Utrikes

Trumps USA Riksrättsprocessen
Republikaner i representanthuset talar med medier när Laura Cooper anlände för att frågas ut i riksrättsprocessen. CARLOS JASSO / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrättsprocessen

Republikaner stormade förhör – ”De var galna”

Republikaner i representanthuset försökte storma onsdagen förhör med Pentagon-tjänstemannen Laura Cooper, strax innan det skulle hållas bakom stängda dörrar, skriver flera medier.

Cooper övervakar bland annat USA:s politik angående Ukraina och frågades ut med anledning av riksrättsprocessen mot Trump.

Vittnen berättar att republikanerna som dök upp skrek. Vissa hade även tagit med sig mobiltelefoner in i säkerhetsrummet, vilket är förbjudet.

– De var galna. De försökte stoppa den här utredningen, säger demokraten Ted Lieu till Reuters.

– De vill inte att Cooper skulle vittna. De vet att mer fakta kommer att levereras som är förödande för USA:s president.

Republikanerna som dök upp vill att det ska bli en mer öppen och transparent process.

1 tim
Nancy Pelosi, som inledde Demokraternas riksrättsprocess mot Trump, och Donald Trump.  TT/AP
undefined

Stödet för att ställa Donald Trump inför riksrätt ökar

Stödet för att ställa USA:s president Donald Trump inför riksrätt ökar kraftigt bland oberoende väljare, rapporterar Reuters. Enligt den senaste opinionsmätningen så höjdes även stödet med tre procentenheter totalt sett i den amerikanska befolkningen – nu vill 46 procent se Trump inför riksrätt medan 40 procent motsätter sig det.

Bland demokrater och republikaner ligger stödet på samma nivåer om tidigare.

Enligt nyhetsbyrån AP så eldade gårdagens vittnesmål om Ukraina-ärendet på riksrättsprocessen ytterligare. I förhöret berättade den tillförordnade Ukraina-ambassadören att Trumpadministrationen krävde att Ukraina officiellt skulle meddela att Joe Biden skulle utredas. Detta för att landet skulle få ta del av amerikanskt militärt bistånd.

Idag 05:14
Läs mer om Trumps USA
Lastbilen som de 39 människorna hittades döda i. BEN STANSALL / AFP
Hittade kropparna utanför London

Parallell utredning inleds om organiserat brott

Polisen har startat en andra utredning med anledning av den lastbil som hittats utanför London med 39 döda människor.

Man undersöker om ett organiserat brottsnätverk kan ligga bakom det som hänt. Detta med anledning av den senaste tidens ökning av människosmuggling till Storbritannien, rapporterar The Guardian.

Den första utredningen gäller den man i 25-årsåldern från Nordirland som körde lastbilen, som misstänks för mord.

Polisen påbörjade under onsdagskvällen arbetet med att identifiera människorna som hittades i lastbilen.

1 tim
Lastbilen där kropparna hittats undersöks. Stefan Rousseau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lastbil med 39 döda åkte via Belgien till London

Lastbilen med 39 döda människor som hittats utanför London kom troligen till staden via Belgien, skriver The Irish Times.

Den misstänkte föraren, som har gripits, kom från Nordirland. Lastbilen ska ha varit registrerad i staden Varna i Bulgarien av ett företag som ägs av en irländsk medborgare, uppger Bulgariens utrikesdepartement, enligt Reuters.

Lastbilen ska ha registrerats den 19 juni 2017 och lämnat Bulgarien dagen efter. Den ska inte ha återvänt till landet sedan dess.

4 tim
Läs mer om Hittade kropparna utanför London
Brexit Storbritanniens framtid
Anti-brexit-demonstranter i London. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Uppgift: EU kan inte enas om nytt brexitdatum

Toppdiplomater från de 27 övriga medlemsländerna är eniga om att Boris Johnsons regering ska få skjuta upp brexit en tredje gång – men kan inte enas om ett nytt datum. Det var kontentan efter kvällens möte mellan EU:s ambassadörer i Bryssel i kväll, uppger källor för Bloomberg.

Därmed verkar det som att EU håller Johnson på halster kring en förlängning av utträdesdatumet som han själv inte vill ha, noterar nyhetsbyrån.

Bland annat uppges Frankrike bara vilja ge britterna ett par veckor fram till den 15 november, medan andra länder vill ge Johnson de tre månader han begärt fram till den 31 januari.

1 tim
Illustrationsbild. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: EU ger Johnson besked senast på fredag

EU kommer att ge Storbritannien ett definitivt besked på fredag om man godkänner Boris Johnsons begäran om förlängd tid för brexit fram till den 31 januari eller inte. Det uppger EU-källor för Bloomberg.

