Rök stiger från staden Saraqeb i idlibprovinsen efter en flygattack. UMIT BEKTAS / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Trump och Erdogan vill att Ryssland stoppar offensiv

USA och Turkiet uppmanar Syrien och Ryssland att avbryta militäroffensiven i Syriens Idlib-provins. De båda ländernas presidenter Trump och Erdogan talades under dagen vid på telefon sedan 33 turkiska soldater dödats i en rysk-syrisk attack.

– Ledarna enades om att offensiven måste avbrytas innan fler civila dödas och drivs på flykt, säger Vita husets talesperson Judd Deere enligt Reuters.

Erdogan ska också ha meddelat Trump att Turkiet svarat på attacken och att landet står fast vid att man tänker driva bort den syriska regimens trupper från Idlid, skiver AFP.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i USA
Anthony Fauci/Bild från Chicago. TT
Coronaviruset Smittan i USA

Fauci: 200 000 amerikaner kan dö av coronaviruset

Folkhälsochefen Anthony Fauci tror att coronaviruset kan skörda uppemot 200 000 amerikanska dödsoffer. Det skriver flera medier. I nuläget har USA 125 000 bekräftade fall och över 2 000 dödsfall orsakade av viruset.

Enligt Fauci har Donald Trump även gått med på att inte införa karantän i delstaterna New York, New Jersey och Connecticut efter ”väldigt intensiva diskussioner” i Vita huset. Han menar att uppmaningar om att stanna hemma fungerar lika bra, om inte bättre, än direkt tvingande åtgärder – bland annat för människors anda.

30 min
911-central, arkivfoto//New York i veckan TT
undefined

New Yorks nödnummer överbelastat: ”Är livrädd”

Nödnumret 911 har blivit överbelastat under coronavirusets framfart i New York, rapporterar New York Times. Stadens larmcentral tog på torsdagen emot 7 000 samtal, nästan dubbelt så många som en normal dag och en mängd som inte förekommit sedan terrorattackerna den 11 september 2001.

På grund av mängden samtal måste personalen ta snabba beslut som gäller liv och död. Ambulanssjukvårdaren Phil Suarez, som har arbetat i staden i 26 år, har åkt ut till familjer i trånga lägenheter som alla verkar ha drabbats av viruset.

– Ärligt talat vet jag inte om jag kommer att överleva. Jag är livrädd för vad jag kanske redan fått med mig hem, säger han.

Idag 07:17
Donald Trump och Manhattan på lördagen. TT
undefined

Trump backar: New York slipper coronakarantän – stark reseavrådan utfärdas

Det blir ingen karantän för New Yorks storstadsregion, skriver president Donald Trump på Twitter. Tidigare på lördagen lyfte han idén och sa att han ”hade velat se New York i karantän eftersom det är en smitthärd för det nya coronaviruset”.

Efter samtal med guvernörerna i respektive delstat, samt Vita husets coronainsatsgrupp, har han kommit fram till att det inte är nödvändigt. I stället kommer den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC att utfärda en stark reseavrådan.

Under natten kom nya siffror som visade att dödssiffran i landet fördubblades på två dygn från drygt 1 000 till över 2 000.

Idag 03:33
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Människor i centrala Stockholm. David Keyton / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

119 nya konstaterade fall i Stockholm – färre än igår

119 personer i Stockholm har konstaterats vara smittade med det nya coronaviruset i Stockholm det senaste dygnet. Det är en minskning jämfört med gårdagssiffran på 227 nya konstaterade fall.

Totalt har 1 657 personer i regionen konstaterats vara smittade. 92 personer vårdas på intensivvårdsavdelning, jämfört med 85 under gårdagen. Därutöver får 443 patienter annan sjukhusvård.

Runt 8 700 personer har testats för viruset i regionen.

2 tim
Anders Tegnell.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Antalet nya smittade i intensivvården minskar: ”Det vi gör måste ha effekt”

Antalet personer som tagits in för vård på intensiven efter att ha smittats med coronaviruset har minskat dag för dag de senaste dagarna, rapporterar TT. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att utvecklingen är positiv och att Sverige de senaste tre, fyra dagarna haft ungefär lika många fall varje dag.

– Det alla gör här i landet måste rimligen ha en effekt, säger Tegnell och betonar att utvecklingen i Sverige ser annorlunda ut än i de länder som ”råkat riktigt illa ut”.

