Utrikes

Jason Griffiths, Karla Mathews och Richard Elzer / Krystal Eve Browitt / Jessica Richards och Julie Richards/ Privat/Facebook
Vulkanutbrottet i Nya Zeeland

21-åriga Krystal Eve Browitt första officiella dödsoffret

Australiskan Krystal Eve Browitt är det första av polis bekräftade offret efter vulkanutbrottet på White Island i Nya Zeeland, skriver flera medier. 21-åringen kom från Melbourne och var på ön tillsammans med sin pappa och syster, båda skadades allvarligt.

47 människor befann sig på ön i samband med utbrottet i måndags, 16 befaras ha dött. Även om polisen inte gått ut med fler namn har privatpersoner bekräftat att deras anhöriga finns bland dödsoffren.

Däribland nämns de tre vännerna Jason Griffiths, Karla Mathews och Richard Elzer som besökte turistmålet i samband med en kryssning. Även Julie och Jessica Richards, mor och dotter från Brisbane, dog vid vulkanutbrottet. En familjevän säger enligt The Guardian att han vill att de blir ihågkomna som ”äventyrslystna människor”.

5 tim
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern och poliskommissionären MIke Bush. TT
undefined

Sista kvarlevorna söks i vattnet runt farlig vulkanö

Arbetet med att bärga kroppar efter utbrottet på den nyzeeländska vulkanön White Island fortsätter.

Efter att elitsoldater i en riskfylld operation hämtat kvarlevorna från sex människor på ön i går kommer dykare nu att söka efter de två återstående kropparna i vattnet runt ön. En kropp har siktats i vattnet och den sista har inte kunnat lokaliseras.

– Vattnet runt ön är kontaminerat, vilket gör att dykare måste vidta säkerhetsåtgärder, bland annat använda specialutrustning. Man har sett döda fiskar och ålar som spolats i land och som flutit i vattnet, säger polischefen John Tims enligt ABC News.

47 människor befann sig på ön i samband med utbrottet, minst 16 dog och 28 vårdas på sjukhus. För flera beskrivs läget som kritiskt.

5 tim
Insatsen vid White Island. TT
undefined

Elitsoldater hämtade sex kroppar i gryningsuppdrag

Nyzeeländska elitsoldater har hämtat sex kroppar från vulkanen på White Island.

– De visade stort mod och engagemang för att säkerställa att vi kan ge familjer och vänner som har förlorat nära och kära ett avslut, säger polischefen Mike Bush vid en presskonferens.

Trots risken att vulkanen skulle kunna få ett nytt utbrott lyckades elitsoldaterna, klädda i gula skyddskläder, genomföra aktionen tidigt på fredagsmorgonen, rapporterar New Zealand Herald. Kropparna har nu förts med helikopter till Auckland.

Igår 07:27
Läs mer om Vulkanutbrottet i Nya Zeeland
Boris Johnson och Nicola Sturgeon. Montage. TT
Valet i Storbritannien

Ledare: Skottland lär bli Johnsons värsta huvudvärk

Skotska nationalistpartiet SNP:s framgångar är den enda flugan i soppan för Boris Johnson efter den stora valsegern skriver Telegraph i sin huvudledare dagen efter valet.

Tidningen skriver att valframgången dock inte betyder att de flesta skottar stödjer en ny självständighetsomröstning, vilket partiledaren Nicola Sturgeon har krävt. Trots det måste Johnson nu sträcka ut en hand och försöka ena britterna, tillägger man och får stöd av The Guardians ledarsida.

”Om han inte ger Skottland mer pengar och makt kommer hans era präglas av hot mot landets enighet”.

Financial Times skriver att Konservativa partiets valmanifest utmärkte sig genom avsaknaden av ambitioner. Nu måste Johnson vara redo att låna pengar för att satsa på infrastruktur och välfärd, skriver man. Daily Mirrors Brian Reade har dock små förhoppningar om att brittiska arbetare som röstade på Johnson kommer att få något tillbaka.