Beslutet kan antingen innebära att unionen säger nej till förlängd tid för utträdet eller att alla är överens om att godkänna datumet. Det kan också innebära att unionens medlemsländer inte kan enas om datumet och då kommer ytterligare möten att hållas, skriver nyhetsbyrån.

I kväll samlas diplomater från de 27 övriga medlemsländerna i Bryssel för att diskutera saken. Men det slutliga beslutet måste sedan fattas av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk med mandat från ländernas ledare, skriver Bloomberg.

3 tim
Angela Merkel. Arkivbild. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyskland kommer inte stoppa uppskjutet brexit

Tyskland kommer inte att blockera en begäran från Storbritannien om att förlänga utträdet ur EU. Det säger Steffen Seibert, talesperson för tyska förbundskanslern Angela Merkel, rapporterar AFP. Den 31 oktober ska britterna lämna EU enligt den tidsfrist som det fattas beslut om hittills.

Även Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har sagt att han tänker föreslår en förlängning av brexit till den 31 januari 2020.

Steffen Seibert säger att Tusks rekommendation till unionens medlemsländer inte kommer att stoppas från tyskt håll.

5 tim
Läs mer om Brexit
Trumps USA Turkiska offensiven i Syrien
Donald Trump. Arkivbild. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Turkiska offensiven i Syrien

USA häver sanktioner mot Turkiet efter vapenvilan

USA är redo att häva alla sanktioner mot Turkiet efter vapenvilan i Syrien. Det säger USA:s president Donald Trump under en presskonferens.

– Tidigare i morse meddelade Turkiets regering min administration att de ska stoppa striden och offensiven i Syrien och göra vapenvilan permanent.

Trump säger att han är nöjd med den senaste utvecklingen vid gränsområdet mellan Syrien och Turkiet och är hoppfull att Turkiet kommer hålla vapenvilan.

– Kommer Turkiet inte att hålla vapenvilan kommer sanktionerna att införas igen, säger han.

Trump berättar även att ett mindre antal amerikanska trupper kommer att stanna kvar i ”syriska oljeområden”.

5 tim
Donald Trump. Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump nöjd med utveckling: ”Kurderna i Syrien är säkra”

USA:s president Donald Trump är nöjd med den senaste utvecklingen vid gränsområdet mellan Syrien och Turkiet. Han menar att en säkerhetszon har skapats och att det är en ”stor framgång”.

”Vapenvilan har upprätthållits och stridsuppdragen har avslutats. Kurderna är säkra och har jobbat med oss på ett bra sätt. IS-fångarna är säkrade”, skriver Trump på Twitter.

Senare i eftermiddag ska presidenten komma med ett officiellt uttalande. Det var sedan Trump drog tillbaka de amerikanska trupperna som Turkiet kunde inleda sin offensiv i norra Syrien.

Idag 13:01
Läs mer om Trumps USA
Demonstrationer i Bolivia. Stringer . / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Bolivia

Bolivias sittande president kallar protesterna en kupp

Bolivias president Evo Morales utropar sig åter till segrare i valet som hölls i söndags, skriver Reuters.

Han liknar även de gatuprotester som brutit ut mot valresultatet vid en kupp. Flera har menat att valresultatet varit riggat till Morales fördel för att undvika en ny valomgång. Oppositionsgrupper har även uppmanat till generalstrejk över hela landet.

– En kupp pågår. Jag vill att folket i Bolivia ska veta det. Fram till nu har vi ödmjukt stått ut med det för att undvika våld och konfrontation, sa Morales under sitt första publika uttalande efter valet, enligt AFP.

3 tim
Oppositionskandidaten Carlos Mesa. Jorge Saenz / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oppositionsledare manar till fortsatta protester

Den bolivianska oppositionskandidaten Carlos Mesa uppmanar anhängare att trappa upp protesterna efter presidentvalet i söndags. Han anklagar presidenten Evo Morales för att ha försökt stjäla valet.

Mesa och andra kritiker hävdar också att valresultatet var riggat till Morales fördel. Flera gatuprotester har har brutit ut sedan valet.

Nu vill Mesa att hans anhängare ska fortsätta att mobilisera sig på gatorna tills landets valmyndighet går med på att en andra valomgång hålls.

3 tim
Demonstration i La Paz.  STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Valmyndighetschef i Bolivia avgår i protest efter valet

Den biträdande chefen för Bolivias valmyndighet, Antonio Costas, avgår i protest mot beslutet att pausa den slutgiltiga rösträkningen efter helgens presidentval, rapporterar Reuters. I sin avskedsansökan kallar Costas beslutet för ”dåraktigt” och menar att förtroendet för hela valprocessen har rubbats.

Misstankar om valfusk har lett till gatuprotester, som i flera bolivianska städer har eskalerat till våldsamheter. Oppositionsgrupper uppmanar även till generalstrejk över hela landet.