Totalt har 110 personer dött i Sverige efter att ha smittats med coronaviruset, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. I hela landet har 3 700 personer bekräftats smittade och 255 personer har fått intensivvård.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Kina
Vårdpersonal i Italien. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Kinesiska skyddsmasker återkallas i Nederländerna

Nederländerna har återkallat hundratusentals skyddsmasker för vårdanställda som har visat sig inte fungera som de ska, skriver AFP. Maskerna tillhör ett parti om 1,3 miljoner som köpts in från en kinesisk tillverkare. Vid kontroller visade de sig inte sluta tätt och det var även fel på luftfilter.

Stora delar av utrustningen har redan levererats till olika sjukhus i landet.

Frankrikes sjukvårdsminister Olivier Véran har tidigare meddelat att även Frankrike en miljard masker beställts, framför allt från Kina.

Igår 23:21
Capcito

StikkiNikki: Så byggde jag glass-imperiet

Svenskar älskar glass och är de som konsumerar mest glass i Europa. Uppstickaren StikkiNikki som tillverkar ekologisk glass har visat framfötterna på glassmarknaden och vuxit kraftigt på kort tid, men vägen dit har inte varit lika smooth som hennes gelato.
– Jag behövde pengar för att kunna expandera och det har varit svårt att hitta någon som kan hjälpa till med finansiering av verksamheten. Fastän jag hade överlåtelsekontrakt för våra lokaler – värda miljontals kronor, såg inte banken det som tillräcklig säkerhet för att kunna hjälpa mig, säger Nicole Emson, grundare av StikkiNikki.
Det resulterade i att hon fick jobba hårt för att tjäna in pengar som hon senare återinvesterade i företaget för att kunna bygga och utöka verksamheten.
Idag driver hon nio glassbutiker i Stockholm och har planer på att fortsätta växa.
– Tillväxtresan är det roligaste med att driva bolag. Det är en ständig känsla av panik kring hur det kommer gå, i kombination med tillfredsställelse när allt fallit på plats. Trots att det varit kämpigt att stå på egna ben så har jag lyckats, säger Nicole Emson.

16 mar
Läs mer om Kina
Coronaviruset Röster om viruset
Johan Rockström. TT
Coronaviruset Röster om viruset

”Vi borde mobilisera på samma sätt för klimatet”

Även om det viktiga för stunden är att bekämpa de akut negativa effekterna av den pågående coronakrisen måste vi också redan nu börja tänka på vilken ekonomi vi vill ha när krisen är över. Det skriver Johan Rockström, professor i miljövetenskap i en krönika i SvD.

Att försöka återgå till hur situationen var tidigare vore förödande för klimatet, skriver Rockström. Istället bör världen ta lärdom över hur coronakrisen hanteras.

”Vi borde vara fullt kapabla att mobilisera oss på samma sätt och lösa den planetära krisen – och vi kan göra det nu”, skriver Rockström.

Alex Schulman väljer i sin krönika i Expressen att hylla vårdpersonalen som arbetar vidare trots larm om brist på skyddsutrustning.

”Det är både mardrömslikt och hjältelikt och hopplöst, för jävligt på en och samma gång”, skriver han.

10 min
Anne Rosendahl. TT/Facebook.
undefined

”Går till jobbet för din skull – stanna hemma för min”

Ett Facebookinlägg där intensivvårdssjuksköterskan Anne Rosendahl vädjar till människor att följa myndigheternas rekommendationer för att minska smittspridningen har fått stor spridning, skriver UNT.

I inlägget beskriver hon situationen på sin arbetsplats på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som den senaste dagarna blivit allt mer pressad när svårt sjuka covid-19-patienter strömmar in.

”Jag går till jobbet för din skull, stanna hemma för min skull”, avslutar hon inlägget.

1 tim
Bild från veckans pressträff där regeringen deltog tillsammans med Polismyndigheten och Folkhälsomyndigheten. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Ledare: Dags att peka med hela handen och ropa stopp

Opinion Vi är varnade och fullt medvetna om vad som är på väg i coronakrisen, men trots det vidtas inte de nödvändiga åtgärderna. Det skriver DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, som under epidemin har blivit en av offentlighetens starkaste röster för tuffare åtgärder, i en ny söndagsledare.

Med djup oro ser han hur Sverige rör sig i samma riktning som värre drabbade länder.

”Någon måste peka med hela handen och skrika stopp, fortsätt inte så här. Det handlar om att rädda människoliv”, skriver han.

Flera andra tunga ledarskribenter diskuterar coronaviruset i dag. GP:s Peter Hjörne vill se en framtidskommission som tacklar den ekonomiska baksmällan när den akuta krisen är avklarad. Kanske kan Anders Borg leda den? skriver han.

