Opinion

Isabella Lövin och Per Bolund  Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationssamtalen

Ledare: MP:s agerande avgör om det blir regeringskris

Opinion Kommer Socialdemokraternas och Miljöpartiets olika syn i migrationsfrågan att fälla regeringen? Den frågan diskuterar Susanne Nyström, ledarskribent på DN, och Lotta Iiona Häyrynen, ledarskribent på Aftonbladet, i SVT:s Morgonstudion.

– Vi kan vara i början av en regeringskris. Det beror lite på hur MP agerar nu. Det finns definitivt ett reellt hot om att man kan lämna regeringen på migrationsfrågan, säger Susanne Nyström i programmet.

Lotta Iiona Häyrynen menar att Miljöpartiet skulle kunna kliva ur regeringen men fortsätta vara en del av regeringsunderlaget som Centerpartiet och Liberalerna.

– Det som talar emot att man bråkar för mycket är att vi fortfarande står mitt i en coronakris och den värsta krisen som Sverige sett sedan andra världskriget.

Igår 12:23
Stefan Löfven (S) / Isabella Lövin (MP) ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: S lär inte bli mer attraktivt efter uppgörelse

Opinion Migrationsfrågan som splittrar regeringspartierna är återigen ett hett ämne på de största svenska ledarsidorna. SvD:s Fredrik Hultman välkomnar S öppning mot de borgerliga partierna och hoppas att resultatet av förhandlingarna ska leda till en hållbar migrationspolitik ”som är respektfull både mot medborgare och migranter”.

Aftonbladets Anders Lindberg tror knappast att en uppgörelse med M i frågan kommer göra S mer attraktivt för väljarna. Han tycker att partiet misslyckats med att fånga upp energin från bland annat antirasistiska protester. ”Medan demonstrationstågen avlöst varandra de senaste åren verkar S-ledningen mest ha suttit försjunken i opinionsmätningar och strategier för att locka tillbaka de arga män som gått till SD.”

Expressens ledarsida fokuserar i stället på regeringens löfte om fler högskoleplatser i coronakrisens spår. Skribenten menar att antalet platser snarare borde minska – eftersom nästa alla ”med hur låga betyg som helst” kommer in på lärarutbildningen.

Igår 05:31
Läs mer om Migrationssamtalen