Ulf Kristersson  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationssamtalen

Analys: ”M har aldrig vunnit på migrationsfrågan”

Det är viktigt för Moderaterna att nå en migrationsöverenskommelse med Socialdemokraterna utan att Miljöpartiet får inflytande, menar Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Tanken är att man ska kunna ta detta i riksdagen i stället. Moderaterna vill ha en tidsplan för exakt hur detta ska gå till, säger han när han analyserar Kristerssons intervju i P1-morgon.

SVT:s Elisabeth Marmorstein menar att det är viktigt för Moderaterna att nå en bred överenskommelse med Socialdemokraterna om migrationen för att göra frågan mindre viktig för väljarna i nästa val.

– Moderaterna har aldrig vunnit på migrationsfrågan, de har bara tappat, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i USA
Houstonbor med munskydd. David J. Phillip / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Krav på munskydd på allmänna platser i Texas

Texas republikanske guvernör Greg Abbott har beslutat om att göra det obligatoriskt med munskydd på allmänna platser för att minska smittspridningen i delstaten, skriver AFP.

Beslutet gäller regioner som har minst 20 bekräftade fall av covid-19.

Det blir dessutom förbjudet att samlas i grupper med fler än tio personer, och att obligatoriskt att hålla minst två meters avstånd till andra.

På onsdagen konstaterades över 8 000 nya fall i delstaten och totalt har nästan 2 500 personer dött, skriver CNBC.

1 tim
Mycket folk på Floridas stränder. Lynne Sladky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

10 000 nya fall i Florida – vägrar stänga ner igen

I Florida konstaterades på torsdagen åter en ny högstasiffra när det gäller bekräftade nya coronavirusfall, 10 109 stycken, skriver AFP. Läget i delstaten är nu så pressat att den största vårdkoncernen i storstaden Miami meddelat att man inte längre har kapacitet att genomföra ickeakuta operationer.

Företagets chef varnar också för att man snart kan ha helt slut på vårdplatser om utvecklingen inte bromsas.

Den republikanske guvernören Ron DeSantis menar dock att de ökande siffrorna framför allt kan förklaras med omfattande provtagning. Han har uteslutit att på nytt stänga ner olika verksamheter för att bromsa smittan.

I stället riktar han kritik mot ”sociala interaktioner” bland unga på exempelvis stränder och barer.

4 tim
Unga tar examen i Texas/Arkivbild, tidigare självständighetsdag i USA. TT
undefined

Varningen inför helgfirande: ”Explosion” av unga sjuka

Allt fler unga insjuknar i covid-19 i USA. Inför USA:s självständighetsdag den 4 juli varnar nu hälsoexperter från delstater som är hårt drabbade av virusutbrottet – däribland Arizona, Texas och Florida – för allvarliga konsekvenser om unga inte blir bättre på att vidta säkerhetsåtgärder.

Quinn Snyder, akutläkare på Arizonas största sjukhus, kallar ökningen av unga patienter för en ”explosion”, skriver The Guardian.

– Om vi ska bekämpa den här pandemin och undvika att sjukhusen svämmas över är det absolut nödvändigt att människor i åldersgruppen 20–44 stannar hemma.

Idag 08:10
Läs mer om Coronaviruset
Oceanix City – den flytande staden med 10 000 invånare OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group
Passion: Framtidens städer

Den flytande staden – en realistisk vision?

Klimatförändringarna innebär en stor oro för att många av världens stora städer delvis kan hamna under vatten i framtiden. Samtidigt börjar det i många stadskärnor ta slut på platser att bygga nya bostäder på. Nu har FN via sitt organ UN-Habitat – som forskar kring bland annat hållbar stadsutveckling – därför gått in och stöttat ett projekt där man tittar närmare på möjligheten att skapa flytande städer, skriver BBC.

Projektet drivs av bolaget Oceanix, MIT-universitetet i Boston och forskningssällskapet The Explorers Club. Tillsammans har man tagit fram ett exempel på en stad kallad Oceanix City som är baserad på en grupp med hexagonala plattformar som tillsammans hyser 10 000 invånare.

– Det finns redan tusentals hus av det här slaget i Nederländerna och på andra håll i världen. Nu är det bara en fråga om att skala upp det och skapa integrerade system och samhällen, säger Mach Collins Chen som är vd för Oceanix till BBC.