”Han var med om att baxa Sverige ur 2008 års finanskris och utsågs till Europas mest framgångsrike finansminister”, skriver han.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Illustrationsbild från vården/bild från Stockholms universitet. TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Ekot erfar: Fribeloppet tas bort så att fler kan arbeta

Januariparterna är överens om att tillfälligt avskaffa studenters fribelopp, erfar Ekot. Det görs för att fler studenter ska kunna hjälpa till inom vården under coronakrisen.

– Det skulle också innebära att man inte förlorar ekonomiskt på att göra det, säger Mats Persson (L), som dock inte vill kommentera förhandlingarna närmare.

Förslaget väntas presenteras i morgon. Kravet har förts fram från flera håll under de senaste dagarna, bland annat från Moderaterna och Kristdemokraterna.

Den som i dag pluggar med studiemedel och samtidigt tjänar mer än CSN:s fribelopp blir återbetalningsskyldig.

2 tim
Ulf Kristersson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M vill masstesta svenskar – förslag läggs fram på tisdag

Moderaterna vill att Sverige ska införa masstester för coronaviruset och på så sätt rädda den svenska ekonomin, rapporterar Ekot. En storskalig testning skulle bli kostsam, men man räknar med att de ekonomiska vinsterna av att fler kan gå till jobbet väger tyngre.

– Jag förstår att det här är en utmaning, säger Kristersson till SR.

Partiet vill framför allt att personer inom samhällsviktiga arbeten prioriteras. Förslaget ska läggas fram till regeringen på tisdag.

Länder som Island och Tyskland har infört mer omfattande tester än Sverige.

4 tim
Statsminister Stefan Löfven, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och EU:s Charles Michel. TT
undefined

Analyser: Nytt läge väntar – i Sverige, i Norden och i EU

Coronakrisen kommer att förändra svensk politik, skriver Expressens Viktor Barth-Kron i en analys. Han spår att ekonomin, beredskapen och utrikesfrågorna snart seglar upp i topp på den politiska dagordningen.

”2010-talet är definitivt slut”, skriver han.

Altingets Johan Manell breddar utblicken till hela Norden. Han menar att den svenska hanteringen av coronaviruset skapar huvudbry i våra grannländer, och han tror att relationen kan få en törn av krisen.

”Det är svårt att påstå att Norge och Finland står Sverige närmare än någonsin”, skriver Manell.

EU-journalisten Ylva Nilsson zoomar ut ytterligare genom att fokusera på EU-politiken och splittringen mellan länderna. På sajten Om Europa skriver hon att Angela Merkel inte agerar särskilt EU-mässigt. Nilsson tycker att Tyskland agerar ännu mer hårdhänt nu än under finanskrisen, då tyska intressen också räddades ”på bekostnad av andra länder”.

Idag 07:43
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Tomt i London. TT
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Storbritanniens karantän kan pågå till sommaren

Storbritanniens strikta åtgärder mot coronaviruset kan komma att gälla ända fram till juni – längre än de tre veckor som premiärminister Boris Johnson tidigare sagt. Det skriver AFP.

Boris Johnson befinner sig i isolering efter att ha testat positivt för coronaviruset. I ett brev som skickats till över 30 miljoner hushåll skriver han bland annat att ”det kommer bli värre innan det blir bättre” och framhåller att ju mer invånarna följer de nya reglerna, desto färre dödsoffer kommer viruset skörda.

”Desto tidigare kan vardagen återgå till det normala”, skriver han.

1 tim
En NHS-medarbetare testar en bilförare för coronaviruset i Chessington. Aaron Chown / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien vill testa 25 000 personer om dagen

Den brittiska regeringen är ”mycket bekymrad” över de nya siffrorna som visar att fler än 1 000 personer har dött till följd av coronaviruset i landet, skriver Sky News. I nuläget testas 10 000 britter varje dag, något regeringen vill öka till 25 000 om dagen.

– Vi gör allt vi kan för att öka antalet tester, säger Michael Gove, minister för statsrådsberedningen Cabinet Office, till Sky.

Han säger också att det inte går att svara på när landets tuffa restriktioner kommer att lättas.

Idag 08:29
Boris Johnson fortsätter att leda regeringen från karantänen Andrew Parsons10 Downing Street / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnson skickar brev med varning till 30 miljoner hem

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som har isolerats efter att han testats positivt för covid-19, vädjar till befolkningen att följa myndigheternas regler, skriver brittiska medier.

I ett brev som skickas till 30 miljoner hushåll i landet skriver Johnson att saker och ting kommer att bli värre innan det blir bättre och att det kan komma ännu tuffare åtgärder:

”Vi kommer inte att tveka att gå längre om det är vad vetenskapliga och medicinska råd säger att vi måste göra”, skriver han.