”Han kommer oundvikligen att svika dessa människor. Det är hans specialitet”, skriver han.

Igår 22:52
Boris Johnson under sitt tal. HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson: Nu måste vi börja läka brexitsåren

Tre och ett halvt års grälande om brexit är nog – nu måste Storbritannien få chansen att läka. Det var premiärminister Boris Johnsons budskap när han talade utanför 10 Downing Street efter gårdagens valtriumf.

– Jag uppmanar alla att förlika sig med brexit och att låta läkningsprocessen börja, sa Johnson.

Premiärministern lovade att lämna EU den 31 januari men också att arbeta för hela landet och alla väljare, inte bara de som röstade på honom.

Igår 15:05
Boris Johnson STEFAN ROUSSEAU / POOL
undefined

Johnson välkomnad med jubel på 10 Downing Street

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har besökt Buckingham Palace och drottning Elizabeth under fredagseftermiddagen, rapporterar flera medier.

Mötet hålls traditionsenligt efter en valseger, då drottningen ber valvinnaren att bilda regering. När Johnson anlände tillbaka till Downing Street, där han senare ska hålla ett tal, möttes han av jubel.

Rösträkningen är inne i sitt slutskede men redan tidigt på morgonen stod det klart att Johnsons konservativa parti får en klar majoritet i parlamentet och att Labour gör ett katastrofalt val.

Igår 13:36
Läs mer om Valet i Storbritannien
Brexit Labours katastrofval
En hamnarbetare i Blyth på fredagen. LINDSEY PARNABY / AFP
Brexit Labours katastrofval

Här övergavs Corbyn: ”Jag var bara trött på brexit”

Blyth Valley i norra England har röstat på Labour sedan det blev ett valdistrikt 1950. Men i går valde man för första gången en politiker från Konservativa partiet, och blev därmed en av symbolerna för Jeremy Corbyns fall.

– Jag har röstat på Labour i hela mitt liv. Det var brexit som avgjorde, jag var bara så trött på det, säger väljaren Colin Spottswood till AFP som besökt Blyth.

Den pensionerade snickaren Dave Stephenson kallar torsdagen för ”den bästa dagen i mitt liv”. Enligt honom har Labour övergivit städerna i norr.

– Det var det bästa som kunde hända. Titta på vad som har hänt med Blyth. Det var en fantastisk liten stad, men nu har allt stängt.

Handlaren Ron Coltman har talat mycket politik de senaste veckorna. Hans intryck är att få tycker om Jeremy Corbyn och hans politik.

– Den övergripande känslan är att de konservativa måste ställa till det rejält under de kommande fem åren. Annars kommer de sitta där länge.

Igår 18:33
STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Beskedet: Labour väljer ny partiledare tidigt nästa år

Labourpartiet kommer att välja en ny partiledare tidigt nästa år. Jeremy Corbyn lämnar sin post i samband med det, meddelar partiledaren enligt Bloomberg.

Corbyn antydde även tidigare i dag att hans tid som partiledare var på väg mot sitt slut, då han sa att han inte ska leda Labour i nästa val. Han öppnade också upp för en ”bra diskussion” om partiets framtid.

Labour förlorade nästan 60 platser i parlamentet i och med valet. Valresultatet är det sämsta för partiet sedan 1935. Samtidigt gjorde Boris Johnson och hans konservativa parti succé och fick majoritet i parlamentet.

Igår 14:03
Rebecca Long-Bailey och Keir Starmer.
undefined

Här är namnen som kan ta över efter Jeremy Corbyn

Labour-ledaren Jeremy Corbyn avgår inte omedelbart efter nattens katastrofresultat, men han kommer inte leda partiet i nästa val. Nu har spekulationerna om vem ska som efterträda Corbyn redan dragit i gång.