Han menar att planerna är fullt realistiska och att det största hindret är mentalt.

– Termen ”flytande stad” gör människor nervösa, säger Chen, och påpekar att många upplever det som obehagligt med något som skulle kunna flyta iväg.

Flytande städer kräver förstås mängder av annorlunda lösningar. Oceanix City har till exempel inte någon traditionell sophantering med sopbilar. Istället används pneumatiska tuber som skickar avfallet till en sorteringsstation där det avgörs vad som kan återanvändas. En annan intressant lösning är burar monterade i vattnet under plattformarna som fångar in musslor och alger som kan användas som mat. Alla byggnader föreslås även vara producerade i hållbara material som bambu och timmer, skriver Business Insider i en artikel om projektet.

3 maj
Shutterstock
Passion: Framtidens städer

Vertikala växthus kan förse våra städer med mat

I och med urbaniseringen så kommer det i framtiden att bli svårt att förse världens städer med mat. Runt fyra procent av jordens yta är odlingsbar, men används redan idag för att producera 93 procent av all mat. En potentiell lösning på problemet skulle kunna vara växthöghus mitt i städerna, skriver The Guardian i en längre artikel om saken.

Att odla på höjden kan tiodubbla antalet grödor som man kan få fram på den markyta som ett växthöghus tar i anspråk. Dessutom innebär ett centralt läge att man inte behöver transportera grödorna särskilt långt, något som gör processen med att tillhandahålla mat i städerna både billig och miljövänlig. Det svensk-amerikanska innovationsföretaget Plantagon jobbade tidigare med just det här konceptet, och ett första svenskt växthöghus planerades i Linköping innan bolaget gick i konkurs 2019. Men på andra håll i världen – bland annat i Singapore, München, London och Chicago testas växthöghus redan för fullt.

En annan variant på samma tema är att odla i underjordiska växthus, men det kräver stora mängder elektricitet för belysningen, vilket än så länge har gjort att konceptet inte fått samma genomslag.

Den Londonbaserade arkitekten och författaren Carolyn Steel menar att det framför allt är grönsaker snarare än spannmålsprodukter som tjänar på att närodlas i anläggningar i städerna. Detta då grönsaker är ungefär 200 gånger så värdefulla per kilo som spannmål.

– Varför odla spannmål i staden när den kan odlas tre mil bort och sedan ligga i en butik i tre år. Butiker som säljer spannmålsprodukter är ju en av grundanledningarna till att städer ens finns, konstaterar hon i The Guardian.

2 maj
Övervakningsutrustning för städer är en marknad som frodas just nu.  Shutterstock
Passion: Framtidens städer

Storebror ser dig – vardag i morgondagens metropoler

Terrordåd och spridningen av sjukdomar är några av de företeelser som har gjort världen till en annorlunda plats än vad den var för bara ett par decennier sedan. Att det här har börjat märkas i form av en ökad övervakning på många håll, inte minst i världens storstäder, har sannolikt inte undgått någon vid det här laget. Och mycket pekar just nu på att olika former av övervakningssystem är något som allt fler storstadsbor kommer att få vänja sig vid.

Sajten Smart Cities World konstaterar i en artikel från januari i år att den globala marknaden för övervakningsutrustning för stadsmiljöer var värd motsvarande 65 miljarder kronor år 2018, en siffra som beräknas växa lavinartat till 195 miljarder kronor år 2023. Ökningen är betydligt högre just i den här specifika delen av segmentet än om man tittar på marknaden för övervakningsutrustning rent generellt.

Det handlar till stor del om fast videoövervakning med så kallade CCTV-system, men mobila lösningar som kroppskameror och sensorer som till exempel kan fånga upp ljudet av skottlossningar växer också snabbt, då städer runt om i världen i allt högre utsträckning utrustar sina polismyndigheter med sådan teknologi. Det framgår av en rapport från analysfirman Berg Insight.

Den största marknaden för den här typen av utrustning är i dag Asien, och kinesiska städer dominerar även just nu när det handlar om övervakning av allmänheten. Men en lista över världens mest övervakade städer som tagits fram av Comparitech visar att såväl London som Atlanta nu har tagit sig in på topp tio.

1 maj
Läs mer om Passion: Framtidens städer
Gustav Ludwigson gratuleras. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2020

Nye Ludwigson matchhjälte i Hammarbys seger

Nyförvärvet Gustav Ludwigson blev stor matchhjälte när han gjorde matchens enda mål i Hammarbys seger mot Varberg. Det var Ludwigssons första mål i den grönvita tröjan i allsvenskan.

