Utrikes

Frankrikes president Emmanuel Macron. PHILIPPE LOPEZ / POOL
Bränderna i Amazonas

Macron anklagar Bolsonaro för att ha ”ljugit” på G20 – ska blockera handelsavtal

Frankrikes president Emmanuel Macron anklagar Brasiliens president Jair Bolsonaro för att på G20-mötet i Osaka i juni ha ljugit om sitt engagemang för miljön. Macron menar att Bolsonaro inte har respekterat de klimatåtaganden som han skrivit under, rapporterar franska medier.

Frankrike kommer därför att blockera ett handelsavtal mellan EU och flera latinamerikanska nationer.

”Under de här omständigheterna kommer Frankrike att motsätta sig Mercosuravtalet så som det är formulerat”, heter det i ett uttalande.

Bråket mellan de båda ledarna har uppstått i samband med de stora skogsbränderna i Amazonas regnskog.

Macron har kallat bränderna för ”en internationell kris” och satt frågan på agendan inför helgens G7-möte i Frankrike, vilket fått Bolsonaro att anklaga länderna som deltar för ”kolonialism”.

43 min
Pedro Ribas Alves från den brasilianska räddningstjänsten hjälper ett bältdjur att dricka/bränder rasar på tusentals plats i Amazonas. TT
undefined

”Vi förlorar miljontals och åter miljontals djur”

De rekordmånga bränderna i Amazonas sammanfaller med att regnskogen avverkas i en allt snabbare takt, vilket har skapat en hätsk debatt om skövling i Brasilien.

Roel Brienen, professor vid Leeds universitet i England, har studerat Amazonas i mer än 15 år. Han varnar för ett mardrömsscenario där Amazonas blir torrare, en savann, vilket vore ”game over” för kampen mot klimatförändringarna. Han understryker också hotet mot artrikedomen.

– Bränderna innebär att vi förlorar miljoner och åter miljoner djur.

Robin Chazdon, professor emeritus vid Connecticuts universitet, säger att man kan vänta sig negativa konsekvenser för den globala uppvärmningen eftersom bränderna bidrar till koldioxidutsläpp. Om regnskogen inte får återhämta sig kommer den inte att kunna fylla sin höga potential för lagring av koldioxid.

– Skogar kan växa upp igen efter bränder, men inte om bränderna återkommer var femte år och inte om marken anpassas till jordbruk, säger hon till NBC News.

Idag 06:39
Jair Bolsonaro ADRIANO MACHADO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolsonaros attack efter omvärldens oro: Kolonialt

Brasiliens president Jair Bolsonaro går till hårt angrepp mot den franske ledaren Emmanuel Macron, rapporterar internationella medier. Attacken kommer efter att Macron har satt frågan om bränderna i Amazonas på dagordningen för G7-mötet.

– Den franske presidentens förslag om att händelserna i Amazonas ska diskuteras vid G7-mötet, utan att länderna i regionen får delta, påminner om en kolonial mentalitet som inte hör hemma i det 21:a århundradet, sa Bolsonaro i ett tal som direktsändes på Facebook.

Idag 03:26
Läs mer om Bränderna i Amazonas
Migranter ombord på räddningsfartyget ”Ocean Viking” ANNE CHAON / AFP
Flykten till Europa

EU-länder överens om att ta emot migranter på fartyg

Flera europeiska länder har kommit överens om att räddningsfartyget Ocean Viking får lägga till i Malta, rapporterar flera internationella medier.

Frankrike kommer att ta emot 150 migranter från fartyget, enligt landets inrikesminister. Tyskland, Portugal, Rumänien, Luxemburg och Irland deltar också i överenskommelsen.

Ombord på det norskflaggade fartyget finns 356 migranter, varav fler än 100 är barn. När migranterna får gå i land är fortfarande inte klart.

1 tim
Pia Klem Sea-Watch
undefined

Tysk räddningskapten ger Paris hedersmedalj nobben

Fartygskaptenen Pia Klem, som riskerar 20 års fängelse i Italien för att ha räddat migranter på Medelhavet, vägrar att ta emot den hedersmedalj som hon tilldelats av staden Paris.