Idag 04:00
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
Det vänstra stapeldiagrammet visar konstaterade sjukdomsfall per åldersgrupp, det högra visar de svenska dödsfallen. Folkhälsomyndigheten
Coronaviruset Fakta om smittan

Siffror visar hur 50-åringar insjuknar och hur äldre dör

Det är svenskar i åldrarna 50 till 59 år som oftast blir sjuka i covid-19, men de allra flesta återhämtar sig. Bara 4 av 710 av de insjuknade i åldersspannet, eller 0,6 procent, har dött. Det visar Folkhälsomyndighetens uppdaterade siffror på söndagen.

Färre 80-plussare blir sjuka, men betydligt fler dör. Av 642 insjuknade har 75 personer dött, motsvarande 11,7 procent. Den officiella dödssiffran i Sverige är nu 110 personer.

Tidigare i dag rapporterade SVT Nyheter Jönköping att en man i 40-årsåldern dött i smittan i helgen. Det är det första dödsfallet som är yngre än 50 år, men det saknas i tabellen ovan. Folkhälsomyndighetens officiella siffror har även tidigare haft ett visst eftersläp jämfört med andra sajter som kartlägger virusets utbredning.

3 tim
WHO
undefined

USA och Tyskland går om Italien i nya rapporterade fall – 26 494 döda i världen

Både USA och Tyskland går om Italien i antal nya bekräftade fall, visar WHO:s senaste dygnsrapport. USA rapporterar 16 894 nya fall.

Med 62 514 nya bekräftade fall hamnar den totala siffran globalt på 571 678. De flesta som har smittats har tillfrisknat eller är bara lindrigt sjuka.

26 494 personer har dött i sjukdomen världen över, vilket är en ökning med 3 159 under det senaste dygnet.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 28 mars. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades 29 mars klockan 06.50.

Idag 04:50
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Forskningsframsteg
Viruset i mikroskop/Människor på gatan i Hongkong, arkivfoto. TT
Coronaviruset Forskningsframsteg

Viruset kan ha spridits hos människor i årtionden

Det nya coronaviruset kan ha spridit sig tyst bland människor i åratal eller till och med i årtionden, enligt en ny internationell studie, skriver South China Morning Post.

Forskare från USA, Storbritannien och Australien har undersökt en stor mängd data från hela världen för att undersöka virusets utveckling och bakgrund. Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Nature Medicine, visar att viruset har en unik mutation som inte återfinns bland de djur som det misstänks ha kommit från.

Ett tänkbart scenario är att viruset överfördes till människan för länge sedan och att det därefter muterat i mindre och mer begränsade utbrott till dess att det fått egenskaperna som krävs för att orsaka den pågående pandemin.

3 tim
Kvinna med snorkel som täcker ansikte//Intensivvårdsavdelning i Italien. TT
undefined

Lungsjuka patienter får använda snorkel i krisen

Ett belgiskt sjukhus använder sig av snorklar som ventilatorer för coronasmittade patienter, skriver AFP.

En fysioterapeut på Erasme-sjukhuset i Bryssel har tagit fram en ventil som passar på en viss typ av snorkel som täcker hela ansiktet. På så sätt kan komprimerad luft flöda in i masken och patienten slipper intuberas och hamna i respirator.

Enligt AFP har lösningen tagits fram för de patienter som har andningssvårigheter men som inte är så svårt sjuka att de behöver intensivvårdas med respirator. Den ska nu testas på drygt 50 patienter.

4 tim
Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Outvecklat protein kan skydda barn från covid-19

Endast 1–5 procent av de som insjuknar i covid-19 är barn, visar en svensk sammanställning av vetenskapliga studier på 99 000 smittade.

Professor Jonas Ludvigsson vid Karolinska institutet säger till SVT att det finns två teorier om varför barn så sällan blir sjuka.

Coronaviruset fäster på proteinet ACE2 som finns på lungcellernas yta. Detta är outvecklat hos barn. En annan förklaring är att småbarn ofta blir snuviga av andra coronavirus, som funnits längre och endast ger förkylningar.

– Barn har ett annat immunförsvar än vuxna, säger Ludvigsson.

Idag 06:35
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Stillsamt på uteservering vid Medborgarplatsen i Stockholm.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Sverige fortsätter förvåna: Lockdown - what lockdown?