– Vi pratade om att slå in lite bollar sedan förra matchen, nu fick vi resultat av det så det var gött, konstaterade Ludwigson i Dplays sändning.

I den andra halvleken gick Varberg för en kvittering. I den 64:e ville laget ha straff då man ansåg att Dennis Widgren tog med handen, men domaren valde att inte blåsa.

Resultatet placerar Varberg på en femteplats och Hammarby på en niondeplats i tabellen.

1 tim
Var bollen inne? CARL SANDIN / BILDBYRÅN
undefined

Omdiskuterat övertidsmål avgjorde stormötet

Mycket pekade på att allsvenska stormötet mellan IFK Göteborg och AIK skulle sluta mållöst. Men ett par minuter in på övertid slog Göteborgs Emil Holm in en boll från höger som via en AIK-försvarare studsade i den bortre stolpen. Därefter tycktes bollen studsa över linjen innan Panos Dimitriadis lyckades rensa undan.

Domaren blåste för mål, men tv-bilderna i efterhand visade att det i så fall var med mycket liten marginal.

– Det mesta talar för att den är inne, men det kan vara ett spökmål igen mellan dessa lagen”, konstaterade onas Dahlquist i Dplay.

2 tim
Deppigt på Olympia. PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
undefined

HIF fortsatt mållösa efter ny förlust – krisen djupnar

Helsingborgs IF har parkerat sist i allsvenskan med bara en poäng efter fem spelade omgångar. Och laget har ännu inte gjort ett enda mål.

Den fjärde förlusten kom mot Mjällby på torsdagen. Efter en mållös första halvlek gjorde blekingelaget 1–0 redan i den andra halvlekens första minut genom tidigare HIF-spelare Mamudu Moro. Moro fick god hjälp av HIF:s högerback Ravy Tsuoka som stod felplacerad och upphävde offsiden i situationen.

Nykomlingen Mjällby har i och med segern sju poäng vilket ger en niondeplats i tabellen.

3 tim
Läs mer om Herrallsvenskan 2020
Coronaviruset Smittan i Norden
Ann Linde TT
Coronaviruset Smittan i Norden

Linde lyckas inte övertyga grannarna om gränserna

Utrikesminister Ann Linde för en dialog med grannländerna, men har inte lyckats övertyga sina nordiska kollegor om att helt öppna gränsen för svenskar, skriver Dagens Industri.

Länderna är inte eniga om vilka siffror, data eller referenser som är de viktigaste när man öppnar gränserna.

– Vi kan konstatera att det är helt olika så kallade objektiva gränser man har, det finns ingen som helst enighet i det, säger Ann Linde.

Utrikeministern tycker att länderna borde ta hänsyn till att antalet döda i Sverige minskar.

4 tim
Köpenhamn. Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Japaner och kronobergare välkomna till Danmark

Danmark öppnar för turister från sex länder utanför Schengenområdet, skriver Ekstra Bladet. Länderna i fråga är Australien, Kanada, Japan, Nya Zeeland, Sydkorea och Thailand.

Danskarna avråds dock fortsatt från icke nödvändiga resor till länderna, eftersom danska medborgare fortfarande måste sitta i karantän om de reser dit.

Dessutom får svenskar från ytterligare två regioner resa in i Danmark. Det gäller personer från Kronoberg och Blekinge, skriver TT. Sedan tidigare får personer från Västerbotten resa till Danmark.

Idag 14:43
Gräns mot Norge/Reine i Lofoten. TT
undefined

Polisen: Svenskar smiter över till Norge på natten

Den senaste tiden har utlandsregistrerade bilar, bland annat svenska, synts i nordnorska turistorter som Narvik och Lofoten. Polisen misstänker att turisterna smiter över på natten när gränsen lämnas obevakad, rapporterar SVT Norrbotten.

Polisen i Nordlands distrikt har trots förstärkningar under coronapandemin inte möjlighet att bevaka gränsen dygnet runt. Resurserna räcker inte heller till att jaga utländska bilar. Dessutom finns undantag från inreseförbudet, så många utlänningar har skäl att vara i Norge, påpekar polisen.

Idag 11:57
Läs mer om Coronaviruset