I ett inlägg på Facebook går tyskan till angrepp mot borgmästaren Anne Hidalgo.

”Madame Hidalgo, du vill belöna mig med en medalj för mitt solidariska handlande i Medelhavet. Samtidigt stjäl din polis filtar från människor som du tvingar leva på gatorna, du gör räder mot demonstrationer och kriminaliserar människor som står upp för migranters och asylsökandes rättigheter. Du vill ge mig en medalj för handlingar som du själv bekämpar på hemmaplan”, skriver Klem.

5 tim
En av personerna ombord på fartyget vid landstigningen. Guglielmo Mangiapane / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Låsningen över: Migranter klev iland på Lampedusa

Nästan 100 migranter ombord på det spanska räddningsfartyget Open Arms har natten till onsdag fått gå iland på Lampedusa, skriver Reuters.

Fartyget har drivit omkring utanför den italienska öns kust i snart tre veckor efter att den italienska regeringen satt hårt mot hårt. Strax före midnatt lade fartyget till i hamnen.

Spanien, Frankrike, Tyskland, Rumänien, Portugal och Luxemburg har erbjudit sig att ta emot migranterna.

Den spanska hjälporganisationen som bemannar fartyget har sagt att personerna ombord har befunnit sig i nöd och desperat behov av skydd.

21 aug
Läs mer om Flykten till Europa
Trumps USA Trumps Grönlandsplaner
Donald Trump/annonserna där tröjorna säljs. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps Grönlandsplaner

Republikaner drar in stålar – på tröjor om Grönland

Donera 25 dollar och få en t-shirt med budskapet ”Stötta president Trump och hans ambition att hjälpa Amerika att växa!” Det erbjudandet kommer från Republikanernas valkampanjskommitté NRCC, rapporterar Politico. På t-shirten avbildas USA – med Grönland som en del av landet.

Flera medier uppmärksammar att delar av Trumps parti försöker dra in pengar på uppmärksamheten kring presidentens initiativ att köpa ön som hör till Danmark men har en hög grad av självstyre.

Även Republikanerna i Nevada gör reklam för att köpa en t-shirt på temat: På ryggen finns en bild där USA och Grönland glatt ger varandra en high five.

Idag 05:55
Carl Bildt/Donald Trump/Grönland TT
undefined

Carl Bildt angriper Trump: Världen skakar på huvudet

Att Donald Trump ställde in sin resa till Danmark när han inte fick igenom sin idé om att det ”kanske vore roligt att köpa delar av territoriet” är inte en historia från den mörka medeltiden utan en del av dagens verklighet. Det skriver den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt i en krönika i Washington Post där han går till hårt angrepp mot presidenten.

”I en modern värld är jag övertygad om att det är ganska unikt att en statsledare villkorar sitt statsbesök med att motparten är beredd att lämna ifrån sig land”, skriver Bildt och fortsätter: ”Var så säker på att människor över hela världen skakar på huvudet.”

Det var i går som Trump ställde in sin resa till Danmark efter att hans idé om att köpa loss Grönland hade avfärdats.

Igår 05:44
Donald Trump/Mette Frederiksen. TT
undefined

Analys: För en gångs skull röt någon ifrån mot Trump

Flera världsledare har kliat sig i huvudet och undrat hur man ska handskas med Donald Trumps hårda och ibland märkliga förslag, skriver Washington Posts Aaron Blake i en analys.

Enligt Blake valde Danmarks Mette Frederiksen en ovanlig väg när hon bemötte uppgifterna om att Trump vill köpa Grönland: Hon sa precis vad hon tyckte och kallade förslaget ”absurt” innan hon uttryckte förhoppningar om att det hela var ett skämt.

”Hon valde att visa styrka i stället för att utöva diplomati. Det är ovanligt”, skriver Blake.

Trump blev upprörd och krävde mer respekt, och nu tornar en diplomatisk kris upp sig. Relationen mellan USA och Danmark har aldrig varit sämre, skriver Kristian Mouritzen i en analys i Berlingske.

”Det saknar motstycke i historien. Danmarks närmsta allierade USA smäller igen dörren mot Danmark, låser och kastar bort nyckeln.”

21 aug
Läs mer om Trumps USA