Ekonomi

Illustrationsbild. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Dagens börs

USA-data lyfte Stockholm – Electrolux och SSAB i topp

Stockholmsbörsen inledde dagen positivt och uppgången tilltog under eftermiddagen när amerikanska jobbdata kom in starkare än väntat. Vid stängning var de ledande indexen återigen upp klart:
• OMXS30: +1,7%
• OMXSPI: +1,6%
Därmed steg börsen för andra dagen i rad.

Electrolux, SSAB och H&M gick bäst av storbolagen med uppgångar på 3,7–4,2 procent. Även SEB och Kinnevik stängde över 3 procent upp. Däremot var gårdagens vinnare Swedish Match på torsdagen det enda av indexets bolag som stängde på minus.

Midcap-bolaget Hansa Biopharma rusade 32,7 procent efter att bolaget tecknat ett licensavtal med Sarepta Therapeutics som kan ge Hansa över 400 miljoner dollar, motsvarande 3,7 miljarder kronor.

Installationsföretaget Instalco meddelade under morgonen att de köper Ventpartner, ett bolag som omsätter cirka 250 miljoner. Aktien steg 4,6 procent på nyheten och inkasserade också en höjd riktkurs från SEB.

Läkemedelsbolaget Camurus inledde en accelererad bookbuilding efter börsens stängning på onsdagen med målet att genomföra en riktad nyemission om cirka 300 miljoner kronor. Aktien handlades ner 4,1 procent.

Evolution Gaming steg 10 procent i går efter budet på Netent och fick på torsdagen en höjd riktkurs av Pareto. Aktien fortsatte upp 3,4 procent.

Kökstillverkaren Nobia klättrade 3,6 procent efter en köprekommendation och höjd riktkurs av Handelsbanken.

Idag 15:31
Coronaviruset Ekonomiska effekterna
Europeiska rådets ordförande Charles Michel.  Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Ekonomiska effekterna

Kompromiss för EU-stöd kan bli bakslag för Sverige

En kompromiss om EU:s stödpaket och återhämtningsbudget kan bli ett bakslag för svensk del. Det skriver Direkt och hänvisar till Politico.

Enligt nyhetsbyrån ser kompromissen ut att landa på 1 850 miljarder euro och länderna beviljas inte bara lån, utan även bidrag. Något som Sverige tidigare har motsatt sig.

Dock ser Sverige ut att få igenom en del av sina krav. Bland annat behålls rabatten på EU-avgiften och stödet ska baseras på skadan som pandemin orsakar.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel ska lägga fram förslaget under ett EU-toppmöte under nästa vecka.

Idag 12:22
Kapstaden, Sydafrika.  Nardus Engelbrecht/TT
undefined

Afrikas turism tappar 510 miljarder kronor i krisen

Coronakrisen slår hårt mot Afrikas länder, inte minst turismen. Det sa Afrikanska unionens kommissionär för infrastruktur och energi på torsdagen.

– Vissa flygbolag på kontinenten kommer inte klara sig efter covid-19, sa kommissionären Amani Abou-Zeid, rapporterar Reuters.

Totalt har de afrikanska länderna förlorat nästan 55 miljarder dollar, motsvarande 510 miljarder svenska kronor, i rese- och turismintäkter under krisens tre värsta månader.

Idag 12:43
TT
undefined

Corona kan kosta globala turismen 30 000 miljarder

Turistindustrins tvärnit till följd av coronapandemin kan i värsta fall innebära förluster på 3 300 miljarder dollar, motsvarande 30 700 miljarder kronor. Det enligt FN:s handels- och utvecklingsorgan UNCTAD som har tagit fram tre olika potentiella framtidsscenarion.

Utan att rangordna sannolikheten i de olika scenarierna, har de räknat på vad det skulle kosta turistindustrin om nedstängningarna skulle vara fyra, åtta eller tolv månader.

Fyra månaders nedstängning skulle minska intäkterna med motsvarande knappt 11 000 miljarder kronor, åtta månader med drygt 20 000. Det värsta scenariot på 12 månader skulle kosta 30 700 miljarder kronor, motsvarande 4,2 procent av BNP.

”Den internationella turismen har nästan helt upphört, och den inhemska turismen hämmas av nedstängningsåtgärder”, skriver de i rapporten.

Idag 05:54
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Klimatförändringarna
Genrebild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Klimatförändringarna

Naturskyddsföreningen: SAS klimatmål otillräckliga

SAS klimatmål uppfyller inte Parisavtalet, trots skärpta åtgärder i samband med miljardstödet, enligt Naturskyddsföreningen. Det rapporterar ETC.

För att uppfylla FN:s krav måste SAS halvera sina utsläpp till 2025 istället för planerade 2030, enligt Jens Forsmark som är transportexpert på organisationen.

– Det SAS presenterar är inte i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Det behövs betydligt kraftfullare insatser, säger han till ETC.

SAS plan att öka andelen biobränsle och bränslesnåla flyg är enligt Jens Forsmark inte tillräcklig. Han menar att biobränsle är en för begränsad resurs för att vara en stabil lösning och föreslår fokus på hårdare beskattning av flygets klimatpåverkan.

Idag 07:18
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skärpta klimatåtgärder efter regeringskrav på SAS

SAS skärper sina klimatåtgärder för att tillfredsställa regeringens motkrav för miljardstödet – att minska utsläppen med 25 procent till 2025 och med 50 procent till 2030. Det skriver SAS i ett pressmeddelande.

Uppdatera flygplansflottan med bränslesnålare modeller, öka andelen förnybara jetbränslen till 10 procent och göra flygningarna över Europa mer effektiva genom att implementera europeiska luftfartsintegrationen Single European Sky. Det är SAS åtgärder för att försöka uppnå kraven.

Utöver det undersöker bolaget möjligheten att sammarbeta med järnvägsoperatörer.

Idag 05:59
Läs mer om Coronaviruset