusen
Erling Braut Håland firar ett av sina mål. PATRICK STEINER / BILDBYRÅN
Champions League 19/20

Ny succé för norske Håland – historisk trots CL-förlust

Salzburg förlorade med 3–2 i Champions Leaguemötet med Napoli. Men för österrikarnas norske succéspelare Erling Braut Håland blev det trots förlusten ändå en lyckad kväll. Håland stod för båda Salzburgs mål och därmed leder den 19-årige norrmannen nu Champions Leagues skytteliga.

Han är dessutom historisk som den första spelaren genom tiderna att göra sex mål på sina tre första CL-matcher, skriver Aftonbladet. Håland är också den andra 19-åring någonsin att göra mål i sina tre första matcher i turneringen.

Totalt under säsongen har Håland gjort 20 mål i 13 tävlingsmatcher och han toppar även skytteligan i österrikiska ligan.

10 min
Leipzigspelarna firar. ANNEGRET HILSE / BILDBYRÅN
undefined

Emil Forsbergs Leipzig tog viktig seger i CL-spelet

Emil Forsbergs Leipzig tog en viktig seger i Champions League när S:t Petersburg besegrades med 2–1 hemma, skriver TT.

Detta trots att det var gästerna som tog ledningen med 1–0 genom ukrainaren Jaroslav Rakitskij i första halvlek.

Efter paus kvitterade emellertid Leipzig omgående genom Konrad Laimer och tio minuter senare gjorde Marcel Sabitzer matchavgörande 2–1.

Leipzig står nu på sex poäng efter tre matcher, medan S:t Petersburg har fyra.

2 tim
Harry Kane / Toni Kroos. Illustrationsbild TT
undefined

Pressat Tottenham och Real vann sina CL-matcher

Efter en lång svacka toppad med 2–7 förlusten mot Bayern München i förra omgången av Champions League var Tottenham pressat att vinna gårdagens match mot Röda stjärnan. Något de gjorde med råge, rapporterar Sportbladet. Londonlaget vann med klara 5–0 efter bland annat två mål vardera av Harry Kane och Heung-Min Son.

Ett annat lag pressat att vinna sitt Champions League-möte var Real Madrid som bara mäktat med två poäng på de inledande matcherna. Mot Galatasaray kunde dock laget få med sig samtliga tre poäng efter att Toni Kroos gjort matchens enda mål.

Idag 07:38
Läs mer om Champions League 19/20

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Trumps USA Riksrättsprocessen
Republikaner i representanthuset talar med medier när Laura Cooper anlände för att frågas ut i riksrättsprocessen. CARLOS JASSO / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrättsprocessen

Republikaner stormade förhör – ”de var galna”

Republikaner i representanthuset försökte storma onsdagen förhör med Pentagon-tjänstemannen Laura Cooper, strax innan det skulle hållas bakom stängda dörrar, skriver flera medier.

Cooper övervakar bland annat USA:s politik angående Ukraina och frågades ut med anledning av riksrättsprocessen mot Trump.

Vittnen berättar att republikanerna som dök upp skrek. Vissa hade även tagit med sig mobiltelefoner in i säkerhetsrummet, vilket är förbjudet.

– De var galna. De försökte stoppa den här utredningen, säger demokraten Ted Lieu till Reuters.

– De vill inte att Cooper skulle vittna. De vet att mer fakta kommer att levereras som är förödande för USA:s president.

Republikanerna som dök upp vill att det ska bli en mer öppen och transparent process.

2 tim
Nancy Pelosi, som inledde Demokraternas riksrättsprocess mot Trump, och Donald Trump.  TT/AP
undefined

Stödet för att ställa Donald Trump inför riksrätt ökar

Stödet för att ställa USA:s president Donald Trump inför riksrätt ökar kraftigt bland oberoende väljare, rapporterar Reuters. Enligt den senaste opinionsmätningen så höjdes även stödet med tre procentenheter totalt sett i den amerikanska befolkningen – nu vill 46 procent se Trump inför riksrätt medan 40 procent motsätter sig det.

Bland demokrater och republikaner ligger stödet på samma nivåer om tidigare.

Enligt nyhetsbyrån AP så eldade gårdagens vittnesmål om Ukraina-ärendet på riksrättsprocessen ytterligare. I förhöret berättade den tillförordnade Ukraina-ambassadören att Trumpadministrationen krävde att Ukraina officiellt skulle meddela att Joe Biden skulle utredas. Detta för att landet skulle få ta del av amerikanskt militärt bistånd.

Idag 05:14
Läs mer om Trumps USA
Brexit Storbritanniens framtid
Anti-brexit-demonstranter i London. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Uppgift: EU kan inte enas om nytt brexitdatum

Toppdiplomater från de 27 övriga medlemsländerna är eniga om att Boris Johnsons regering ska få skjuta upp brexit en tredje gång – men kan inte enas om ett nytt datum. Det var kontentan efter kvällens möte mellan EU:s ambassadörer i Bryssel i kväll, uppger källor för Bloomberg.

Därmed verkar det som att EU håller Johnson på halster kring en förlängning av utträdesdatumet som han själv inte vill ha, noterar nyhetsbyrån.

Bland annat uppges Frankrike bara vilja ge britterna ett par veckor fram till den 15 november, medan andra länder vill ge Johnson de tre månader han begärt fram till den 31 januari.

