Utrikes

Sjukhuset där den avlidne läkaren jobbade.  THE CENTRAL HOSPITAL OF WUHAN VI / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Läkare i Wuhan död efter att ha behandlat smittade

En 62-årig läkare har dött av fruktade coronaviruset efter att ha jobbat med att behandla smittade patienter i Wuhan. Det betyder att dödssiffran gått upp till 41, skriver internationella nyhetsbyråer med hänvisning till statliga kinesiska medier.

Dessutom har all busstrafik till och från kinesiska huvudstaden Peking stoppas, rapporterar AFP med hänvisning till statliga tidningen People's Daily. Syftet är att förhindra spridningen av viruset.

13 min
Personal på sjukhus i Wuhan, flygbild över nya sjukhusbygget.  TT
undefined

Kaos på sjukhusen i Wuhan – ny virusklinik panikbyggs

Patienter vittnar om fullständigt kaos på de överfulla sjukhusen i Wuhan och många skickas till och med hem utan att kontrolleras om de har viruset eller inte, rapporterar South China Morning Post.

– Jag är desperat, jag vet inte vad klockan är eller vilken dag det är. Jag vet inte om vi kommer att få uppleva det nya året, säger en 36-årig kvinna som förgäves försökt få sin febersjuke man undersökt.

För att få en lösning på sjukvårdsbristen byggs ett nytt virussjukhus med 1 000 platser som man hoppas ska stå klart redan nästa vecka. Minst 41 personer har dött efter att ha smittats av coronaviruset.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Raserat hus i Elazig. STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Jordbävningen i Turkiet

Hundratals lämnade sina hem – får skydd i moskéer

Hundratals människor har tvingats lämna sina hem efter den kraftiga jordbävningen i östra Turkiet, rapporterar AP. Moskéer, skolor, sporthallar och studentkorridorer har öppnat upp för människor i nöd.

– Jordbävningen var väldigt kraftig, vi sprang i panik från vårt hus. Vi har ingen säker plats att vara på just nu, säger Emre Gocer till statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

Det är minusgrader i området och hjälparbetare rapporteras dela ut filtar och kläder. Minst 22 personer har dött och över tusen har skadats efter skalvet på fredagskvällen som följdes av 228 efterskalv.

2 tim
Byggnader har rasat samman efter jordskalvet. STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

18 döda och 500 skadade efter jordskalv i Turkiet

En kraftig jordbävning i östra Turkiet på fredagen dödade minst 18 personer, rapporterar Reuters med hänvisning till turkiska myndigheter. Ytterligare över 500 personer ska ha skadats och många uppges sitta fast i kollapsade byggnader, skriver AP.

Jordbävningen som mätte magnituden 6,8 och skedde på 6,7 kilometers djup hade sitt epicentrum nära staden Sivrice, 75 mil öster om Ankara.

Flera räddningsteam har skickats till området och även militären är redo att bistå, uppger landets försvarsminister.

Igår 21:13
Läs mer om Jordbävningen i Turkiet
Trumps USA Riksrätten mot Trump
John McCain och Donald Trump. TT
Trumps USA Riksrätten mot Trump

Döde senatorn tog plats i riksrätten via inspelning

John McCain hamnade i riksrättens fokus på fredagen när demokraten Adam Schiff spelade upp ett klipp med den döde republikanske senatorn, rapporterar New York Times.

Schiff försökte visa hur president Donald Trumps påtryckningar mot Ukraina har gynnat Ryssland. I klippet framhåller John McCain, som dog 2018, vikten av goda relationer med Ukraina som ett sätt att stävja hotet från grannlandet:

– Jag tror att det gör honom (Putin red. anm) väldigt nervös om Ukraina skulle lyckas.

Igår 21:59
Marie Yovanovitch och Donald Trump. TT
undefined

Trump på inspelning: ”Gör er av med Yovanovitch”

En inspelning som ABC News tagit del av ska visa hur USA:s president Donald Trump säger att han vill sparka den dåvarande ambassadören i Ukraina, Marie Yovanovitch.

– Gör er av med henne. I morgon, jag bryr mig inte. Gör er av med henne i morgon. Okej? Gör det, ska presidenten ha sagt.

Samtalet ska ha spelats in under en middag på Trumps hotell i Washington den 30 april 2018. Två tidigare affärskollegor till Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, Lev Parnas och Igor Fruman, ska ha medverkat på middagen.

Parnas har den senaste tiden berättat i intervjuer hur han och Fruman, för presidentens räkning, försökt pressa Ukraina att utreda Joe Biden.

Igår 17:28
Jim Risch, Rand Paul och Marsha Blackburn. TT
undefined

Kritik mot korsord, tupplur och bokläsning i senaten

Senatorer från båda politiska sidor kritiseras för att inte uppföra sig under riksrättsprocessen mot Donald Trump, enligt en sammanställning BBC News har gjort.

Redan första dagen la Kentuckysenatorn ​och republikanen Rand Paul handskrivna lappar på sitt skrivbord med texter som ”S.O.S” och ”hjälp mig”. Sedan dess har han kastat minst ett pappersflygplan och löst korsord.

Demokraten Mark Warner verkar ha tagit en tupplur efter att ha lutat sig mot sitt skrivbord i 20 minuter. Även republikanen Jim Risch har setts blunda flera gånger. En talesperson för Idahosenatorn har dock förnekat att han sov och hävdat att Risch ”lyssnade noga med stängda ögon”.

Igår 10:02
Läs mer om Trumps USA