Utrikes

Prins Ndrew. Sakchai Lalit / TT NYHETSBYRÅN
Jeffrey Epstein-fallet

Advokater: Prins Andrew har erbjudit sig att berätta

Storbritanniens prins Andrew uppges vara ”förvirrad” över åklagaren Audrey Strauss uttalande om att det vore välkommet om prinsen berättade vad han vet om sexbrottsmisstänkta Jeffrey Epsteins och Ghislaine Maxwells förehavanden, skriver Sky News.

Prinsens advokater uppger att de vid två tillfällen den senaste månaden meddelat det amerikanska justitiedepartementet om saken, men då inte fått något svar. Prinsen har även tidigare sagt att han flera gånger erbjudit sig att berätta vad han vet, men utan att få någon respons.

En kvinnan har uppgett att hon som 17-åring hade sex med prinsen vid ett möte arrangerat av Maxwell och Epstein, något prinsen förnekar. Ghislaine Maxwell greps i dag på grund av sin misstänkta inblandning i Epsteins koppleriverksamhet på 1990-talet.

13 min
Audrey Strauss vid presskonferensen. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagaren: Är välkommet om prins Andrew berättar

Det vore ”välkommet” om Storbritanniens prins Andrew vittnade om sina kontakter med Jeffrey Epstein och den nu gripna Ghisaine Maxwell. Det sa åklagaren Audrey Strauss som utreder Epsteins och Maxwells sexbrottslighet på en presskonferens, skriver Sky News.

Maxwell uppges ha hjälpt Epstein att förmå unga flickor att gå med på sexuella handlingar under flera år på 1990-talet. Det är sedan tidigare känt att prins Andrew har umgåtts med Epstein och Maxwell. En av flickorna som utsattes för brottsligheten har tidigare uppgett att hon som 17-åring hade sex med prinsen.

Maxwell nekar till brotten.

6 tim
Prins Andrew. Aaron Chown / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Gripandet kastar obekvämt ljus på prinsen

Att den brittiska socitetskvinnan Ghishlaine Maxwell nu har gripits misstänkt för inblandning i Jeffrey Epsteins sexbrottslighet kastar återigen ett obekvämt ljus mot den brittiske prinsen Andrew, skriver The Guardians Caroline Davies i en analys.

Det var Maxwell som presenterade prinsen för Epstein 1999 och även sedan prinsen bröt kontakterna med Epstein har han upprätthållit vänskapen med Maxwell skriver hon.

Sky News Rhiannon Mills påpekar att Virginia Roberts Giuffre som säger att hon som 17-åring hade sex med prinsen träffade honom under en resa hon gjorde gjorde tillsammans med Epstein och Maxwell. Det ska dessutom ha skett i Maxwells hem.

Prinsen har förnekat detta och har uppgett att han över huvud taget inte minns Roberts Giuffre trots att de fotograferats ihop.

5 tim
Läs mer om Jeffrey Epstein-fallet
Coronaviruset Smittan i USA
Houstonbor med munskydd. David J. Phillip / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Krav på munskydd på allmänna platser i Texas

Texas republikanske guvernör Greg Abbott har beslutat om att göra det obligatoriskt med munskydd på allmänna platser för att minska smittspridningen i delstaten, skriver AFP.

Beslutet gäller regioner som har minst 20 bekräftade fall av covid-19.

Det blir dessutom förbjudet att samlas i grupper med fler än tio personer, och att obligatoriskt att hålla minst två meters avstånd till andra.

På onsdagen konstaterades över 8 000 nya fall i delstaten och totalt har nästan 2 500 personer dött, skriver CNBC.

1 tim
Mycket folk på Floridas stränder. Lynne Sladky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

10 000 nya fall i Florida – vägrar stänga ner igen

I Florida konstaterades på torsdagen åter en ny högstasiffra när det gäller bekräftade nya coronavirusfall, 10 109 stycken, skriver AFP. Läget i delstaten är nu så pressat att den största vårdkoncernen i storstaden Miami meddelat att man inte längre har kapacitet att genomföra ickeakuta operationer.

Företagets chef varnar också för att man snart kan ha helt slut på vårdplatser om utvecklingen inte bromsas.

Den republikanske guvernören Ron DeSantis menar dock att de ökande siffrorna framför allt kan förklaras med omfattande provtagning. Han har uteslutit att på nytt stänga ner olika verksamheter för att bromsa smittan.

I stället riktar han kritik mot ”sociala interaktioner” bland unga på exempelvis stränder och barer.

4 tim
Unga tar examen i Texas/Arkivbild, tidigare självständighetsdag i USA. TT
undefined

Varningen inför helgfirande: ”Explosion” av unga sjuka

Allt fler unga insjuknar i covid-19 i USA. Inför USA:s självständighetsdag den 4 juli varnar nu hälsoexperter från delstater som är hårt drabbade av virusutbrottet – däribland Arizona, Texas och Florida – för allvarliga konsekvenser om unga inte blir bättre på att vidta säkerhetsåtgärder.

Quinn Snyder, akutläkare på Arizonas största sjukhus, kallar ökningen av unga patienter för en ”explosion”, skriver The Guardian.

– Om vi ska bekämpa den här pandemin och undvika att sjukhusen svämmas över är det absolut nödvändigt att människor i åldersgruppen 20–44 stannar hemma.

Idag 08:10
Läs mer om Coronaviruset
Nathan Law. Michael Melia / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Tung demokratikämpe har flytt från Hongkong

En av Hongkongs mest framträdande demokratiaktivister, Nathan Law, uppger att han har flytt utomlands, skriver AFP. Orsaken är den nya kinesiska säkerhetslagen som trädde i kraft tidigare i veckan.

I ett kort meddelande till journalister uppger Law att han kommer att fortsätta sitt arbete på internationell nivå. Han har inte uppgett i vilket land han nu befinner sig med hänvisning till det riskabla läget.

Samtidigt meddelar myndigheterna att ett populärt slagord som demokratirörelsen har använt, ”Befria Hongkong – vår tids revolution”, nu är förbjudet att använda. Law använde själv slagordet i ett videomeddelande som han skickade till USA:s kongress så sent som i onsdags.

Idag 15:24
Bilder från Hongkong.  TT
undefined

Kina tänker stoppa brittiskt medborgarskap i motattack

Kina kommer att stoppa Storbritannien från att ge Hongkongbor brittiskt medborgarskap, uppger den kinesiska ambassaden i Storbritannien, enligt The Guardian.

Svaret kommer efter att premiärminister Boris Johnson under onsdagen lovat att introducera en enklare väg för att nå brittiskt medborgarskap för de som flyr undan den nya stränga säkerhetslagen i Hongkong.

Utrikesminister Dominic Raab har medgett att Storbritannien inte har mycket att sätta emot om Kina hindrar personer från att fly.

Idag 04:30
Demonstrationer i Hongkong mot säkerhetslagen. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Australien överväger att bli fristad för Hongkongborna

Australien överväger fristadsåtgärder för Hongkongbor som svar på Kinas hårt kritiserade säkerhetslag, rapporterar AFP.

Premiärminister Scott Morrison säger att situationen är ”mycket oroande” och att hans regering tittar på möjligheterna att välkomna invånare.

I går meddelade Storbritannien att nästan tre miljoner människor från Hongkong ska erbjudas ett snabbspår till brittiskt medborgarskap, och i USA förbereds sanktioner mot kinesiska banker som svar på Pekings agerande.

Idag 05:51
Läs mer om Hongkongprotesterna