Politik

Centerpartiets kommundagar. Staffan Claesson / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Spricka i Centerpartiet om migrationspolitiken

Majoriteten av Centerpartiets medlemmar vill strama åt migrationspolitiken. Det säger Tim Svanberg, ordförande för partiet i Ronneby till Expressen.

Han tycker inte att de medlemmar som startat ett upprop för en fortsatt generös invandringspolitik kan prata för hela partiet.

– Det finns också en annan stor grupp i partiet som vill att vi ska bli mer pragmatiska i migrationsfrågorna, säger Svanberg.

Han får medhåll av Centerpartiets ungdomsförbunds tidigare vice ordförande Eric Luth som också förespråkar en åtstramning av migrationspolitiken, tvärtemot hans tidigare inställning.

Igår 19:47
Fesshaye Ressom som bor i Norsborg / Alby centrum.  TT
undefined

Flera kommuner begränsar flyktingmottagandet

Från och med i dag är det möjligt för 32 kommuner att undanta utsatta områden från lagen om eget boende (ebo), rapporterar TT.

Av dessa har Göteborg, Malmö, Botkyrka och åtta andra kommuner gått längre och undantagit hela kommunen från lagstiftningen.

Ebo-lagen innebär att asylsökande kan välja mellan att bli placerad på ett asylboende någonstans i landet eller ordna en bostad på egen hand.

Fesshaye Ressom som bor i Norsborg söder om Stockholm tycker att detta är synd.

– Asylsökande är redan kraftigt begränsade, det är inte bra att begränsa dem ännu mer, säger han till nyhetsbyrån.

Salwan Abdulla som bor i Alby är dock positiv och säger att det är rätt att begränsa ebo i områden där det redan bor många invandrare.

Igår 09:34
Läs mer om Svenskt mottagande