Svenskarnas taktik för att hantera coronapandemin fortsätter att skapa rubriker runt om i världen. Exempelvis har BBC under söndagen rubriken ”Lockdown, what lockdown? Sveriges ovanliga strategi mot coronaviruset” medan amerikanska nyhetsbyrån AP väljer formuleringen ”Iväg till fiket – Sverige avviker om virusrestriktioner”.

AP har bland annat intervjuat Sten Linnarsson, professor vid Karolinska institutet, som är kritisk till Sveriges linje. Linnarsson menar att det finns bristande vetenskapligt stöd för den väg regeringen valt och jämför den med att bränna ner köket med förevändningen att man ska släcka branden senare.

– Faran är förstås att man i stället bränner ner hela huset, säger han.

3 tim
MINISTRY OF PRESIDENTIAL AFFAIRS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företag ställer om i krisen – H&M fixar skyddskläder

Flera svenska företag ställer om sin verksamhet för att överleva den ekonomiska krisen som coronaviruset skapat och samtidigt hjälpa sjukvården, skriver TT.

Ett 15-tal anställda på Scania jobbar nu med att säkerställa att leveranserna av skyddsutrustning ska fungera. Getinge som tillverkar respiratorer har vidtagit åtgärder för att öka produktionen med 60 procent och flera kemiföretag har börjat tillverka handsprit.

H&M har sett till att det tillverkas skyddsutrustning som de i ett första skede kommer att donera.

5 tim
Illustrationsbilder. TT.
undefined

Expert om dejtingboomen: Risk byta saliv med okänd

Fler medlemmar strömmar till dejtingtjänster i spåren av coronaisoleringen och även en ökad aktivitet syns i apparna, skriver SvD i ett reportage.

Relationsexperten Jacqueline Joo säger till tidningen att hon märkt en ökad uppdelning bland singlarna; de som mer än någonsin vill hitta någon att ha vid sin sida i kristider och de som absolut inte vill dejta just nu. Hon tror också att det är lättare att lyckas få en dejt nu för att folk är uttråkade. Skulle attraktion uppstå tänker man inte ändå på Folkhälsomyndighetens råd, säger hon.

– Men man tar ju ändå en risk om man byter saliv med en människa som man har känt i tre timmar.

Idag 08:07
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Indier i karantän. Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Modi ber fattiga om ursäkt för landets karantän

Indiens premiärminister Narendra Modi beslutade i veckan att sätta hela landet, med sina 1,3 miljarder invånare, i karantän för att förhindra en coronaviruskatastrof. Nu ber han om ursäkt till Indiens fattiga som står utan jobb och pengar till mat i minst tre veckor. Det skriver Reuters.

– När jag ser på mina fattiga bröder och systrar, känner jag att de måste tänka: ”Vad är det här för premiärminister som har försvårat lite för oss på det här sättet?” säger Modi.

Samtidigt finns det fortfarande brett folkligt stöd för åtgärden.

2 tim
Bild från ett tillfälligt sjukhus med 2 000 sängar i Irans huvudstad Teheran. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Irans ledare: Vi måste väga människoliv mot ekonomin

Samtidigt som det nya coronaviruset tagit ett hårt grepp om Europa fortsätter det att skörda dödsoffer i Iran. På söndagen meddelades ytterligare 123 dödsfall, vilket innebär att totalt 2 640 iranier har dött i covid-19, skriver AFP.

Landets president Hassan Rouhani slog i dag tillbaka mot den kritik hans regering har fått för hanteringen av viruset, skriver AP. Rouhani sa att landet måste väga krisåtgärderna så att de inte helt slår ut ekonomin, som redan är hårt ansträngd bland annat till följd av USA:s tuffa sanktioner.

– Vi måste lägga ihop de två principerna för att nå ett slutgiltigt beslut, säger Rouhani.

– Det här är inte rätt tidpunkt för ett politiskt krig, fortsätter han.

5 tim
Nunna i Ecuador iförd ansiktsmask och plasthandskar.  Dolores Ochoa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Global skyddsbrist ett hot – tillverkare släpar efter

Världshälsoorganisationen WHO har kallat den ”kroniska globala bristen på personlig skyddsutrustning” för ett av de största hoten i kampen mot coronaviruset.

Världens största tillverkare av skyddshandskar till vården, det malaysiska företaget Top Glove, bekräftar underskottet i en intervju med Reuters.

– De beställer hundra procent mer, men vi kan bara öka produktionen med tjugo procent, säger grundaren Lim Wee Chai.

Vårdpersonal i Sverige har upprepade gånger slagit larm om bristen på utrustning för att hantera coronasmittade.

Idag 08:36
Läs mer om Coronaviruset