Bland favoriterna finns framför allt två namn: Rebecca Long-Bailey och Keir Starmer, som nämns i både The Guardian och Daily Mail.

Starmer beskrivs som en av partiets representanter som starkast drivit linjen att Labour bör verka för en andra folkomröstning om brexit. Long-Bailey har setts som en potentiell kandidat under en längre tid och har bland annat hoppat in för Corbyn när han inte kunnat närvara vid partiledardebatter.

Igår 11:22
Läs mer om Brexit
Trumps USA Riksrättsprocessen
Andrew Johnson/Donald Trump/Bill Clinton TT
Trumps USA Riksrättsprocessen

Trump nära ett riksrättsåtal – det tredje i USA:s historia

Det mesta tyder på att Donald Trump på onsdag blir den tredje amerikanska presidenten att ställas inför riksrätt, skriver amerikanska medier. Efter att åtalspunkterna i dag röstats igenom i justitieutskottet får hela representanthuset rösta på onsdag om det ska bli ett riksrättsåtal i senaten.

New York Times skriver att omröstningen väntas följa partilinjerna. Demokraterna har en majoritet på 36 ledamöter och än så länge har bara en av dem sagt att de tänker rösta emot ett åtal.

De två tidigare presidenter som ställts inför riksrätt är Andrew Johnson, som 1868 åtalades efter att ha avskedat sin krigsminister, och Bill Clinton i kölvattnet av Lewinskyaffären 1998.

– Det är sorgligt för landet, men verkar vara bra för mig politiskt, sa Trump i dag.

Igår 21:33
POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Justitieutskottet röstar för riksrättsåtal mot Trump

Representanthusets justitieutskott röstar ja till en av riksrättspunkterna mot USA:s president Donald Trump, rapporterar flera medier.

Utskottet röstade ja till båda punkterna: maktmissbruk och hindrande av kongressens utredning.

Processen går nu vidare till representanthuset som på onsdag ska rösta om huruvida det ska bli ett riksrättsåtal mot presidenten. Blir det ett ja där, som de flesta väntar sig, väntar ett riksrättsåtal i senaten. Skulle Trump bli fälld där tvingas han avgå.

Igår 15:13
Läs mer om Trumps USA
Jeremy Corbyn/Joe Biden. TT
Primärvalen 2020

Biden varnar för att gå till vänster efter Corbyns fall

Valresultatet i Storbritannien visar på faran med att gå för långt till vänster. Det säger den amerikanska presidentkandidaten Joe Biden efter Jeremy Corbyns katastrofala resultat.

– Boris Johnson joggar hem det här valet (...) Titta vad som händer när Labour går så väldigt långt till vänster, sa Biden på ett valmöte i San Francisco på fredagen, enligt Politico.

Den 77-åriga Biden har kritiserats för att vara alltför mittenorienterad, framför allt av anhängare till Bernie Sanders och Elizabeth Warren.

Igår 17:01
Bernie Sanders. BITA HONARVAR / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Sanders går inte att jämföra med Corbyn

Jeremy Corbyns brakförlust i det brittiska valet får många amerikanska skribenter att dra paralleller till presidentkandidaten Bernie Sanders.

Jonathan Chait skriver i en analys i New York Magazine att den amerikanska vänstern har pekat mot Jeremy Corbyns starka slutspurt i valet 2017 som ett kvitto på att det krävs vänsterpolitik för att besegra högern, det vill säga Trump. Något som visade sig vara önsketänkande, anser han.

The Atlantics Franklin Foer skriver att det visserligen finns vissa likheter mellan Corbyn och Sanders, men att den senare är betydligt mindre radikal. Framför allt gäller det utrikespolitiskt, där Corbyn kommer från en anti-imperialistisk tradition som lett till kontroverser kring såväl Putin som al-Assad.

”Sanders bryr sig inte särskilt mycket om utrikespolitik”, skriver han.

Igår 17:30
Läs mer om Primärvalen 2020