2 tim
Illustrationsbild. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: EU ger Johnson besked senast på fredag

EU kommer att ge Storbritannien ett definitivt besked på fredag om man godkänner Boris Johnsons begäran om förlängd tid för brexit fram till den 31 januari eller inte. Det uppger EU-källor för Bloomberg.

Beslutet kan antingen innebära att unionen säger nej till förlängd tid för utträdet eller att alla är överens om att godkänna datumet. Det kan också innebära att unionens medlemsländer inte kan enas om datumet och då kommer ytterligare möten att hållas, skriver nyhetsbyrån.

I kväll samlas diplomater från de 27 övriga medlemsländerna i Bryssel för att diskutera saken. Men det slutliga beslutet måste sedan fattas av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk med mandat från ländernas ledare, skriver Bloomberg.

4 tim
Stefan Löfven och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.  TT
undefined

Löfven är öppen för mer tid: ”Låt oss ge dem en chans”

Sverige och Irland är två länder som gärna ger Storbritannien förlängd förhandlingstid för att kunna gå vidare med brexit. Statsminister Stefan Löfven (S) säger till TT att det viktigaste nu är att det blir ett ordnat utträde.

– När det nu finns en process i deras parlament, låt oss då ge dem en chans att fullfölja det, säger han och fortsätter.

– För mig är inte datumet det viktigaste, är det nu så att de har en process igång som kan leda dem i mål så är det ju bättre.

Idag 12:53
Läs mer om Brexit
Lastbilen som de 39 människorna hittades döda i. BEN STANSALL / AFP
Hittade kropparna utanför London

Parallell utredning inleds om organiserat brott

Polisen har startat en andra utredning med anledning av den lastbil som hittats utanför London med 39 döda människor.

Man undersöker om ett organiserat brottsnätverk kan ligga bakom det som hänt. Detta med anledning av den senaste tidens ökning av människosmuggling till Storbritannien, rapporterar The Guardian.

Den första utredningen gäller den man i 25-årsåldern från Nordirland som körde lastbilen, som misstänks för mord.

Polisen påbörjade under onsdagskvällen arbetet med att identifiera människorna som hittades i lastbilen.

2 tim
Lastbilen där kropparna hittats undersöks. Stefan Rousseau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lastbil med 39 döda åkte via Belgien till London

Lastbilen med 39 döda människor som hittats utanför London kom troligen till staden via Belgien, skriver The Irish Times.

Den misstänkte föraren, som har gripits, kom från Nordirland. Lastbilen ska ha varit registrerad i staden Varna i Bulgarien av ett företag som ägs av en irländsk medborgare, uppger Bulgariens utrikesdepartement, enligt Reuters.

Lastbilen ska ha registrerats den 19 juni 2017 och lämnat Bulgarien dagen efter. Den ska inte ha återvänt till landet sedan dess.

5 tim
Läs mer om Hittade kropparna utanför London
Petra Lundh. TT
RÅ:s rekryteringar

RÅ:s ex-kollegor fick jobb på Åklagarmyndigheten

Sedan Petra Lundh tillträdde som ny riksåklagare, chef för Åklagarmyndigheten, har fyra personer från hennes tidigare arbetsplats Södertörns tingsrätt fått jobb på myndighetens rättsavdelning, skriver DN.

Bland andra anställdes Marie-Louise Ollén, en av Lundhs närmaste medarbetare på Södertörns tingsrätt, som rättschef. Ollén har enligt tidningen sedan hjälpt en annan vän och tidigare kollega med hennes ansökan till en tjänst som hen sedan fick. Olléns dotter har också fått ett utannonserat sommarjobb på myndigheten.

Varken Lundh eller Ollén säger att de gjort något fel och att de inte haft aktiv del i rekryteringarna. Mejl som DN begärt ut visar dock att de tidigare kollegorna bett varandra om hjälp under rekryteringsprocessen.

I ett skriftligt uttalande säger Lundh att rekryteringarna skett via sedvanligt förfarande, och att myndigheten inte ”kan ägna sig åt varken positiv eller negativ särbehandling” av personer som arbetat med henne tidigare.

4 tim
Riksåklagare Petra Lundh. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

RÅ: ”Rekryteringarna har skett på sedvanligt sätt”

Riksåklagare Petra Lundh anser inte att några felaktigheter har begåtts i samband med att fler av hennes tidigare kollegor fått jobb på Åklagarmyndigheten, vilket DN rapporterar om.

– Dagens Nyheters tes förefaller vara att de fyra tillsättningarna inte gått rätt till, men jag har till tidningen ärligt svarat att så inte är fallet. I stället har det varit sedvanliga ansökningsförfaranden med annons, intervjuer, tester och referenstagning, säger Lundh i ett pressmeddelande.

Hon säger vidare att en statlig myndighet måste utgå från förtjänst och skicklighet när tjänster tillsätts, och att hon själv avstått från att delta i rekryteringar när personer hon känner sökt jobben.

Enligt DN var det Lundh som rekommenderade den tidigare kollegan Marie-Louise Ollén till jobbet som rättschef, som Ollén sedan fick. De två skrev också flera mejl till varandra under rekryteringsprocessen.

4 tim
Läs mer om RÅ:s rekryteringar