Idag 03:55
Läs mer om Valet i Bolivia
Bild från ingripandet. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Ambulansdådet i Oslo

”Min klient ångrar sig – han ville inte skada andra”

32-åringen som kapade ambulansen i Oslo i Norge ångrar det han gjorde, skriver Dagbladet. Flera personer skadades när mannen körde iväg med ambulansen, bland annat ett sju månader gammalt tvillingpar.

– Han ångrar händelsen starkt, säger hans advokat Øyvind Bergøy Pedersen när han mötte pressen vid 14.30-tiden efter att hans klient förhörts av polis.

Bergøy Pedersen berättar att hans klient i dag har gett sin bild varför ambulansen kapades. Men advokaten vill inte gå in på några detaljer.

– Han har inte haft för avsikt att skada andra, säger Bergøy Pedersen till VG.

Idag 14:05
Från händelsen då en ambulans kapades i Oslo. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ändrade anklagelser mot misstänkta efter kapningen

Anklagelserna mot de två som gripits efter ambulansdådet i Oslo har ändrats under onsdagen, skriver VG. Mannen som kapade ambulansen är misstänkt för vapeninnehav, mordförsök och narkotikabrott. Tidigare var mannen bara misstänkt för mordförsök.

Den kvinna som efterlystes efter dådet och sedan greps, misstänks för medverkan till vapenbrott, samt för narkotikabrott. Hon var tidigare misstänkt för enbart olagligt vapeninnehav.

Den 32-åriga mannen har sedan tidigare dömts för flera brott, enligt Dagbladet.

Minst fem personer skadades när mannen körde iväg med den kapade ambulansen under gårdagen, bland dem fanns ett sju månader gammalt tvillingpar.

6 tim
Kriminaltekniker undersöker ambulansen. Stian Lysberg Solum / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Advokaten: Har inget med högerextremism att göra

Den 32-årige ambulanskaparens advokat Øyvind Bergøy Pedersen avvisar uppgifterna om att gärningsmannen har kopplingar till högerextrema miljöer.

– Jag kan inte säga mycket om hans bakgrund, men en av de saker jag kan säga är att varken den anklagade eller fallet i sig har något att göra med högerextrema miljöer, säger han till NRK.

Han har haft ett möte med sin klient. Det första förhöret med honom kommer att hållas ”så fort det praktiskt är möjligt” under onsdagen.

Flera personer skadades sedan mannen stal en ambulans och sedan påbörjade en vansinnesfärd genom Oslo.

Idag 04:43
Läs mer om Ambulansdådet i Oslo
En demonstrant i Chiles huvudstad Santiago. Rodrigo Abd / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Varning till världen – protesterna kan få vingar

Protesterna i Chile, Ecuador, Peru och Bolivia kan vara början på en sydamerikansk vår, skriver SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler i en analys.

”I täten för den senaste vågen av protester står en ung generation som är mer välutbildad, uppkopplad och världsvan än någonsin tidigare”, skriver Feiler, som konstaterar att utvecklingen är mest dramatisk i Chile.

Det finns fyra anledningar till protesterna i det till synes välmående landet: Ökande ojämlikhet, höjda priser, avsaknaden av ett populistiskt parti som kan ge utlopp för befolkningens ilska och dyrare varor till följd av handelskrigen. Det skriver Washington Posts skribent John Authers, som skickar en varning till världens länder.

”En liknande situation kan lätt hända i resten av den utvecklade världen”, skriver han.

Han får medhåll av Scott Martelle på Los Angeles Times, som ser att samma frustration har utlöst protester i Spanien, Hongkong, Libanon och Mellanöstern.

”Det är en skarp varning till den politiska eliten i världen”, skriver han.

Idag 07:17
Presidenten under sitt tv-uttalande. HO / Chilean Presidency
undefined

Presidenten ber om ursäkt – utlovar lång rad ändringar

Chiles president Sebastián Piñera bad i går kväll folket om ursäkt i ett tv-sänt uttalande, skriver New York Times. Uttalandet kom efter att landet har drabbats av sin värsta politiska kris på 30 år.

Protesterna grundar sig i ett motstånd mot ekonomisk orättvisa, och i talet utlovade Piñera en lång rad förändringar. De statliga pensionerna ökar omedelbart med 20 procent, ett nytt försäkringsprogram rullas ut, en minimilön på drygt 4 500 kronor införs, en planerad höjning av elpriset dras tillbaka och en höjd skatt för höginkomsttagare sätts in.

Men alla reformer till trots lär det inte räcka för att lugna demonstranterna, enligt New York Times, som skriver att demonstrationerna är en bredare protest mot hela det chilenska systemet.

Idag 08:04
Läs mer om Protesterna i Chile